Kako zadržati mladost kože?

„Svetlo moje, ogledalo, reci mi“ – ko od nas nije pažljivo zavirio u njegov odraz, sa užasom primetio prve bore ispod očiju i oko usana?

Nažalost, niko nije uspeo da izbegne promene starosne promene, ali starenje se može usporiti.

Načini su različiti: neko počinje da uzima vitamine „šakom i kapom“ kako bi produžio mladost, neko se odluči za „injekcije lepote“, neko više voli „tešku artiljeriju“ i ide pod nož plastičnog hirurga.

Koju metodu podmlađivanja izabrati?

Prvo, hajde da saznamo šta uzrokuje prevremeno starenje?

Uzroci starenja kože

Koža je naš prirodni oklop. Ona prva preuzima agresivne spoljašnje uticaje: kišu, sneg, prašinu, sunčeve zrake. Takva odbrana ne prolazi bez traga, ali ćelije kože se stalno obnavljaju, a gornji sloj rožnjače, koji radi svoj posao, pere se (piling).

Elastičnost kože obezbeđuje kolagen. Ovaj fibrilarni protein je osnova vezivnog tkiva organizma i garancija čvrstoće našeg spoljašnjeg omotača.

  • Elastinska vlakna održavaju elastičnost dermisa, vraćajući ga u prvobitno stanje nakon istezanja i deformacije. Dovoljna količina elastina = lepa, glatka i mladalačka koža.
  • Hijaluronska kiselina privlači i zadržava molekule vode, održavajući vlažnost kože i svež izgled.
  • Fibroblasti „ćelije mladosti“ su odgovorni za sintezu kolagena i elastina, ali sa godinama njihov broj se smanjuje – zbog toga se regeneracija usporava. Pojavljuju se prvi znaci starenja: mreža finih (malih) bora, tamni krugovi i kesice ispod očiju, suvoća i ten bez sjaja.
  • U stvari, procesi uvenuća počinju nakon 25 godina – tako funkcioniše priroda – ali u početku se telo samo snalazi. Međutim, težimo da pomognemo prirodi svojim ponašanjem tj. životom: preplanulost od sunca do crnila, „dim cigareta, pijani ludi šejkovi“, hronični nedostatak sna i stres, zajedno sa lošom ishranom – i zdravo, prerano starenje!

Kako zaustaviti vreme?

Dobra vest je da je moguće (i trebate) usporiti proces starenja, a najvažnije je početi na vreme.

 

Odmah da kažemo: mi smo za nehirurško podmlađivanje. Ne, ne poričemo plastičnu hirurgiju, uz njenu pomoć možete brzo izgubiti 10 godina. Osim ako, naravno, Bog ne uhvati hirurga – inače ćete morati da nosite šešir sa obodom i tamne naočare do kraja života.

Savremene hardverske tehnike i „injekcije lepote“ su efikasna opcija koja vam omogućava da poboljšate stanje kože (dermisa) i izgladite bore. Minus jedan, ali veoma značajan – visoka cena takvih procedura. Štaviše, moraju se sistematski ponavljati.

Po našem mišljenju, najefikasniji način, koji, osim toga, neće naštetiti vašem novčaniku, jeste sveobuhvatno podmlađivanje tela bez operacija i injekcija. Na kraju, uvek ćete imati vremena da pribegnete ovom poslednjem.

Zašto kompleksno? Nije uzalud što se koža naziva ogledalom zdravlja. Koža odražava sve kvarove u radu unutrašnjih organa i sistema. Na primer, povećana suvoća kože ukazuje na smanjenje proizvodnje tiroidnih hormona. Česti osipovi ukazuju na to da organizmu nedostaju vitamini A, B6, PP i gvožđe, a bledilo kože i sluzokože ukazuje na nedostatak vitamina A, B12, C, PP, biotina, folne kiseline, gvožđa i cinka.

Nedostatak vitamina i minerala, posebno onih koji imaju antioksidativno dejstvo, je veliki neprijatelj mladosti.

Inače, teorija slobodnih radikala je jedna od najčešćih verzija starenja tela.

Slobodni radikali su krivci preranog starenja.

 

Slobodni radikali su „nepravilni“ molekuli kiseonika koji imaju samo jedan neupareni elektron na spoljašnjoj ljusci. Uvređeni lutaju po telu i napadaju nadolazeće molekule i ćelije, oduzimajući im nedostajući elektron i čineći ih sličnim sebi.

Ovi vampiri oštećuju lipidnu membranu ćelija kože, uništavaju vlakna ekstracelularnog matriksa i slabe odbrambene mehanizme. Jeste li videli kako gvožđe rđa ili hrana truli? To su isti oksidativni procesi koji se dešavaju u telu, napadnuti slobodnim radikalima.

Rezultat oksidativnog stresa su bore i staračke pege, zatamnjena siva koža i ptoza, odnosno gubitak čvrstoće i opuštenost kože. I to je samo cveće! Bobice su ćelijske mutacije i bolesti uzrokovane njima, jer ovi agresori ne preziru DNK.

I ne samo to, slobodni radikali takođe doprinose glikaciji – procesu kada kolagen i elastin „opkoljeni“ šećerima postaju tvrdi i nesposobni za regeneraciju. Postoji čak i takva stvar kao što je „glikoaging“ tj. gliko starenje ili taloženje AGE proizvoda. „Ušećerena“ koža postaje opuštena, bez sjaja, a lice dobija natečeni izgled. A glikacija nije podložna samo koži, već i svim proteinima u telu.

 

Čemu služe antioksidansi?

Koža je naš prirodni oklop. Ona prva preuzima agresivne spoljašnje uticaje: kišu, sneg, prašinu, sunčeve zrake. Takva odbrana ne prolazi bez traga, ali ćelije kože se stalno obnavljaju, a gornji sloj rožnjače, koji radi svoj posao, pere se (piling).Priroda se pobrinula za prisustvo antioksidativnog sistema u ljudskom telu. Ali vremenom se istroši – ili propadne kada količina slobodnih radikala pređe u vođstvo na skali.

Srećom, postoje vitamini i mikroelementi koji mogu ukrotiti molekule aktivnog kiseonika. Antioksidansi deluju kao zamke: doniraju svoj elektron „lopovu“, ali se ne povampiruju, već jednostavno preraspodele sopstvene elektrone i ostaju stabilni.

Takva svojstva imaju vitamini A, C i E, karotenoidi (ima ih mnogo u šargarepi, paradajzu i crvenoj paprici), bioflavonoidi (rutin, kiercetin, resveratrol), tanini (zdravo, zeleni čaj!), mikroelementi u tragovima selen, cink, mangan i bakar, neke aminokiseline i enzimi.

Antioksidansi su moćno oružje protiv starenja ćelija. Vredi se pobrinuti da ih imate dovoljno u svom unutrašnjem arsenalu, a onda će vas mladost i lepota dugo pratiti na životnom putu.

Jasno je da će vas prodavac u prodavnici ili farmaceut u apoteci čudno gledati ako budete tražili „u gram od 200 različitih antioksidanasa“, ali ne očajavajte – sada na tržištu postoji dovoljno preparata koji uključuju sastojke za podmlađivanje.

Hajde da razgovaramo o jednom od njih detaljnije.

 

IKRA MORSKOG JEŽA

lepota I zdravlje kao dar mora

A predstavnik mora je DOKTOR MORE, koji proizvodi ovaj jedinstveni kompleks.

Sadrži 17 aminokiselina, 13 vitamina (uključujući antioksidativne vitamine A, E, C i „sunčev“ vitamin D), elemente u tragovima gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum, hrom, karotenoide i naftokinone, fosfolipide, uključujući lecitin, polinezasićenu masnu kiselinu omega-3. A svo ovo bogatstvo (a mi nismo naveli sve korisne hranljive nutrijente) je zahvaljujući kavijaru morskog ježa dostupno svima, moćnom antioksidansu kojem jednostavno nema ravnog.

Ali to nije jedina komponenta kompleksa protiv starenja. Društvo kavijaru morskog ježa prave i prirodni enterosorbent kalcijum alginat iz smeđe morske alge i šipak – rekorder po sadržaju vitamina C, koji zajedno sa rutinom (vitamin P) čini C-kompleks sa izraženim anti-aging dejstvom.

IKRA MORSKOG JEŽA se posebno preporučuje „odraslim“ ženama koje već znaju šta je menopauza ili se spremaju za njen dolazak. Upravo ovaj period prati oštro hormonsko restrukturiranje tela, koje se ne odražava na izgled i blagostanje na najbolji način.

AKCIJA

ARTRO

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA