Ganglije lignje – Fukoidan Jod

ganglije lignje fukoidan jod

Ganglije lignje… Lignje su generalno neverovatna stvorenja. Svojom vrstom podsećaju na stanovnike drugih planeta, a po sposobnostima kojima je njihov organizam nadaren, sumnja u njihovo vanzemaljsko poreklo je jednostavnija. U doba koronavirusa i njegovih brojnih talasa, lignje su pružile rešenje koje se već uspešno ostvarilo u brojnim kompleksima za zaštitu i podršku imunitetu.

 

Ganglije lignje – Studije

 

Studije započete još 50-ih godina prošlog veka otkrile su da telo lignje nema poseban imuni sistem. Njegovu ulogu igraju optičke ganglije – nakupine nervnih ćelija koje se nalaze neposredno iza očiju lignje. To su ganglije koje pružaju zaštitnu funkciju, omogućavajući lignji da preživi na ekstremnim dubinama i na niskim temperaturama.

Peptidi izolovani iz ganglija imaju antioksidativna, antihipertenzivna, inhibirajuća enzimska, imunomodulatorna, antiinflamatorna i antibakterijska svojstva [3] [4].

 

Imunomodulatorni efekat

 

Snažan imunomodulatorni efekat izazvao je posebno interesovanje i veliku pažnju naučnika, jer je otvorio široke perspektive za razvoj proizvoda koji podržavaju imunitet, ali nemaju negativan uticaj na druge organe i sisteme. Istraživanja o jedinstvenim svojstvima ganglija lignje traju od kraja 20. veka. Prvi lek zasnovan na njima bio je veterinarski lek Ganglion registrovan 1991. godine.

Dalji razvoj je bio razvoj leka Tinrostim, kao dijetetskog suplementa, koji se pokazao kao efikasan imunomodulator. Poboljšana i ojačana formula sa peptidima iz ganglija lignji sada se proizvodi pod brendom Doktor More kao preparat Fukoidan Jod (orig. Imunostimul).

 

FUKOIDAN JOD

Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa

 

Osim toga, peptidi su postali glavni proizvod Kovbad, koji je Ministarstvo odbrane RF razvilo za prevenciju koronavirusne infekcije. Peptidi iz ganglija lignje, ulazeći u telo, aktiviraju makrofage, koji su odgovorni za apsorpciju patogenih organizama i njihovo uklanjanje. Time se smanjuje nivo toksične lezije koju obično prate virusne bolesti.

 

Ganglije lignje

Peptidi – toksičnost – fagocitna aktivnost

 

Takođe, unos peptida je pokazao povećanje koncentracije makrofaga upravo na mestima skupljanja virusa, što je doprinelo lančanom uticaju na lokalizaciju virusa. Smanjenje toksičnosti, drugim rečima, brže uklanjanje patogena iz tela direktno je povezano sa brzinom oporavka i minimiziranjem rizika od komplikacija. Peptidni kompleks utiče i na fagocitnu aktivnost, drugim rečima, povećava sopstvene resurse tela, omogućavajući bržu borbu protiv virusa[5].

Antitelo u akciji

 

Uz to, otkriveno je još jedno važno svojstvo peptida na bazi ganglija lignji. Peptidni kompleks ima stimulativni efekat na humoralni imunitet, povećavajući nivo ćelija koje formiraju antitela u slezini i antitela u krvi. Dakle, uzimanje kompleksa na bazi ganglija lignje može povećati zaštitu od infekcije i povećati efikasnost vakcinacije za osobe koje nemaju zaštitna antitela (titar – laboratorijski test kojim se meri prisutnost i količina antitela) [6].

 

Lignje protiv raka

 

ganglije lignje

Peptidi iz ganglija lignje pokazali su vrlo dobre rezultate u istraživanju graft-versus-host.. Ova teška komplikacija može nastati kada koštana srž ili transplantirane matične ćelije percipiraju „domaćina“ (kome je izvršena transplantacija) kao nešto strano i počinju da napadaju sopstvene ćelije tela. Studija je otkrila da peptidni kompleks ima inhibitornu aktivnost protiv ove reakcije, a nedostaju mu mitostatski i limfotoksični efekti[7].

Uključivanje peptida na bazi lignje u periodu hemo – i radioterapije omogućava smanjenje učestalosti lokalnih reakcija na zračenje i negativnih neželjenih efekata[8].

 

Ganglije lignje protiv herpesa

 

Herpes je neestetski signal oslabljenog imunološkog sistema. Na uzorku od 210 pacijenata ispitana su imunomodulatorna svojstva peptida na bazi ganglija lignji. Rezultati su pokazali da je unos ganglija doveo do ranog smanjenja manifestacija bola, kao i do ubrzanja regenerativnih procesa u području zahvaćenog područja. Generalno, pozitivan efekat je postignut 2-3 dana ranije u odnosu na kontrolnu grupu.

FUKOIDAN JOD

Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa


Pročitali ste „Ganglije lignje – Efikasnost preparata – Fukoidan Jod“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Osteohondroza – Šta je to?

Osteohondroza je jedna od pet najčešćih bolesti u svetu, a 85 odsto svetske populacije pati od bolesti kičme. Ako se...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!