Japansko more, po morima, po talasima

Japansko more. po morima, po talasima - Doktor More

Japansko more je najtoplije od dalekoistočnih mora Rusije. Njegova površina je 980 000 km2. Rusiji pripada 3000 km obale od 7500 km.

 

Japansko more – Memorijalna geografija

 

U geografskim nazivima regiona Japanskog mora ovekovečena su sećanja na mnoge istraživače i mornare. U Zalivu Petra Velikog postoji ostrvo Rikorda, na ostrvu Iturup ima kopno Rikorda, na ostrvu Kunašir reka Rikorda, blizu Kurilskih ostrva ima istoimeni podvodni vulkan i planinski vrh na Kamčatki.

 

Petar Ivanovič Rikord

 

Ko je on i zašto je zaslužio takvu čast? Admiral, mornar, istraživač i diplomata Petar Ivanovič Rikord rođen je u Rusiji, u gradu Toropec. Završio je morski kadetski korpus, učestvovao je u plovidbi oko sveta na brodu “Diana” zajedno sa poznatim kapetanom Golovninom, bio je guverner Kamčatke, tamo je organizovao bolnice, medicinske punkte.

Pod vladavinom Rikorda, mnogi lokalni stanovnici su prvi put u životu probali hleb, pre toga su se hranili jedino ribom. Admiral je učestvovao u naučnom radu, razvio brodogradnju i prvi je upotrebio reč „parni čamac“. U Kronštatu je Rikord prvi put u istoriji postavio prvo minsko polje, koje je spasilo živote mnogih ruskih mornara.

Nikolaj Andreevič Rimski-Korsakov, svi znaju istaknutog kompozitora, ali u geografskom nazivu Ostrva Rimskog-Korsakova spomenut je njegov stariji brat, ratnik Andreevič. Učio je u Morskom kadetskom korpusu, pod rukovodstvom Kruzenšterna.

 

Japansko more – Vostok

 

Pod njegovom komandom, parobrod „Vostok“ je prva među ruskim parnim brodovima prešla Ekvator, bila je u Japanu, proučavala obale Sahalina, istražila život domorodačkih naroda, dovela brod na neistraženom putu u reku Amur i napravila još mnogo važnih otkrića. Nakon toga, Rimski-Korsakov je predvodio isti Kadetski korpus u kojem je nekada učio. Sa njegovim dolaskom počela su nova vremena, napredak u sistemu učenja. Za brojne zasluge pred Rusijom, imenom Rimskog-Korsakova nazvana su ostrva u zalivu Petra Velikog.

 

Pallada

 

Zaliv Posjeta je nazvan u čast Konstantina Nikolajeviča Posjeta. Napisao je knjige o pomorskoj artiljeriji, a poboljšanja koja je predložio donela su uspeh vojnim operacijama. Učestvovao je u poznatoj plovidbi oko sveta na Fregati Pallada, u brojnim plovidbama po Atlantskom i Tihom okeanu, posetio Japan, Kinu, SAD.

Bio je ministar puteva za komunikaciju, pod njegovim rukovodstvom značajno su poboljšani uslovi rečne plovidbe, izgrađeno je oko 10000 vrsta železnica, tokom njegovog rada osnovano je „Društvo spasavanja na vodama“, prva spasilačka služba u Rusiji. Ova lista se nastavlja. Na geografskoj karti se ogleda istorija ruske nauke i plovidbe.


Serijal članaka Doktor More „Po morima, po talasima“ I deo

 • Japansko more
  • Memorijalna geografija Japanskog mora
  • Vegetacija i životinjski svet Japanskog mora
 • Beringovo more
  • Pioniri Beringovog mora
  • Živi svet Beringovog mora
 • Ohotsko more
  • Kurili – Ohotsko more
  • Morski stanovnici Ohotskog mora

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

ALD – Alkoholna bolest jetre

ALD. Prenosimo vam u potpunosti ispovest bivše medicinske sestre, koja je postala pisac i poznata blogerka koja piše o zdravlju,...

Kisela i enzimska hidroliza – II deo

Osnovni načini hidrolize proteina: kisela hidroliza enzimska (fermentativna) hidroliza   Kisela hidroliza   U kiselinskoj hidrolizi, originalne sirovine se obrađuju...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

 • zato što nismo kao drugi, 
 • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
 • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
 • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
 • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!