Hrskavica ajkule i njen značaj za zglobove

Ajkula i njena hrskavica - Doktor More - PharmOcean doo

Hrskavica ajkule Ajkula je najstariji morski grabljivac koji živi u vodama gotovo svih okeana. Predominantno stanište ajkula je slana voda, ali postoje i vrste koje žive u slatkoj vodi. Veličine ajkula se takođe razlikuju: mogu se sresti ajkule dužine od 20 centimetara do 20 metara.

Ajkula spada u klasu hrskavičavih riba, a to znači da njihov skelet nema kosti, već je izgrađen od hrskavičavog tkiva. Hrskavičavo tkivo male gustine nadoknađuje nedostatak plivajuće bešike svojstvene svim koštanim vrstama riba.

Select Hrskavica ajkule i njen značaj za zglobove Hrskavica ajkule i njen značaj za zglobove

Ljudi se odavno zanimaju za lekovita svojstva sastojaka dobijenih iz ajkula. Ovo nije slučajno jer meso ajkula predstavlja skladište mikro i makronutrijenata, vitamina i dragocenih hranljivih materija. Jetra ajkule je izvor masti bogatih liposolubilnim vitaminima i polinezasićenim masnim kiselinama.

Danas ćemo se fokusirati na blagotvorna svojstva hrskavice ajkule. Obzirom da skelet ajkule čini hrskavičavo tkivo, njegovo dobijanje i dalja obrada su veoma obećavajući.

 

Šta je prednost hrskavice ajkula u očuvanju zdravlja ljudi?

 

Ako se udubite u istoriju materije, videćete da su prvobitno velike nade polagane u primenu hrskavice ajkula u lečenju nekih oblika kancera. Ipak, studije nisu potvrdile efikasnost ovih proizvoda u onkologiji. Trenutno se primenjuje kao adjuvantna (dodatna) terapija za kancer.

Najperspektivnija primena hrskavice ajkula je u prevenciji i lečenju bolesti mišićno-skeletnog sistema. Štaviše, preparati na bazi hrskavice ajkula koriste se kao hondroprotektori, supstance koje sprečavaju propadanje hrskavičavog tkiva zglobova. Činjenica je da zapaljenske bolesti zglobova, poput osteoartritisa, izazivaju propadanje intraartikularne hrskavice, koje dalje može voditi do njenog potpunog nestanka.

 

Hrskavica ajkule - Doktor More - PharmOcean doo

 

Hrskavica ajkule

 

Uloga intraartikularne hrskavice je da obezbedi normalno funkcionisanje zglobova, sprečavanjem kontakta površina kostiju (kost o kost). Hrskavičavo tkivo takođe igra ulogu u proizvodnji sinovijalne tečnosti, koja obavlja funkciju sličnu mazivnim uljima u pokretnim mehanizmima.

Ako dozvolimo razvoj bolesti do potpunog uništenja hrskavice, zglob neće moći da ispuni svoju funkciju, što preti invalidnošću ili zamenom zgloba veštačkom protezom. Ovakav ishod se može izbeći upotrebom hondroprotektora, koji mogu, ako ne da problem reše u potpunosti, onda bar da značajno odlože početak nastanka invaliditeta.

Postavlja se logično pitanje – ako bolest ima inflamatornu prirodu, da li bi onda možda imalo smisla ograničiti se na uzimanje antiinflamatornih preparata, naročito imajući u vidu njihov izražen analgetički efekat? Na kraju krajeva, svako zapaljenje prati bol, a bol je ono što tera čoveka na delovanje.

 

Hrskavica ajkule

Činjenica

 

Činjenica je, da antiinflamatorni preparati, koji su efikasni u ublažavanju bola i upala, ne rešavaju, već često, pogoršavaju problem propadanja hrskavice. Odnosno, njihovo delovanje daje privremeni efekat, dok se patološki proces ne prekida, već nastavlja dalji razvoj i to bez uzimanja u obzir velikog broja neželjenih efekata na gastrointestinalni, kardiovaskularni i druge sisteme, koji se javljaju tokom uzimanja nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Ako je teško izbeći uzimanje NSAIL-a usled jakog bola, onda trajanje primene treba skratiti što je više moguće.

Dobrom alternativnom smatra se uzimanje hondroprotektora, dobijenih na bazi hrskavice ajkula, jer oni imaju ne samo sposobnost zaštite hrskavice, već i izražen antiinflamatorni efekat. Antiinflamatorni efekat preparata hrskavice ajkula posledica je visokog sadržaja inhibitora inflamatornih proteina.

 

Ajkule dalekoistočnih mora - legenda i stvarnost

 

Hrskavica ajkule

Hondroprotektivni preparati

 

Prilikom odabira hondroprotektivnog preparata na bazi hrskavice ajkula, potrebno je obratiti pažnju na zemlju porekla, jer proizvodi iz jugoistočne Azije mogu sadržati potencijalo opasne materije (što se svojevremeno pokazalo detekcijom kancerogena u preparatima valsartana dobijenog od polaznih supstanci poreklom iz Kine), kao i na cenu dostupnih preparata. Pitanje cene je relevantno zbog činjenice da bi hondroprotektore trebalo uzimati nekoliko puta godišnje.

 

Hrskavica ajkule

Artrofiš

 

Od ogromnog broja hondroprotektora na ruskom tržištu, ARTROFIŠ, brenda DOKTOR MORE zaslužuje posebnu pažnju. Preparat se zasniva na hrskavici riba, od kojih je jedna ajkula. Preparat je pripremljen korišćenjem metode enzimatske hidrolize, što je omogućilo da se sačuvaju sve vredne komponente originalnih supstanci.

Ova tehnologija takođe doprinosi razdvajanju kolagena hrskavičnog tkiva na molekule koji mogu da se apsorbuju u crevima i isporuče zahvaćenom zglobu sa njihovim daljim uključivanjem u strukturu hrskavice zgloba.

Preparat ARTROFIŠ koji je dostupan u obliku kapsula, pogodnih za oralnu primenu, ima visok stepen bezbednosti i efikasnosti.

Važno je napomenuti da uprkos činjenici da je ARTROFIŠ klasifikovan kao dijetetski suplement, njegovu efikasnost potvrđuju i klinička ispitivanja.

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.Pročitali ste članak: „Hrskavica ajkule i njen značaj za zglobove“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Živi svet Beringovog mora

Živi svet Beringovog mora. Beringovo more je najvećih i najdubljih mora na planeti, njegova najveća dubina je oko 4 km....

Šta je hidrolizat?

Šta je hidrolizat? Hidrolizat je proizvod koji se dobija procesom hidrolize. "Hidroliza" u doslovnom prevodu sa starogrčkog je proces drobljenja...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!