Koji su glavni uzroci prekomerne težine?

Koji su glavni uzroci prekomerne težine?

Trenutno u društvu postoji problem gojaznosti ljudi. Ali mnogi pokušavaju da se bore sa ovim problemom, istina ne uspeva uvek. A sve zato što postoje određeni razlozi koji ne dozvoljavaju gubitak kilograma.

Neverovatno zanimljiv članak i studija Univerziteta u Torontu objavljen je u izdanju časopisa Obesity Reasearch of Clinical Practice, koji pokazuje da je danas mnogo teže održati istu težinu kao pre 20-30 godina, sa istim nivoom kalorijskog unosa i fizičke aktivnosti. U studiji je učestvovalo 37 hiljada ljudi. Studija je pokazala da oni koji danas jedu i kreću se na potpuno isti način kao njihovi vršnjaci iz 80-ih imaju indeks telesne mase za 2,3 poena veći od onih koji danas imaju 25 godina. Shodno tome, studija sugeriše da mladi treba više da vežbaju, da jedu bolje, kako bi ličili na svoje roditelje.

Istraživači su identifikovali nekoliko razloga zašto je problem težine u savremenom svetu postao aktuelniji:

 

Prvi razlog

uzroci prekomerne težine

 

Prvi razlog su hemikalije u hrani. Za uzgoj povrća i voća koriste se herbicidi, antibiotici, hormoni i pesticidi. Životinje se uzgajaju u ograničenom okruženju za hranjenje (SAFO), gde se životinje hrane genetski modifikovanim žitaricama. Zbog toga se u životinjskom mesu akumuliraju hormoni, GMO i antibiotici. Takođe je poznato da cela prehrambena industrija koristi više od 3000 prehrambenih aditiva za poboljšanje ukusa, boje i roka trajanja. Mnogi suplementi su prirodni i čini se da su bezopasni, ali, nažalost, nisu. Svi navedeni aditivi i hemikalije negativno utiču na ljudski organizam, svi hemijski aditivi menjaju funkcionisanje hormonskog sistema i doprinose gojaznosti.

 

Drugi razlog

uzroci prekomerne težine

 

Drugi razlog je poražavajuća statistika o potrošnji antidepresiva u svetu, a antidepresivi, avaj, doprinose debljanju. Triciklični antidepresivi su najopasniji, otupljuju osetljivost receptora, pa osoba koja uzima ovaj lek jednostavno ne oseća sitost od jela, počinje da jede češće i zbog toga dobija na težini. Ništa manje opasni nisu ni antidepresivi kao što su SSRI (selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina), oni takođe mogu doprineti povećanju telesne težine. Sve antidepresive obično lekar propisuje na duže vreme (od 3 meseca i više), a što ih više uzimate, dobijate više kilograma viška.

 

Treći razlog

uzroci prekomerne težine

 

I treći razlog su promene u mikrobiomu. Mikrobiom je zajednica bakterija jedinstvenih za svaku osobu, koja postoji i unutar organizma i na ljudskom telu. Jedemo meso tretirano hormonima i antibioticima, šećer zamenjujemo veštačkim zaslađivačima, a to polako, ali sigurno menja sastav naše populacije crevnih bakterija i čini nas podložnijim bolestima i gojaznosti.

Zaključak koji su izvukli autori studije je toliko lep da je nemoguće ne citirati:

„Trebalo bi da budemo ljubazni prema ljudima svih veličina. Lenjost i nedostatak motivacije nemaju nikakve veze sa debljanjem. Da ličimo na svoje roditelje u istom uzrastu trebalo bi značajno da ograničimo ishranu i dosta vežbamo“, kažu autori.

 

Bez hemikalija

uzroci prekomerne težine

 

Iz svega navedenog može se dodati, da bi se poboljšalo opšte stanje organizma, ako je moguće, treba jesti prirodne, „čiste“ proizvode bez hemikalija. Više da kuvate sami, nego da jedete brzu hranu i hranu sa više aditiva. Ne izbegavajte šećer, ali je prirodno konzumirati ga umereno. Ne povećavajte unos proteina – složeni ugljeni hidrati su ukusni i zasićeni.

Takođe, naučno je dokazano da povećani unos proteina smanjuje životni vek. Ne fokusirajte se samo na hranu, ne zaboravite na sport, kalorije koje dobijamo iz hrane moraju se potrošiti ili će se ponovo pretvoriti u masnoću. Američki istraživači savetuju da se više vremena posveti fizičkoj aktivnosti i da u svakodnevnu ishranu ubacite više sveže i zdrave hrane.

Ako ipak, zbog užurbanog načina života, ne možete baš u potpunosti da promenite način ishrane ili da nađete dovoljno vremena za fizičku aktivnost, tu je ALGINAT HITOZAN JOD, složen sorbent, koji uključuje: hitozan iz ljuske kamčatskog raka, kalcijum alginat i prah iz smeđe morske alge.

 

Hitozan

 

Hitozan ima visok afinitet za molekule masti. On bukvalno izlazi na površinu i uklanja iz tela masti koje dolaze iz hrane, sprečavajući njihovu apsorpciju i asimilaciju. Takođe je zabeležena sposobnost hitozana da ima blagotvorno dejstvo na sluzokožu gastrointestinalnog trakta i da normalizuje crevnu mikrofloru. Kalcijum alginat je takođe aktivan sorbent sposoban da ukloni toksine, alergene, pa čak i soli teških metala iz organizma.

Slažete se da je uklanjanje alergena i toksina nakon oslobađanja od helmintičke invazije veoma važno. Pored toga, kalcijum alginat je izvor kalcijuma koji se lako apsorbuje, minerala neophodnog za jačanje kostiju i poboljšanje stanja kose i kože. I, konačno, japanska alga doprinosi normalizaciji procesa varenja i metabolizma, pokreće mehanizme koji imaju za cilj čišćenje tela.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Peptidi jednostavnim jezikom

Za zdravlje i šire. Arhitekte ljudskog tela   Ceo život je peptid. peptida i DNK. Pa evo nas – nikada...

Voće, težina i geometrija

Ishrana prema vrsti figure za smanjenje težine.   Svi smo jedinstveni i individualni. Zato se omražena mast u našem telu...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!