Beringovo more

Beringovo more se nalazi u severnom delu Tihog okeana. U različitim vremenima, more je nosilo imena Anadir, Kamčatka, Aleutian, Aljaska, pa čak i Beaver, zbog obilja morskih dabrova – morskih vidra na Komandantskim ostrvima. Sada na mapama možete videti malo ostrvo Bobrovi, koje podseća na pecanje morskih vidra u 18. veku.

More je dobilo svoje moderno ime u čast izuzetnog navigatora, kapetana-zapovednika Vitusa Beringa. Predvodio je ekspedicije na Kamčatki, koje su započele naučna istraživanja u mnogim regionima Azije i Amerike. Bering je učestvovao u vojnim operacijama ruske flote, izvršavao lične zadatke Petra I.

 

Ruska Amerika

 

Od obala Beringovog mora, Rusi su počeli da razvijaju region, koji se zvao Ruska Amerika. Do 60-ih godina 19. veka Beringovo more je bilo unutrašnje more Rusije, ali 1867. Rusija je prodala Aljasku i Aleutska ostrva Sjedinjenim Državama, a more je postalo granično.

 

Beringovo more – Pioniri

 

U geografskim nazivima regiona ovekovečena su mnoga imena putnika, otkrivača, istraživača i vojnih lica, uglavnom ruskih. O životu, avanturama i podvizima svakog od njih može se napisati roman.

Semjon Dežnjev i Fedot Popov su 1648. godine sa odredom kozaka osnovali prvo rusko naselje na obali. Dezhnev je učestvovao u mnogim ekspedicijama i putovanjima, organizovao pecanje morskih i kopnenih životinja. Po Dežnjevu su nazvani rt na krajnjem severoistoku Azije, zaliv na Kamčatki, ostrva, pa čak i glečer u Karskom moru.

Baron Ferdinand Petrovič Vrangel, navigator koji je napravio 3 puta oko sveta, admiral, šef vojnog ministarstva, istraživač Arktika, jedan od osnivača Ruskog geografskog društva – i to nisu sve njegove titule. Godine 1817-19. učestvovao je u obilasku V.M.Golovnina. Zatim je vodio ekspediciju u severoistočni Sibir. Tokom ekspedicije sprovedene su mnoge naučne studije, uključujući i otkriće ostrva, koje je kasnije nazvano Vrangelovo ostrvo. Baron se borio protiv grabežljivog uništavanja divljači. Stvorio je magnetnu meteorološku opservatoriju. Vrangel je bio glavni vladar Ruske Amerike, istraživao ju je od Beringovog moreuza (drugo ime) do Kalifornije. Vrangelovo ime nose ostrva u Čukotskom i Barencovom moru, planina, moreuz, luka, grad na Aljasci i zaliv na Aleutskim ostrvima.

 

Ekspedicija na Kamčatki

 

Stepan Krašenjinjikov, prvi ruski akademik-geograf, učestvovao je u drugoj Beringovoj ekspediciji na Kamčatki, proučavao ihtiologiju, proučavao Kamčatku 4 godine, objavio prvu svetsku naučnu knjigu o ovom poluostrvu. Proučavao jezike i život lokalnih naroda. Ovaj izuzetan čovek živeo je samo 43 godine, ali je uspeo da uradi mnogo. Po Krašenjinjikovu je nazvano 10 geografskih mesta, uključujući poluostrvo, zaliv, planinu na Kamčatki, pa čak i planinu na Antarktiku.

Izvanredan navigator i geograf, admiral Fedor Petrovič Litke. Pravio je putovanja oko sveta, tokom kojih je vršio istraživanja, uključujući Čukotku i Kamčatku, prikupljao neprocenjiv etnografski i zoološki materijal. Bio je i u vojnoj službi. Napisao brojne naučne radove. Po Litkeu je nazvano 18 (!) geografskih mesta, uključujući rt, poluostrvo, planinu i zaliv na Novoj Zemlji, moreuzu u blizini Kamčatke.

 

Beringovo more – Grigorij Šelihov

 

Ruski moreplovac i trgovac Grigorij Šelihov, osnovao je i istraživao Rusku Ameriku. Od 1774. organizovao je trgovinu krznom i kožom na ostrvima severnog Tihog okeana i Aljasci. Opremio je brodove za lov, zadatak lovaca je bio da istražuju nove zemlje, trguju sa lokalnim stanovništvom. Godine 1781. Šelihov i njegov saputnik Golikov su osnovali Severoistočnu kompaniju za stvaranje ruskih naselja na američkoj teritoriji. Na Aljasci su izgrađena brodogradilišta. Šelihov je uspeo da uspostavi trgovinu sa japanskim ostrvom Hokaido. Po Šelihovu su nazvani zalivi, planine, moreuzi i grad u Irkutskoj oblasti.

Drugi nazivi: zaliv, ostrva i podvodna visina Demina. Sovjetski hidrografski naučnik, kontraadmiral Leonid Demin predvodio je hidrografske ekspedicije, nadgledao morska istraživanja obale Japanskog i Ohotskog mora, proučavao reku Amur, napisao je najbolji vodič za navigatore, pilot Beringovog mora.


Serijal članaka Doktor More „Po morima, po talasima“ III deo

 • Japansko more
  • Memorijalna geografija Japanskog mora
  • Vegetacija i životinjski svet Japanskog mora
 • Beringovo more
  • Pioniri Beringovog mora
  • Živi svet Beringovog mora
 • Ohotsko more
  • Kurili – Ohotsko more
  • Morski stanovnici Ohotskog mora

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Potencijal morskih krastavaca

Efikasnost preparata Doktor More   Potencijal morskih krastavaca... Zanimljiva svojstva pronađena su u porodici holoturium – kukumaria i trepanga, koje...

Kako se leči osteoartritis?

Kako se leči osteoartritis? U savremenoj medicini koriste se dva pravca lečenja: Smanjenje bola i upale. Usporavanje procesa uništavanja hrskavice...