Kisela i enzimska hidroliza – II deo

Šta je hidrolizat?

Osnovni načini hidrolize proteina:

  • kisela hidroliza
  • enzimska (fermentativna) hidroliza

 

Kisela hidroliza

 

U kiselinskoj hidrolizi, originalne sirovine se obrađuju određenim kiselinama. Protein se obrađuje kiselinom i zagreva. Kao rezultat, molekularne veze se razgrađuju i proteini se raspadaju u pojedinačne aminokiseline. Kisela hidroliza je najjednostavniji i najjeftiniji način drobljenja proteina.

 

Nedostaci kisele hidrolize

 

Razgradnja proteina kiselinom zahteva pažljivo korišćenje tehnologije. U ovom načinu hidrolize, kvalitet reagensa i tačnost doziranja su veoma važni. Kada se koriste neprikladni reagensi ili sa nepravilnim dozama, može doći ne samo do prekida molekularnih veza, već i do uništenja samih aminokiselina. U ovom slučaju, konačni proizvod hidrolize neće imati vrednost za ljudsko telo. Pored toga, proizvod može sadržati opasne ostatke soli i kiselina.

 

Enzimska (fermentativna) hidroliza

 

Enzimska hidroliza proteina ponavlja prirodni proces varenja u ljudskom telu. U prvoj fazi, proteinska sirovina se podvrgava lakoj temperaturnoj obradi. Kao rezultat, protein se delimično denaturiše (uništava). Nakon toga, delimično usitnjeni proteini se mešaju sa enzimima koji „probavljaju“ protein dok se ne raspadne u aminokiseline. U enzimskoj hidrolizi lako je ukloniti višak enzima. Supstance opasne za ljude ne mogu ući u konačni proizvod hidrolize, jer se ne koriste ni u jednom koraku enzimske hidrolize.

 

Prednosti hidrolizata proteina

 

  • Hidrolizom se mogu dobiti aminokiselinski kompleksi čija je vrednost mnogo veća od vrednosti izvornog proteina.
  • Hidrolizacijom proteina povećava se brzina i kvalitet njegove apsorpcije.

 

Prilikom drobljenja proteina na pojedinačne aminokiseline rešavaju se mnogi problemi sa alergijskim reakcijama i individualnom netolerancijom komponenti izvornog proteina. Alergija na hranu je reakcija na specifične proteine koji se nalaze u hrani. U procesu hidrolize, proteini se razgrađuju do peptida. Peptidi su kratki fragmenti proteina koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Šta je hidrolizat?

 

Primena hidrolizata

 

Hidrolizati se koriste kao deo elitne kozmetike.

Hidrolizati su deo posebne hrane za decu koja zbog nedostatka enzima ne mogu da apsorbuju laktozu, a takođe se koriste u ishrani dece obolele od fenilketonurije.

Mnogi lekovi su napravljeni od hidrolizata, na primer, korteksin i cerebrolizin. Ovi lekovi poboljšavaju metabolizam mozga, uzimaju se nakon moždanog udara.

 

Enzimski hidrolizati od morskih plodova

 

Sirovine dobijene od morskih plodova imaju jedinstvena hemijska svojstva. Zbog punog aminokiselinskog sastava i niza važnih komponenti, hidrolizati proteina dobijenih iz morskih plodova mogu se koristiti za sprečavanje mnogih bolnih stanja. Brojne korisne osobine hidrolizata iz morskih plodova korišćene su u razvoju različitih dijetetskih suplemenata.

 

Hidrolizati hrskavice lososa, lignje, raže i ajkule su deo dodatka ishrani Artrofiš.

 

Artrofiš je prirodni hondroprotektorski kompleks koji su razvili dalekoistočni naučnici. Artrofiš je efikasan za osteoartritis (OA), uključujući gonartrozu (artroza zglobova kolena) i koksartrozu (artroza zglobova kuka), artritis, osteohondrozu, osteoporozu. Kod ovih bolesti zglobovi su prvenstveno pogođeni, što može dovesti do invaliditeta, pa čak i do teške invalidnosti.

 

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.

 

Komponente Artrofiš kompleksa sadrže prirodne supstance koje hrane hrskavično tkivo koje doprinose njegovoj regeneraciji. Iako se bolesti zglobova još uvek ne mogu potpuno izlečiti, moguće je sprečiti njihovu pojavu ili značajno usporiti razvoj.

Jedinstveni prirodni preparat za jačanje potencije i jačanje tela Trepang i Kukumarija (orig. Extra Sila) sadrži fermentativni hidrolizat kolagena iz trepanga i kukumarije. Kompleks povećava potenciju zbog vazodilatacionog efekta, pokazuje antimikrobno, antigljivično i antiinflamatorno dejstvo, povećava mentalnu i fizičku aktivnost, poboljšava snabdevanje krvi u mozgu.

 

TREPANG I KUKUMARIJA

Poboljšava potenciju, leči muški organizam. Čest i dug seks bez rizika za srce i novčanik.

 

Riblji mleč (DNK) u kozmetičkim i lekovitim proizvodima

 

Jedinstvena svojstva ribljeg mleča lososa koriste se u kozmetičkim proizvodima. Hranljive materije iz mleča pomažu u održavanju kože mladom i zdravom. Takođe, mleč osetra se koriste u sredstvima koja pomažu u poboljšanju moždane aktivnosti i smanjenju efekata stresnog opterećenja.
Enzimski hidrolizat mleča lososa

Osnova komponente hidrolizata mleča lososa je dezoksiribonukleinska kiselina (DNK). DNK ima opšte ojačavajuće i antivirusno dejstvo, povećava otpornost organizma na efekte neblagoprijatnih faktora spoljne sredine, pomaže u suočavanju sa patogenim mikroorganizmima i otrovnim supstancama.

Hidrolizat mleča lososa povećava fizičke i mentalne performanse, poboljšava san, pomaže u brzom oporavku tela nakon bolesti ili teških fizičkih i intelektualnih napora.

Nezamenljive kvalitete mleča lososevih riba našle su primenu u razvoju Fukoidan Jod-a (orig.Imunostimul) originalnog balansiranog kompleksa prirodnih biološki aktivnih supstanci, koji ima opšte ojačavajuće, protivupalno i antivirusno dejstvo. Komponente kompleksa Fukoidan Jod odabrane su na takav način da što više štite telo od unutrašnjih i spoljašnjih štetnih efekata.

 

FUKOIDAN JOD

Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa

 

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Čemu služe antioksidansi?

Mladost kože - Kako je zadržati? II deo   Čemu služe antioksidansi? Priroda se pobrinula za prisustvo antioksidativnog sistema u...

Potencijal morskih krastavaca

Efikasnost preparata Doktor More   Potencijal morskih krastavaca... Zanimljiva svojstva pronađena su u porodici holoturium – kukumaria i trepanga, koje...

Morski stanovnici Ohotskog mora

Morski stanovnici. Ohotsko more ima bogatu floru i faunu. Flora je bogata algama, uključujući fukus i alge. U moru se...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!