Kako se leči osteoartritis?

Kako se leči osteoartritis?

Kako se leči osteoartritis? U savremenoj medicini koriste se dva pravca lečenja:

  1. Smanjenje bola i upale.
  2. Usporavanje procesa uništavanja hrskavice nadoknađivanjem nedostajućih supstanci.

Prvi pravac uključuje upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID). Oni efikasno zaustavljaju sindrom bola, ali uopšte ne doprinose obnavljanju tkiva hrskavice. Štaviše, ne mogu se koristiti dugo vremena, jer njihova upotreba izaziva mnoge neželjene efekte, uglavnom na gastrointestinalni trakt.

Drugi pravac je upotreba lekova sporog dejstva – hondroprotektora, koji nadoknađuju nedostatak neophodnih supstanci i obnavljaju sopstveno hrskavično tkivo.

Da bi se zaustavilo uništavanje hrskavice, potrebno je nadoknaditi nedostatak glikozaminoglikana, proteoglikana i kolagena. Hondroprotektori u svom sastavu imaju samo sulfate glukozamina i hondroitina. Glukozamin sulfat je strukturni analog glikozaminoglikana, hondroitin sulfat stimuliše sintezu proteoglikana i hijaluronske kiseline.

Glukozamin sulfat i hondroitin sulfat se mogu dobiti na tri načina:

  • Sintetički sintetizovati.
  • Dobija se iz koštanog i hrskavičnog tkiva goveda.
  • Nabaviti hrskavicu iz morskih organizama.

 

Kako se leči osteoartritis?

Koja je njihova razlika i koji izvor sadrži optimalnu količinu potrebnih supstanci?

Njihova glavna razlika je u koncentraciji i svarljivosti.

 

Sintetičke supstance

su jeftinije za proizvodnju od prirodnih, ali se mnogo lošije apsorbuju i mogu izazvati razne neželjene efekte i alergijske reakcije. U preparatima sa sintetičkim hondroprotektorima predstavljenim u apotekarskim lancima, svarljivost glukozamin sulfata je 25%, a hondroitin sulfata je samo 12%. Ova niska svarljivost je posledica visokih doza koje se nude u njima. Oni nemaju antiinflamatornu aktivnost i, stoga, ne mogu uticati na patološke procese koji uništavaju hrskavično tkivo.

 

Koštano i hrskavično tkivo goveda

 

se najčešće koristi za proizvodnju jednokomponentnih preparata (glukozamin sulfati ili posebno hondroitin sulfati), što značajno smanjuje biološku aktivnost finalnog proizvoda. Koncentracija hrskavičnog tkiva je tamo veoma niska (oko 1%). Koncentracija i apsorpcija esencijalnih supstanci je takođe niska, što zahteva visoke doze, što može izazvati neželjene efekte kao što su gastrointestinalni poremećaji i alergijske reakcije. Teški uslovi kisele hidrolize, koja se najčešće koristi za lečenje koštanog i hrskavičnog tkiva, omogućavaju dobijanje proizvoda koji nemaju antiinflamatornu aktivnost.

 

Hrskavično tkivo morskih organizama

 

Hrskavično tkivo morskih organizama je mnogo povoljnije u poređenju sa dva prethodna izvora hondroprotektora. Sadrži sve neophodne supstance: prirodni hondroitin i glukozamin sulfat, rastvorljivi kolagen i druge supstance koje su savršeno svarljive i bezbedne za zdravlje. Anti-inflamatorna aktivnost hrskavičnog tkiva morskih organizama je 50-100 puta veća od hrskavičnog tkiva goveda.

Savremene tehnologije za proizvodnju prirodnih hondroprotektora iz ekološki prihvatljivog tkiva hrskavice morskih organizama omogućavaju maksimalnu ekstrakciju i očuvanje aktivnih komponenti. Oni su mnogo složeniji i skuplji, ali to je opravdano njihovom mnogo većom efikasnošću.

 

Kako se leči osteoartritis?

Pacifički institut za ribarstvo i okeanografiju

 

Naučnici sa Pacifičkog instituta za ribarstvo i okeanografiju u Vladivostoku razvili su jedinstvenu tehnologiju, enzimsku hidrolizu, koja je omogućila prenošenje neophodnih komponenti u najsvarljiviji oblik i obezbedila visoku biodostupnost proizvoda. Svarljivost hranljivih materija dostiže 80%.

Njegova upotreba omogućava umnožavanje antiinflamatornih karakteristika hrskavičnog tkiva morskih organizama. Aktivne komponente dobijene ovom tehnologijom značajno smanjuju bol, što omogućava smanjenje doza i čak potpuno odustajanje od upotrebe antiinflamatornih lekova, poboljšava pokretljivost zglobova, stimuliše proizvodnju glikozaminoglikana, proteoglikana i kolagena, koji obnavljaju sopstveno hrskavično tkivo zglobova.

Problem sa zglobovima nažalost može da počne kod bilo koga u bilo kom uzrastu, tako da je veoma važno da se odmah počne sa lečenjem na prvi znak. Pravilno odabran hondroprotektor će vam omogućiti da zaustavite razvoj osteoartritisa i održite zdravlje zglobova dugi niz godina.

ARTROFIŠ – JEDINSTVENI PREPARAT RUSKIH NAUČNIKA ZA ZDRAVLJE ZGLOBOVA
100% prirodni preparat zasnovan na fermentaciji hrskavičnog tkiva morskih organizama (ajkuleraželignjelososa), čija je antiinflamatorna aktivnost 50-100 puta veća od sličnih supstanci goveđeg porekla ili veštački sintetisanih.

ARTROFIŠ GEL je jedinstveni proizvod koji su razvili naučnici sa Dalekoistočnog Univerzitata.
Prvi i jedini potpuno prirodni proizvod zasnovan na ekstraktu ajkule i raže, sa dodatkom aromatičnog bilja: mentola i mente, kao i ulja jojobe, bršljena, iglica i eukaliptusa.

Povezani tekstovi:

Počnite na vreme da vodite računa o sebi!

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.

Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Ohotsko more

Ohotsko more je jedno od najvećih i najdubljih mora na Zemlji. Njegova površina je oko 1603 hiljade km2. Srednja dubina...

Morske kresnice – Lignje

Morske kresnice - Lignje ... Mnoge dalekoistočne lignje sijaju. Jedna od najupečatljivijih je mala lignja kresnica Vatasenia scintillans. Ime je...

ALD – Alkoholna bolest jetre

ALD. Prenosimo vam u potpunosti ispovest bivše medicinske sestre, koja je postala pisac i poznata blogerka koja piše o zdravlju,...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!