Hitozan
Hitin
glavna komponenta ljuske rakova, uključujući i kamčatsku krabu. Hitin daje jačinu ljusci jer je ojačan jedinjenjem ugljenika – acilom. Supstanca koja se dobija odvajanjem hitina od acila naziva se hitozan. Naučna dela trojice nobelovaca posvećena su hitozanu.
Hitozan
se izučava u mnogim zemljama. Trenutno se razvija više od 70 oblasti praktične primene hitina i hitozana, pre svega u
- biotehnologiji,
- prehrambenoj industriji,
- medicini,
- kozmetologiji,
- poljoprivredi i
- veterinarskoj medicini.
1999. godine osnovano je rusko hitinsko društvo (Российское Хитиновое Общество) kako bi koordinisalo sva domaća istraživanja u oblasti hitina i hitozana. Redovno se održavaju naučne konferencije i kongresi naučnika o ovoj temi. Proizvodnja hitozana lansirana je na Dalekom istoku.
Aktivno se koristi u aditivima, u hrani kao moćan prirodni sorbent koji apsorbuje i uklanja štetne supstance iz organizma: toksine, patogene, gljivice, alergene, soli teških metala, radionuklide.
Jedan molekul hitozana je u stanju da veže i ukloni molekule masti iz organizma 10-12 puta teže od njega, pa se koristi u dijetalnoj terapiji za smanjenje telesne težine.
Hitozan:
- snižava nivo holesterola, triglicerida i ukupnih lipida u serumu
- stimuliše detoksifikaciju organizma prilikom prekomernog unošenja alkohola i masne hrane
- u slučaju gastritisa i čireva, on čisti gastrointestinalni trakt od patogenih bakterija, ublažava upalu (inflamaciju), podstiče zaceljivanje čireva, stimuliše regenerativne procese sluzokože digestivnog trakta
- po dospevanju u stomak, on nabubri, pretvarajući se u supstancu nalik gelu, štiteći želudačnu sluznicu od erozivnih procesa;
- stimuliše stvaranje bifidobakterija i korisne crevne flore i sprečava stvaranje gasova.
Hitozan
prirodni polisaharid dobijen iz ljuske kamčatske krabe, deo je kompleksa za poboljšanje zdravlja ALGINAT HITOZAN JOD, kao i preparata HITOZAN 85% (EKSTRAKT PANCIRA KRABE).