Kukumarija – morski krastavac

Kukumarija - morski krastavac

Kukumarija – Ehinoderme (Echinodermata) morski krastavac. su tip morskih beskičmenjaka. Pojavili su se na Zemlji pre 450 miliona godina. Naučnici su identifikovali 6000 vrsta ovih morskih stanovnika, od kojih se mnoge potpuno razlikuju među sobom po izgledu ili dužini tela, koja varira od nekoliko milimetara do 5 metara.

Grupisani su u jednu veliku familiju prema tri opšte karakteristike:

 • blistava struktura,
 • visoko razvijen skelet i
 • jedinstven ambulakralni (vodeni) sistem kanala napunjenih tečnošću koji kobinuje funkcije kretanja, dodira i disanja.

Ehinoderme imaju mnogo zanimljivih anatomskih karakteristika, na primer, nemaju krvne sudove, a krv se kreće u lumenima vezivnog tkiva. Sve ehinoderme mogu da žive samo u slanoj vodi, te ih u Kaspijskom jezeru i Baltičkom moru nema.

Ehinoderme su podeljene u 5 klasa:

 • morski ježevi,
 • morski krastavci,
 • morske zvezde,
 • morski ljiljani,
 • morske zmijače.

Sa ove liste ljudi već odavno uzimaju najbolje iz morskih ježeva i morskih krastavaca.

 

Holoturije

 

Holoturije se nazivaju morski krastavci ili samo krastavci, zbog činjenice da se na najmanji dodir skupljaju i po obliku postaju slične krastavcu. Žive na dnu, kreću se grčenjem svojih mišića i uz pomoć pipaka.

Ukoliko se holoturija preseče na nekoliko delova i ti delovi se bace u vodu, posle nekog vremena nastaće nekoliko kompletnih organizama iz ovih delova. Istina, oni će biti znatno manji od „roditelja“, tako da se nemojte nadati tako jeftinom načinu uzgoja holoturija!

Najpoznatiji predstavnik klase holoturija je trepang, koji je od davnina u priobalnim zemljama jugoistočne Azije poznat i kao delikates i kao lek za mnoge bolesti.

 

Kukumarija

su manje poznati morski krastavci – krupniji, do 40 cm dugačke holoturije.

Cucumaria japonica(japanska kukumarija) može se naći na Dalekom istoku Od nje se mogu pripremiti mnoga ukusna i zdrava jela, a pored toga, u njima je pronađen čitav niz materija korisnih za lečenje organizma.

Meso ovog beskičmenjaka je izrazito cenjeno u Japanu, gde je sakupljen veliki broj recepata za njegovo pripremanje. Koristi se u prženom, dugo krčkanom, kuvanom, pečenom, sušenom i konzerviranom obliku. U Japanu se proizvode različiti ekstrakti iz kukumarije koji ulaze u sastav mnogih lekova.

 

Jela od kukumarije

 

U našim regionima Dalekog istoka možete kupiti gotovu, konzerviranu kukumariju. Stručnjaci TINRO (Pacifički naučno-istraživački centar za ribarstvo) razvili su mnoge recepte za konzerviranje kukumarije i drugih morskih proizvoda u kojima su njihova korisna svojstva sačuvana do maksimuma.

U Japanu se kukumarija često služi sirova, sa sirćetom i rendanom daikon rotkvicom.

U Kini se jede gulaš od kukumarije sa svinjetinom ili piletinom.

Sirova, smrznuta kukumarija mora se dugo kuvati, 2-4 sata.

 

Salata od kukumarije

kukumarija, bugarska paprika, šargarepa, biljno ulje, začini.

 

Kukumarija sa soja sosom

Kuvati kukumariju blago posoljenu, isečenu na trakice, krčkati dok se ne skuva. Propržite luk i šargarepu, dodajte iseckanu kukumariju, pržite i začinite soja sosom i začinima, možete dodati i čen belog luka, po ukusu.

Skobljanka (krastavac sa mesom)

Propržite luk, dodajte deo obarene kukumarije, isečene na trakice, dodajte kašiku brašna, paradajz pire, dobro promešajte i zagrejte. Stavite meso kukumarije pripremljeno sa brašnom i paradajzom u šerpu, dodajte čašu bujona, neka ključa 5 minuta, dodajte biber, sitno seckani beli luk, zatvorite poklopac i ostavite na šporetu pola sata. Prilikom serviranja dekorišite limunom.

Pilav od kukumarije

Koristi se tradicionalni recept za pilav, samo što se kukumarija dodaje umesto mesa.

Kukumarija sa povrćem

kupus, šargarepa, zeleniš, pasulj, luk, dodajte kuvanu seckanu kukumariju, paradajz pire, so i začine po ukusu i krčkajte na tihoj vatri 20-25 minuta. Umesto pasulja, možete dodati unapred pripremljenu svinjetinu ili govedinu, ali ne u količini većoj od količine kukumarije.

Možete praviti sarmice sa mlevenom kukumarijom.

 

Kukumarija – lekovita svojstva

 

Kukumarija sadrži kalcijum, fosfor, vitamine C, P, PP, vitamine grupe B, heksozamine – supstance neophodne za jačanje nervnog i kardiovaskularnog sistema i lečenje oboljenja štitne žlezde. Jača imunski sistem. Ekstrakt kukumarije je efikasan u terapiji dijabetesa i bolesti respiratornog sistema. Kukumarija sadrži lipide i fosfolipide (od 44 do 53%), koji obnavljaju ćelije jetre i sprečavaju distrofične promene.

Veoma dragocene sirovine za proizvodnju lekova i suplemenata su gonade (polne žlezde) kukumarija. Lipidi gonada kukumarija imaju visok sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, naročito masnih kiselina familije omega-3.

 

Triterpenski glikozidi

 

Triterpenski glikozidi kukumarije (saponini, kukumariozidi, holoturini) blokiraju reprodukciju štetne mikroflore gljivica i kvasaca. Oni stimulišu seksualnu fukciju, smanjuju rast ćelija tumora.

 

Zanimljiva priča otkrića glikozida.

 

Stanovnici ostrva Indijskog i Tihog okeana su dugo bili svesni toksičnog efekta holoturija na ribe i koristili su ih za ubijanje riba u unutrašnjim vodama koralnih ostrvaca i njihovu kasniju konzumaciju. Produženim kuvanjem, ovi toksini bivaju neutralisani  i nisu opasni za ljude.

1952.godine, američki naučnik Nigrelli identifikovao je i nazvao holoturin, aktivnu supstancu iz žlezda jedne vrste holoturija Actinopyga agassizi.

Ubrzo su toksini nađeni u 30 vrsta holoturija. Trenutno, broj vrsta kod kojih se mogu naći ovi toksini prelazi 50. Hemijska studija toksina holoturija utvrdila je njihovu pripadnost triterpenskim glikozidima. Štaviše, slična jedinjenja nisu pronađena u drugim grupama životinja.

Dr. Nigreli je takođe otkrio antitumorsko dejstvo holoturijskih glikozida. Otkrio je da subkutane injekcije rastvora holoturina (frakcije triterpenskih glikozida) u zoni rasta tumora sarkoma inhibiraju rast tumora. Holoturin, prema dr. Nigreli-ju, inhibira rast tumorskih ćelija u epidermalnim karcinomima.

U Sovjetskom savezu, sprovedene su uspešne studije o antikancerogenim aktivnostima poluproizvoda kukumarije u zdravstvenim ustanovama i na Institutu za ishranu akademije nauka SSSR-a.

Trenutno, naučnici iz ruskih dalekoistočnih naučnih centara aktivno istražuju i koriste biološki aktivne supstance izolovane iz kukumarije.

 

Kukumarija je deo preparata  TREPANG I KUKUMARIJA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.

TREPANG I KUKUMARIJA

Poboljšava potenciju, leči muški organizam. Čest i dug seks bez rizika za srce i novčanik.Pročitali ste članak: „Kukumarija – morski krastavac“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako ćemo produžiti život?

Kako ćemo produžiti život? Antioksidansi su jedinjenja koja mogu da stupe u interakciju sa reaktivnim vrstama kiseonika i na taj...

Transformišite svoje telo

Transformišite svoje telo! Predstaviću vam 5 jednostavnih koraka pomoću kojih ćete se osloboditi viška kilograma i nećete ih ponovo vratiti....

Kako ojačati imunitet?

  Kako ojačati imuni sistem i brzo se otarasiti simptoma prehlade? Fukoidan jod naučni proboj u borbi protiv virusa  ...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

 • zato što nismo kao drugi, 
 • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
 • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
 • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
 • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!