Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove? Ako vas ništa ne boli, to ne znači da ste zdravi. Ako vas zglobovi ne bole, ne znači da nisu uništeni. Da li ste znali da uništavanje hrskavičnog tkiva zglobova počinje oko 25. godine? Reumatolozi osteoartritis nazivaju epidemijom s početka 21. veka. Prema statistikama, on je na 2. mestu po učestalosti invaliditeta posle kardiovaskularnih bolesti. Svaka peta osoba na svetu pati od bolesti zglobova.

 

Odakle dolazi?

 

Glavni uzroci osteoartritisa su:

  • promene povezane sa godinama. Ranije je životni vek bio mnogo kraći i ljudi jednostavno ne bi dočekali početak osteoartritisa. Tokom godina tkivo hrskavice stvara se sve manje i zglob ga nepovratno gubi.
  • neaktivan način života i višak kilograma. Ako se osoba malo kreće, onda je snabdevanje krvlju poremećeno i ćelije hrskavičnog tkiva ne dobijaju dovoljno hrane, usled čega se njihova proizvodnja usporava.
  • povrede i profesionalne aktivnosti. Artroza je česta bolest kod bivših sportista. Prekomerna opterećenja i povrede razređuju hrskavično tkivo zgloba i ono se ne obnavlja u potrebnoj meri.

 

Kako zaštititi zglobove? – Osteoartritis

 

je bolest zglobova uzrokovana oštećenjem hrskavičnog tkiva. Kao i svako tkivo, i hrskavica se sastoji od ćelija (hondrocita) i međućelijske supstance (matrice). Matrica sadrži puno vode koja pruža visoku elastičnost hrskavičnog tkiva, raspoređujući opterećenje na zglobu i upijajući ga. Matrica takođe sadrži glukozaminoglikane, proteoglikane i hijaluronsku kiselinu, koji zadržavaju vodu i učestvuju u metaboličkim procesima.

Sve ove supstance upravo sintetišu ćelije hrskavice – hondrociti. Ima ih vrlo malo (1-5%), ali igraju važnu ulogu u obnavljanju hrskavičnog tkiva. Za njegovo očuvanje neophodna je sinteza glikozaminoglikana, proteoglikana i kolagena u istoj količini koliko se troše. Međutim, kod osteoartritisa, ova sinteza je poremećena, a koncentracija ovih supstanci se smanjuje.

Treba odvojeno reći o zapaljenskom procesu koji se odvija u hrskavičnom tkivu i pojačava njegovo uništavanje. U matrici hrskavice neprekidno se sintetišu različiti enzimi. Glavni su metal-zavisne matrične proteinaze (MMP) i tkivni inhibitori metaloproteinaza (TIMP). Dok su matrične metaloproteinaze (MMP) direktno uključene u uništavanje hrskavice, tkivni inhibitori metaloproteinaza (TIMP), naprotiv, ometaju ovaj proces. Glavni uzrok osteoartritisa je upravo kršenje ove ravnoteže. TIMP proizvode naši hondrociti, a kada ih je manje, ova delikatna ravnoteža je poremećena, što dovodi do povećanja destruktivnih procesa.

 

Kako zaštititi zglobove? – Podmuklost

 

Podmuklost ove bolesti leži u činjenici da u zglobu nema nervnih završetaka, a osećaji bola pojavljuju se tek kada je hrskavično tkivo značajno uništeno i zglobna (sinovijalna) tečnost je deficitarna (mnogo je manja od potrebne). Što je pre otkrivena ova bolest, lakše i brže je moguće sprečiti dalje uništavanje hrskavice. Prvi znaci osteoartritisa uključuju krckanje i škljocanje u zglobovima prilikom kretanja.

Glavni cilj lečenja osteoartritisa je sprečavanje daljeg uništavanja hrskavičnog tkiva, smanjenje upale i obnavljanje potrebne zapremine sinovijalne tečnosti radi poboljšanja funkcionisanja zgloba. U savremenoj medicini koriste se dve oblasti lečenja:

 

  1. Smanjivanje bolova i upala.
  2. Usporavanje procesa uništavanja hrskavice dopunjavanjem nedostajućih supstanci.

 

Prvo područje uključuje upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID). Oni efikasno ublažavaju bol, ali uopšte ne doprinose obnavljanju hrskavičnog tkiva. Štaviše, ne mogu se koristiti dugo vremena, jer kada se koriste ima mnogo neželjenih efekata, uglavnom na gastrointestinalni trakt.

Drugi pravac je upotreba lekova sa odloženim dejstvom – hondroprotektora, koji nadoknađuju nedostatak esencijalnih supstanci i obnavljaju sopstveno hrskavično tkivo.

Da bi se zaustavilo uništavanje hrskavice, potrebno je nadoknaditi nedostatak glikozaminoglikana, proteoglikana i kolagena. Hondroprotektori u svom sastavu imaju samo glukozamin i hondroitin sulfate. Glukozamin sulfat je strukturni analog glikozaminoglikana, hondroitin sulfat stimuliše sintezu proteoglikana i hijaluronske kiseline.

 

Glukozamin sulfat i hondroitin sulfat mogu se dobiti na tri načina:

  • Sintetički se proizvode
  • Iz koštanog i hrskavičnog tkiva goveda
  • Uzimajući hrskavicu od morskih organizama

 

Koja je razlika između njih i koji izvor sadrži optimalnu količinu potrebnih supstanci?

Njihova glavna razlika je u koncentraciji i svarljivosti.

 

Sintetičke supstance

 

su jeftinije za proizvodnju od prirodnih, ali se mnogo manje apsorbuju i mogu izazvati razne neželjene efekte i alergijske reakcije. U preparatima predstavljenim u apotekarskim lancima sa sintetičkim hondroprotektorima, apsorpcija glukozamin sulfata je 25%, a hondroitin sulfata samo 12%. Upravo ta niska svarljivost određuje visoke doze koje se nude u njima. Oni nemaju antiinflamatornu aktivnost i prema tome, ne mogu uticati na patološke procese koji uništavaju tkivo hrskavice.

 

Tkivo hrskavice goveda

 

po pravilu, koristi se za proizvodnju jednokomponentnih preparata (glukozamin sulfati ili hondroitin sulfati odvojeno), što značajno smanjuje biološku aktivnost krajnjeg proizvoda. Sama koncentracija hrskavičnog tkiva je tamo vrlo niska (oko 1%). Koncentracija i svarljivost esencijalnih supstanci su takođe tamo niske, što zahteva velike doze, što može izazvati neželjene efekte kao što su uznemireni gastrointestinalni trakt i alergijske reakcije. Oštri uslovi kisele hidrolize, koja se najčešće koristi za lečenje koštanog i hrskavičnog tkiva, omogućavaju dobijanje proizvoda koji nemaju antiinflamatorno delovanje.

 

Hrskavično tkivo morskih organizama

 

povoljno se poredi sa oba izvora hondroprotektora. Sadrži sve potrebne supstance: prirodni hondroitin i glukozamin sulfat, rastvorljivi kolagen i druge supstance koje se savršeno apsorbuju i bezbedne su za zdravlje. Protivupalna aktivnost hrskavičnog tkiva morskih organizama je 50-100 puta veća od one hrskavičnog tkiva goveda.

Savremene tehnologije za proizvodnju prirodnih hondroprotektora iz ekološki prihvatljivog hrskavičnog tkiva morskih organizama omogućavaju vam da maksimizirate ekstrakciju i očuvanje aktivnih komponenti. Oni su mnogo složeniji i skuplji, ali to opravdava njihova mnogo veća efikasnost.

 

kako zaštititi zglobove?

Naučnici Tihookeanskog instituta za ribarstvo i okeanografiju

 

u Vladivostoku razvili su jedinstvenu tehnologiju, enzimsku hidrolizu, koja će potrebne komponente prevesti u najprihvatljiviji oblik i osigurati visoku bioraspoloživost proizvoda. Asimilacija hranljivih sastojaka dostiže 80%. Njegova upotreba omogućava umnožavanje antiinflamatornih karakteristika hrskavičnog tkiva morskih organizama. Aktivni sastojci dobijeni ovom tehnologijom značajno smanjuju bol.

Svako u bilo kojoj dobi može imati problema sa zglobovima, pa je veoma važno započeti lečenje odmah na prvi znak. Pravilno odabrani hondroprotektor će vam omogućiti da zaustavite razvoj a i održavate zglobove zdravim u godinama koje dolaze.


Pročitali ste: „Kako zaštititi zglobove?“ 
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Ohotsko more

Ohotsko more. Kamčatka je jedno od najvećih i najdubljih mora na Zemlji. Njegova površina je oko 1603 hiljade km2. Srednja...

Oznaka proizvoda

šta se krije iza nje i na šta treba obratiti pažnju   Oznaka proizvoda. Stručnjaci koji govore u popularnim programima...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

 • zato što nismo kao drugi, 
 • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
 • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
 • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
 • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!