Dijetetska vlakna – koristi za organizam

Dijetetska vlakna - koristi za organizam

Dijetetska vlakna su nezaobilazna tema kada se povede razgovor o zdravom načinu ishrane. Često se navode namirnice bogate vlaknima koje moraju biti sastavni deo svakodnevnog jelovnika, kojim, zbog ubrzanog načina života, sve više počinje da dominira tzv. brza hrana.

Zbog toga sam osetila potrebu da proučim malo ovu tematiku. Potrudila sam se da saznam nešto više o strukturi, poreklu dijetetskih vlakana i koji su to njihovi benefiti za organizam.

 

Šta su to zapravo dijetetska vlakna

 

Dijetetska vlakna se definišu kao jestivi delovi biljaka, najčešće delovi ćelijskog zida biljne ćelije, koji ne podležu varenju i apsorpciji u tankom crevu, a do njihove potpune ili delimične fermentacije dolazi u debelom crevu. Po strukturi su:

  • polisaharidi
  • oligosaharidi
  • lignin i
  • srodne supstance biljnog porekla.

Prema osnovnoj podeli dijetetska vlakana mogu biti:

  • rastvorljiva
  • nerastvorljiva
  • nesvarljivi (otporni) skrob

 

Rastvorljiva vlakna

 

Rastvorljiva dijetetska vlakna se rastvaraju u vodi i digestivnim tečnostima (želudačnim i crevnim sokovima). U dodiru sa vodom i digestivnim tečnostima, ona bubre i prelaze u formu gela, a zatim ih metabolišu bakterije u debelom crevu, pri čemu se oslobađaju gasovi i neznatna količina kalorija.

U rastvorljiva vlakna spadaju:

  • pektin, kojim obiluju voće i povrće (jabuka, kruška, južno i bobičasto voće, šećerna repa, krompir, boranija, karfiol…)
  • sluzi, čiji su izvor koren i list belog i crnog sleza, seme lana
  • gume – gumi arabicum, gumi tragacantha, gumi guar
  • agar (bogat izvor agara su crvene alge)
  • hemiceluloza

 

Nerastvorljiva dijetetska vlakna

 

Nerastvorljiva dijetetska vlakna se ne rastvaraju u vodi i digestivnim tečnostima i u, manje-više, nepromenjenom obliku prolaze kroz digestivni trakt. Pošto nisu svarljiva, ova vrsta dijetetskih vlakna ne predstavlja izvor kalorija.

U nerastvorljiva dijetetska vlakna spadaju:

  • celuloza (nalazi se u opni, listu ili stablu voća, povrća i još nekih jestivih biljaka. Celulozom su bogate: opne zrna žitarica, pa samim tim i crno, integralno brašno i mekinje, zatim mahunarke, kupusasto povrće, šargarepa, paprika, jabuka…)
  • inulin (glavni izvor su mu koren i rizom pojedinih biljaka. Inulinom obiluju: koren cikorije, beli luk, praziluk, špargla, artičoka, žitarice, banana…)
  •  lignin (drvenasta vlakna kojih najviše ima u žitaricama, mekinjama, patlidžanu, boraniji, kruškama…)

Odličan izvor nerastvorljivih vlakana su i orašasti plodovi.

 

Nerasvarljivi (otporni) skrob

 

Otporni skrob je složeni ugljeni hidrat koji nije svarljiv i ne apsorbuje se lako. Različiti načini kuvanja mogu stvoriti različite količine otpornog skroba. Namirnice koje su manje obrađene sadrže otporniji skrob.

Prednost otpornog skroba je u tome što fermentira, pri čemu nastaju supstance koje pomažu u održavanju zdrave sluzokože creva.

Otporni skrob se nalazi u:

  • blago kuvanoj („al dente“) testenini
  • kuvanom i ohlađenom krompiru, testenini i pirinču
  • nedozrelim bananama
  • pasulju
  • sočivu

 

Dijetetska vlakna – koristi za organizam

 

Unos dijetetskih vlakna ima brojne pozitivne efekate na organizam:

  • izaziva osećaj sitosti, koji traje duže nakon obroka: rastvorljiva vlakna usporavaju brzinu varenja hrane, a nerastvorljiva fizički popunjavaju prostor u želucu i crevima, podstičući na taj način osećaj sitosti. Ovo svojstvo vlakana pomaže u regulisanju telesne težine.
  • pomaže u smanjenju rizika od bolesti: ishrana bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od razvoja mnogih bolesti, uključujući i:
    • gojaznost,
    • kardiovaskularne bolesti
    • dijabetes tipa 2
    • metabolički sindrom
    • konstipaciju
    • divertikulozu creva
    • hemoroide
    • kolorektalni karcinom.

Rastvorljiva dijetetska vlakna:

  • dovode do smanjenja apsorpcije masti i pomažu pri regulisanju telesne težine, tako što stvaraju gust, rasprostranjen gel, koji blokira masti i sprečava njihovo varenje i apsorpciju.
  • snižavaju nivo holesterola u krvi, sprečavajući razlaganje i varenje holesterola iz hrane.
  • stabilizuju nivo šećera (glukoze) u krvi, pošto imaju svojstvo da uspore brzinu varenja ugljenih hidrata.
  • smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem nivoa holesterola, stabilizacijom šećera u krvi i smanjenjem apsorpcije masti.
  • hrane „dobre“ crevne bakterije, jer podležu fermentaciji u debelom crevu. Na taj način održavaju normalan mikrobiom creva.

Nerastvorljiva dijetetska vlakna:

  • sprečavaju konstipaciju, jer kao nesvarljiv materijal u digestivnom traktu apsorbuju tečnost i lepe se za druge nusproizvode varenja. Njihovo prisustvo ubrzava kretanje i preradu otpada, sprečavajući tako blokadu, zatvor ili usporeno pražnjenje creva.
  •  sprečavanjem zatvora i crevnih blokada, pomažu u smanjenju rizika od razvoja divertikula, hemoroida i kolorektalnog karcinoma.

 

Hitozan iz laboratorije DOKTOR MORE

 

Vlakna o kojima smo govorili u članku su biljnog porekla. Međutim preparati HITOZAN 85% i ALGINAT HITOZAN JOD iz linije proizvoda DOKTOR MORE u sebi sadrže hitozan, polisaharid sa svojstvima dijetetskih vlakana, poreklom iz ljuske kraljevske krabe.

Hitozan:

  • sprečava apsorpciju viška masti iz hrane
  • eliminiše iz organizma višak masti i holesterola
  • u dodiru sa digestivnim sokovima bubri i dovodi do osećaja sitosti i smanjenja apetita
  • pospešuje gubitak viška kilograma, doprinosi korekciji telesne težine i rešavanju problema gojaznosti
  • prirodni sorbent, koji vezuje za sebe produkte metabolizma, toksine, patogene, gljivice, alergene, soli teških metala i radionuklide i čisti organizam od njih.

 

HITOZAN 85%

Za čišćenje oraganizma od viška masti i holesterola Korekcija i gubitak težine, kontrola apetita


ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore


Pročitali ste članak:“Dijetetska vlakna – koristi za organizam“
Anđelka M. CW@BS, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Zašto kalcijum nije dovoljan?

Zašto kalcijum nije dovoljan? Nedostatak kalcijuma nastaje iz dva razloga – ili ga premalo dolazi iz hrane, ili telo ne...

Ljuska ili oklop?

Ljuska ili oklop, pitanje je sad. Proučavajući karakteristike hitozana, sastojka koji ulazi u sastav više preparata DOKTOR MORE, saznala sam...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!