Hormonska terapija za menopauzu

Važno je znati

 

Pre svega, menopauza nije bolest. I nije neophodno da se leči, jer ne postoji lek za sledeću fazu u životu žene. Iako Ministarstvo zdravlja i dalje smatra da su predmenopauza, menopauza i postmenopauza stanja kojima se u registru bolesti dodeljuju ICD kodovi.

Menopauzu je nemoguće lečiti, ali je moguće i potrebno uticati na održavanje kvaliteta života kako ne bi patili od klasičnih manifestacija menopauze.
A izbor ispravne terapije nije uvek hormon. Ali u nekim slučajevima su zaista neophodni upravo iz medicinskih razloga, ali izbor pravih lekova nije stvar 2-3 dana, već nekoliko meseci.

Hormonska supstituciona terapija se zasniva na stimulisanju sinteze estrogena, čije smanjenje proizvodnje, u stvari, pokreće proces bledenja funkcije jajnika i reproduktivne funkcije u principu. A nedavno se aktivno govori o tome da androgeni prilično snažno utiču na simptome menopauze i da ih treba uzeti u obzir prilikom propisivanja terapije.

 

HST

 
Hormonska supstituciona terapija obavijena je brojnim mitovima, od kojih mnogi šetaju internetom i, nažalost, pronalaze one koji u njih čvrsto veruju. Do danas, HST je jedno od retkih terapijskih oblasti koje se zasniva na stvarnim kliničkim studijama i ima dokazanu efikasnost.
Međutim, postoji niz faktora koji zaista mogu postati kontraindikacije za HST.

Među kontraindikacijama broj 1 je kršenje metabolizma masti (urođeno ili stečeno). Često HST daje povećanje težine, što može biti kritično za žensko telo u celini, stoga, ako postoji višak težine, hormoni se propisuju sa velikom pažnjom.

Druga kontraindikacija logično proizilazi iz prve – problemi sa krvnim sudovima, rizik od tromboze, duboke venske tromboze vrlo često postaju prepreka za propisivanje hormonske supsttucoine terapije. A problemi sa krvnim sudovima često su tužni pratioci viška kilograma.

Treba biti oprezan pri uzimanju hormona kod pacijenata sa insulin-rezistentnim dijabetesom, povišenim holesterolom i neoplazmama zavisnim od estrogena, kao i hipertenzijom do stabilizacije.
 

Apsolutna kontraindikacija je prisustvo raka dojke ili njegova remisija.

 
Čak i pre imenovanja ciklusa testova za hormone, kompetentni specijalista će prikupiti detaljnu istoriju tako da troškovi istraživanja nisu previsoki.
Postoji niz markera, ili simptoma, pomoću kojih možete prikupiti primarne informacije o tome na koje hormone morate prvo da se testirate:

  •  Menopauza sa nedostatkom estrogena. Razlikuje se u odsustvu abdominalne gojaznosti, povećanja telesne težine. Istovremeno, nivo libida se održava, psiho-emocionalno stanje je stabilno. Međutim, postoje izraženi simptomi valunga i suve sluzokože, kao i asimptomatske osteoporoze.
  • Menopauza sa nedostatkom androgena [1]. Prati ga naglo povećanje težine, a lokalizacija masnog tkiva se javlja prema trbušnom tipu. Takođe među očiglednim simptomima su slabost, smanjen tonus mišića, česta noćna potreba za mokrenjem, smanjen libido i opšte pogoršanje psiho-emocionalne pozadine. U ovom slučaju nema vrućih bljeskova tj. valunga i osteoporoze.
  • Tip menopauze sa nedostatkom estrogena i androgena. Kombinuje simptome tipa 1 i tipa 2 i najpotrebnija mu je terapija zamene hormona.

Ne može se reći da je bilo koja od vrsta menopauze lakša ili teža. Svi simptomi donose neku nelagodnost, pogoršavaju kvalitet života i ne treba ih ostaviti bez pažnje specijaliste.

Znajući o mogućim rizicima i prednostima terapije zamene hormona, neophodno je konsultovati specijaliste o izboru optimalnog kursa korekcije. Međutim, ni propisani tok terapije ne poništava dodatnu podršku mikroelementima koja je potrebna svakoj ženi, bez obzira na godine.
Prilikom odabira kompleksa za podršku zdravlju, obratite pažnju da se uzimaju u obzir starosne karakteristike, jer univerzalni lekovi „od svega na svetu“, po pravilu, ne rešavaju probleme na licu mesta.

Jedno od predloženih rešenja je kompleks IKRA MORSKOG JEŽA na bazi kavijara morskog ježa. Kavijar morskog ježa je prirodni prohormon estrogen, koji, kada se unese u organizam, pojačava sintezu sopstvenih polnih hormona, omogućavajući vam da odložite početak menopauze, značajno ublažite njene simptome i poboljšate kvalitet života.


[1] Informativni materijal pripremio dr med. L.A. Marčenko i dr. L.M. Ilina za raspodelu članovima Udruženja ginekologa-endokrinologa u II kvartalu 2005. godine.

IKRA MORSKOG JEŽA

Omega-3, fosfolipidi, 17 aminokiselina, 13 vitamina, 36 elemenata u tragovima u efektivnim razmerama, odabrani za vas od same prirode.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Živi svet Beringovog mora

Živi svet Beringovog mora. Beringovo more je najvećih i najdubljih mora na planeti, njegova najveća dubina je oko 4 km....

Voće, težina i geometrija

Ishrana prema vrsti figure za smanjenje težine.   Svi smo jedinstveni i individualni. Zato se omražena mast u našem telu...