Drifter lov – katastrofa – II deo

Katastrofa

 

Lov – Drifter katastrofa – Krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka na Dalekom Istoku SSSR-a izbila je drifterska katastrofa. Ulov ribe na Kamčatki je naglo opao, to je pogubno uticalo na ekonomiju krajeva, zatvorilo se desetine preduzeća koja prerađuju ribu, a zatim su nestala i stambena naselja, ljudi jednostavno nisu imali gde da rade. Čitav lanac događaja doveo je do tako tužnog rezultata.

 

Tihookeanski institut za ribarstvo i okeanografiju

 

Specijalisti Kamčatskog odeljenja Tihookeanskog instituta za ribarstvo i okeanografiju opisali su kako je to bilo. Do 1955.godine Japanci nisu samo lovili losose u Tihom okeanu, već su opremili 2 flote u Ohotsko more do zapadne obale Kamčatke. Ukupni broj njihovih drifterskih mreža za lov dostigao je 100-120 hiljada. Sve ulovljene ribe uglavnom su išle na mrest, a japanski grabežljivi plen naneo je ogromnu štetu.

 

Lov 1953.

 

Sovjetski ulov je takođe bio veoma veliki, 1953.godine dostigao je 101 hiljadu tona. Usled naglog povećanja japanskog drifterskog lova, populacija lososa je veoma smanjena. Godine 1958. sovjetski ribarski brodovi su lovili sto puta (!) manje ribe nego početkom 50-ih. Cela ribarska industrija je propala, od 1957. do 70-ih godina prošlog veka nestalo je 48 naseljenih mesta, uključujući i velike gradove, čiji su se stanovnici bavili ribolovom i preradom ribe.

 

SSSR

 

Tek 1978. godine SSSR je zabranio Japanu ribolov u svojoj izuzetnoj ekonomskoj zoni od 200 Milja. To je pomoglo povećanju populacije lososa, ali ribarska industrija u regionu nikada nije uspela da se potpuno oporavi.

 

Novi zakon

 

I tako je 2015. godine izmenjen Savezni zakon o ribarstvu i očuvanju vodenih bioloških resursa, novi član 502 pod nazivom „zahtevi za očuvanje anadromnih vrsta riba na migracionim putevima do mesta mresta“ navodi:

„U cilju obezbeđivanja očuvanja anadromnih vrsta riba na migracionim putevima do mesta mresta zabranjena je upotreba tečnih (drifterskih) mreža u ostvarivanju industrijskog ribolova, ribolova u naučno-istraživačke i kontrolne svrhe i priobalnog ribolova anadromnih vrsta riba u unutrašnjim morskim vodama RF, u teritorijalnim vodama RF i u isključivoj ekonomskoj zoni RF“.

Čini se da se možete radovati – konačno je zabranjen grabežljiv način plena ribe, „zidovi smrti“ će nestati, sprečen je nekontrolisani japanski lov na driftere u ruskim vodama itd.itd., ali nije sve tako nedvosmisleno.

 

Japan

 

Što se tiče Japanaca i drugih stranih ribara, sve je fer: na primer, 2014.godine kod kamčatske obale iskopano je 16 ruskih i 35 japanskih brodova. Ne treba se čuditi da je novi zakon toliko uzbudio Japance: šteta samo glavnom japanskom centru za ribolov, ostrvu Hokkaido, iznosiće 200 miliona dolara. Sada će japanski ribari morati da pređu na druge načine ribolova u našem IEZ-u. Ali to su njihovi problemi! U ovom slučaju Rusija uspešno brani svoje nacionalne interese.

 

Ribarska industrija Rusije – Lov

 

Međutim, uticaj zakona na razvoj ribarske industrije Rusije i ruske nauke neki stručnjaci su negativno ocenili. Da li su u pravu, koje komplikacije mogu nastati nakon stupanja na snagu novog zakona i koliko su ozbiljne, pokazaće budućnost. Mi smo ponosni što učestvijemo u očuvanju svih vrsta riba i morskih hidrobionata, jer nam one pružaju pomoć u očuvanju zdravlja.

 

SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako brzo izgubiti težinu?

i ne dobiti je ponovo?   PROGRAM MRŠAVLJENJA   Pitanje gubitka težine je relevantno za prilično veliki broj stanovništva Srbije,...