Detoks ili generalno čišćenje organizma

 

Sistem od tri komponente – gubitak težine, čišćenje, oporavak

Na kalendaru još nije proleće, ali bi se po vremenu reklo da se sprema, što znači da je vreme za prolećno čišćenje. Za početak vršimo reviziju: sve staro i nepotrebno bacamo, ono što je još korisno, čistimo i popravljamo, novo – kupujemo. Ali čišćenje nije potrebno samo stanu ili garderobi, već i našem telu, jer je telo dom duše. Pa idemo!

 

Oslobađanje od nepotrebnog smeća

 

Šta bacamo? Višak kilograma, naravno! Zadatak je izgubiti težinu brzo, efikasno i nužno bez štete po zdravlje, tako da kruta dijeta nije naša metoda (inače, nije preporučljivo izgubiti više od jednog kilograma nedeljno).

U proseku, muškarcu dnevno treba 2500 kcal, a ženi 2000 kcal, ali pošto se krećemo, po pravilu, vrlo malo, dovoljno je da predstavnik jačeg pola koristi 2200 kcal dnevno, a lepa dama — 1800 kcal. Da biste smršali, morate smanjiti ove brojeve za još 15-20%.

Ako ste lenji da brojite kalorije i još uvek želite da smršate, daćemo nekoliko saveta:

 

  • započnite dan čašom čiste tople vode, a takođe – pijte vodu pola sata pre obroka
  • otkažite grickalice, a ako je tako nešto nepodnošljivo — dozvolite sebi da jedete voće koje nije previše slatko, jogurt sa niskim sadržajem masti ili nekoliko kriški (ne pločica!) crne čokolade
  • sadržaj kalorija u omiljenim jelima može se smanjiti jednostavnom promenom načina pripreme – komad mesa ne pržite utapanjem u ulje, već ga kuvajte ili pecite u foliji ili salatu ne prelivajte majonezom, već dodajte malo maslinovog ulja ili nemasni jogurt, koji se, inače, može pomešati sa senfom za bolji ukus
  • zamenite prilog od krompira ili žitarica povrćem na pari ili salatom od svežeg povrća
  • povećajte količinu proteina u ishrani (bolje ih je dobiti od ćuretine, piletine ili ribe i morskih plodova, a ne od crvenog mesa)

 

Slatka gazirana pića, čokolada i slatkiši, kolači sa masnim maslacem su tabu!

 

Međutim, brojanje kalorija nije sve. Najuspešniji programi mršavljenja, pored dijete, uključuju i sportske vežbe, inače će vam se izgubljeni kilogrami ubrzo pretvoriti u neestetski opuštenu kožu.

Osim toga, fizička aktivnost zasićuje telo kiseonikom i ubrzava metabolizam, što znači da pomaže u čišćenju i obnavljanju ćelija i tkiva!

 

Generalno čišćenje – prolećno čišćenje

 

Naš zadatak je ne samo da „odnesemo višak kilograma na deponiju“, već i da oslobodimo telo smeća od otpada koji se nakupio tokom zime, a sada izaziva nelagodu u obliku glavobolje, umora, akni na koži, oštećene kose, lomljivih noktiju, probavnih problema (zatvor, dijareja, gorušica).
A odlazak kod kozmetičara ili banja ovde ne može da pomogne. „Pas je zakopan“ unutra – detoxikacija tela je neophodna! Prvo i najvažnije – čišćenje creva.

Ako mislite da su toksini u vašem telu nekakve naslage štetnog otpada koje možete „metlom pomesti ili lopatom strugati”, iscrpljujući se diureticima ili laksativima, klistirima i hidrokolonoterapijom, onda se varate. Odavno je dokazano da je uobičajeno mišljenje o akumuliranom izmetu od 3-4kg u crevima do 40 godina života mit.

Pod pojmom „toksini“ podrazumevaju se metabolički proizvodi – otpadni hormoni, ostaci žučnih kiselina, alergeni, štetne bakterije i njihovi otpadni proizvodi. Egzogeni toksini mogu ući u telo spolja – hranom, procesom disanja ili kroz kožu. A endogeni – nastaju tokom procesa metabolizma zbog metaboličkih poremećaja ili procesa uklanjanja toksina iz tela.

Obično se telo samostalno nosi sa toksinima, ali sa godinama ova funkcija slabi, pa pomoć uopšte neće biti suvišna.

Kao „priručni alat“ koristimo enterosorbente. Ne brinite, uopšte ne govorimo o agresivnim hemikalijama.

Najefikasnije prirodno sredstvo za čišćenje su vlakna. Biljna vlakna, ulazeći u stomak i creva, poput sunđera, nežno upijaju toksične „prljave stvari“ i prirodno uklanjaju ovo „smeće“ iz tela.

Nezamenljiv alat za detoksikaciju su mekinje. Dve kašike mekinja dnevno trideset minuta pre jela mesec dana – i vaš digestivni trakt sija čistoćom! Samo zapamtite da ih popijete sa vodom.

I uopšte, kakvo čišćenje bez vode – samo podignete prašinu! Zbog toga vodu treba piti često i mnogo. Mnogo nije 8 čaša dnevno, kao što se obično veruje, ali ispravnije je odrediti individualnu normu. Formula je jednostavna: 35 ml čiste vode na 1 kg telesne težine za muškarce i 31 ml vode na kg telesne težine za žene.

Korisni su i sveže ceđeni sokovi od paradajza, krastavca, šargarepe, celera i zeleni čaj bez šećera.

Odlična alternativa mekinjama su morske alge. Sadrže prirodne enterosorbente koji nežno čiste telo bez iritacije sluzokože. Ovo je važan faktor za ljude sa erozijama, gastritisom, čirevima i visokom kiselošću.

Vlakna su takođe u izobilju u povrću, voću, žitaricama (heljda, smeđi pirinač, ovas). Samo povećajte količinu ovih namirnica u svojoj ishrani – tako ćete poboljšati pokretljivost creva i pomoći mu da funkcioniše.

 

Oporavak i obnavljanje resursa

 

Sada kada imamo puno slobodnog i čistog prostora, počinjemo da obnavljamo resurse i popunjavamo zalihe. Samo nemojte skladištiti salo na bokovima i stomaku!

Vratićemo crevnu mikrofloru – naš zadatak je da naselimo gastrointestinalni trakt prijateljskim bakterijama i mikroorganizmima. Ovde ne možete bez probiotika – živih mikroorganizama (bakterije mlečne kiseline, bifidobakterije) koji formiraju crevnu mikrobiotu.

Inače, da li ste znali da su creva najnaseljeniji deo tela? Ovde živi više od 1000 vrsta mikroorganizama i koncentrisano je 80% ćelija imunog sistema.
A mi ćemo dopuniti zalihe vitamina i korisnih minerala – naše „kante“ su iscrpljene preko zime! I bilo bi lepo izvršiti „inspekciju“ tela posle zime.

Vreme je da proverimo nivo hemoglobina i feritina u krvi, uradimo analizu na sadržaj kalcijuma i drugih elemenata u tragovima, kao i vitamina D-25 (OH), jer živimo u zemlji kojoj zimi nedostaje sunce! Kao rezultat, biramo vitaminski kompleks za sebe. Preporučljivo je konsultovati lekara ili nutricionista.

ALGINAT HITOZAN JOD – „Sistem čišćenja“ od Doktor More – inovativni alat 3 u 1 za vaš program detoksikacije

Često generalno čišćenje stana poveravamo organizacijama koje se profesionalno bave čišćenjem. Ovo je zgodno: specijalno obučeni ljudi koriste efikasne moderne alate i obavljaju svoj posao brzo, efikasno i gotovo neprimetno za nas.

Za čišćenje organizma takođe možemo uključiti profesionalce – najsloženiji i „umetnički“ posao unutar našeg tela može da obavi kompleks Alginat Hitozan Jod brenda Doktor More.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako povećati imunitet?

10 životnih trikova   U dvorištu je sredina zime, napolju je hladnoća i sneg, a u zatvorenom svi kijaju i...