Drifter lov – šta je to? – I deo

Drifter lov. Mnogi su prvi put pročitali ovaj naziv u vestima: 1. jula 2015. godine predsednik Rusije je potpisao zakon o zabrani drifterskog lova ribe od 1. januara 2016. godine, kako za domaće tako i za strane brodove.

 

  • Zašto je usvojen takav zakon?
  • Zašto je opasna ova vrsta lova? i
  • Zašto se u pretraživačima najčešće pojavljuju reči „drifterska katastrofa“, „zid smrti“?

 

Drifter lov

 

Od engleskog drift – zanošenje, lov ribe pomoću tečnih ili drift mreža. Neke vrste riba, uključujući losose, koje se retko drže u površinskim slojevima vode daleko od obale, love se pomoću specijalnih mreža (driftera). Takve mreže puštaju ribu do plavnica, pokušavajući da se odvuku unazad, riba se zaglavi u ćelijama mreže, pričvršćujući se žlebovima (otuda još jedan naziv ovih mreža žaberne). Riblje mlade umiru, čuvajući se za ćelije.

 

Drifter lov – Mreže

 

U proseku, dužina mreže je oko 30 metara, visina 612 metara, do 150 mreža se povezuju jedna sa drugom, nastala gigantska nevoda dužine do 50 i više kilometara (!) se zove drifterski red. Nažalost, nakon prolaska takve mreže u more dolazi do „punog reda“ i praznine: u mrežama umiru morski sisari, ptice i drugi hidrobionti, odakle je zastrašujući naziv „zid smrti“.

Glavni cilj lova su lososi, najčešće nerka. Zbog toga je manje vredna riba, a od 70 do 80% ulova (!), kao pravilo, samo se baca preko broda.

Istorija driftanja

 

SSSR

 

Počela je još u 19.veku dok je lovila haringu. U SSSR-u 1938.godine Murmanski ribari su takođe prvi put koristili drifterske mreže za lov haringa. Ribolov na Kamčatki počeo se aktivno razvijati početkom 20.veka. Godine 1912. zaključena je konvencija između Rusije i Japana, po kojoj su japanski ribari pušteni u ruske teritorijalne vode. Sovjetski Savez (sa malim varijacijama) takođe je dozvolio Japanu ribolov na Kamčatki.

U 30-im godinama ulov Japanaca u našim vodama iznosio je do 100 hiljada tona godišnje, prevazilazeći sovjetski. Japan je do tada imao 32 konzervirane ribe na Kamčatki, a gradili su i naselje za radnike ovih zavoda. Sovjetski Savez je u isto vreme imao 16 konzervacionih zavoda na Kamčatki.

 

Losos

 

Lososi idu na mrest iz mora u reke (anadromne ribe), a Japanci su, kako bi povećali ulov, u moru suprotno ustiju reke Kamčatke počeli da koriste te drifterske mreže.

Posle 1945. godine Japancima je zabranjen ribolov u našim teritorijalnim vodama od 12 milja. Raspored je bio: Japan je lovio ribu u najbližim morima, a SSSR u priobalnim vodama i rekama, jer tada još nismo imali svoje okeanske ribarske brodove. Već tada su neki naučnici primetili pad zaliha lososa, ali ih nisu poslušali.

 

Drifter lov – Japan

 

Stalno rastući apetiti Japana morali su da umru 1952.godine. SAD i Kanada su se udružile, značajno smanjujući prava Japanaca na lov ribe kod svojih obala, nakon čega su se oni preselili na azijsku obalu.

Nastavak članka: Drifter lov – katastrofa – II deo

 

SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Ajkule – Artrofiš

Kretanje brzinom ajkule   Ajkule ... Jedno od neprocenjivih otkrića ruskih naučnika bila su svojstva hrskavičnog tkiva ajkula i raža...

Peptidi jednostavnim jezikom

Za zdravlje i šire. Arhitekte ljudskog tela   Ceo život je peptid. peptida i DNK. Pa evo nas – nikada...