Kako nastaju autoimune bolesti?

Kako nastaju autoimune bolesti?

Kako nastaju autoimune bolesti? Upala je postala sve više tema razgovora poslednjih godina, i to je nesumnjivo jedna od najvećih briga. Pa šta je to u pitanju?

 

Šta uzrokuje upalu i kako je možemo kontrolisati?

 

Upala se obično javlja kao biološki odgovor na fizičke povrede kao što su posekotine, opekotine i traume, pri kojima se mogu uneti bakterije i druge strane supstance u telo. Imuni sistem tela prepoznaje ovo kao potencijalnu pretnju i pokreće zapaljenski odgovor kako bi obuzdao štetu. Ovo se ispoljava kao crvenilo i otok oko inficirane rane i predstavlja znake aktivnog imunološkog odgovora koji radi na neutralizaciji infekcije. Postoji i čitava grupa hroničnih bolesti koje su povezane sa upalom i nazivaju se autoimunim bolestima.

 

Kako nastaju autoimune bolesti?

 

Autoimune bolesti

 

U autoimune bolesti spadaju:

  • dijabetes melitus tip 1,
  • reumatoidni artritis,
  • multiplu sklerozu,
  • lupus i
  • celijakija…

Nastaju kada imuni sistem tela greškom napadne sopstvene ćelije. Prema klasifikaciji iz septembra 2021. postoji više od 80 poznatih autoimunih bolesti, a smatra se da pogađaju oko 23,5 miliona ljudi u SAD, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Iako je stvarni broj verovatno mnogo veći, s obzirom na rupu od dve godine i činjenicu da se mnoge autoimune bolesti često ne prepoznaju i ne dijagnostikuju.

 

Kako nastaju autoimune bolesti?

 

 

Higijenska hipoteza: Ova teorija sugeriše da su moderne sanitarne i higijenske prakse smanjile našu izloženost određenim mikrobima u ranom detinjstvu, što je dovelo do nepotpunog razvoja imunog sistema i povećane podložnosti autoimunim stanjima. Ovo objašnjava zašto su autoimune bolesti češće u razvijenim zemljama.

Promene u ishrani i zdravlju creva: Standardna zapadnjačka ishrana, koja sadrži mnogo prerađene hrane, šećera i nezdravih masti, povezana je sa upalom i može doprineti razvoju autoimunih bolesti. Promene mikrobioma creva usled ishrane, upotrebe antibiotika i drugih faktora životne sredine, takođe verovatno igraju ulogu.

Izloženost životnoj sredini: Povećana izloženost određenim hemikalijama i zagađivačima u životnoj sredini može izazvati autoimune reakcije. Određene hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema (EDC) mogu ometati imunološku funkciju i povezane su sa autoimunim bolestima.

Genetika i epigenetika: Iako određeni genetski faktori mogu učiniti ljude podložnijim autoimunim bolestima, oni ne objašnjavaju u potpunosti stope rasta ovih oboljenja. Epigenetske promene – modifikacije DNK koje utiču na aktivnost gena bez promene sekvence DNK – uzrokovane faktorima sredine takođe mogu biti uključene.

Poboljšana dijagnostika i povećan broj detektovanih obolelih: Napredak medicinske nauke i dijagnostičkih tehnika doprinose porastu dijagnostikovanih slučajeva autoimunih bolesti.

Polne razlike: Autoimune bolesti su češće kod žena nego kod muškaraca. Istraživači proučavaju ulogu hormonskih razlika u razvoju ovih stanja.

 

Kako nastaju autoimune bolesti?

 

Autoimune bolesti – prevencija i kontrola

 

Prevencija i držanje pod kontrolom  autoimunih oboljenja zahtevaju višestruki pristup. Uključujući održavanje zdrave ishrane, redovne vežbe, upravljanje stresom, ograničavanje izloženosti okidačima iz okoline i redovnu medicinsku negu. Uprkos rastućim stopama, napreduje se u razumevanju, dijagnozi i lečenju ovih stanja. Što pruža nadu za bolji kvalitet života i ishode za pogođene.

Protekle godine iskustva mi daju pravo da kažem da je najvažniji put, put prevencije. Održavanje organizma čistim ispostavlja se je jedini način da se zaštitimo od svega što nas okružuje. Ne možemo prestati da dišemo! Nažalost slabo možemo uticati na sve koji zagađuju našu okolinu, ali možemo održavati naš organizam!

Zato je svakome potreban ALGINAT HITOZAN JOD, prirodni čistač organizma, koji na jednostavan i potpuno bezbedan način (neinvazivno) održava organizam čistim i daje mu šansu da se sa upalama bori pravilno, a da se autoimune bolesti preduprede i drže pod kontrolom.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore


Pročitali ste članak:“Kako nastaju autoimune bolesti?“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Morski specijaliteti francuske kuhinje

Morski specijaliteti francuske kuhinje. Francuska se nalazi među prvih deset zemalja sa najdužim životnim vekom. Njena kuhinja je sjajan predstavnik...

Hitozan

Hitozan - Hitin je glavna komponenta ljuske rakova, uključujući i kamčatsku krabu. On daje čvrstinu ljusci jer je ojačan acil grupom....

Zatvor

KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?  ...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!