Laminarija – nova super svojstva

Smeđe morske alge za živahan život

 

Laminarija. Znamo da su japanske alge ili u običnom govoru morske alge vrlo korisne. Činjenica da sadrže puno joda i drugih korisnih supstanci, neprestano nas podseća da ih trebamo koristiti u svakodnevnom životu. Salata od morskih algi se koristi skoro svakodnevno na Dalekom istoku, ali budimo iskreni, ko bi to pojeo sa zadovoljstvom. Miris i ukus su prilično specifični, možete se potruditi jednom ili dva puta mesečno, naravno uz uslov da uopšte nađete u našim prodavnicama sveže morske alge. Ovo sve već deluje kao naučna fantastika. U međuvremenu, svakodnevna upotreba morskih algi donosi neprocenjive koristi našem organizmu.

Šta je to toliko neophodno u morskim algama što bi trebalo da nas ubedi da svakodnevno jedemo alge? Za početak morski kelj zapravo nije kupus. Japanska alga je dvogodišnja alga koja raste u umerenim i hladnim vodama. Nazvan je kupusom, verovatno zbog širokog lišća koje nejasno podseća na kupus. Najviše se vadi i prerađuje u Japanu. Morske alge su osnova ogromnog broja jela. Japanci troše nekoliko desetina hiljada tona godišnje. To delimično može objasniti činjenicu da u Japanu praktično ne postoje bolesti štitne žlezde i da je najduži životni vek.

 

Laminarija – Rusija

 

U Rusiji se ova alga vadi u severnim i daleko-istočnim vodama, namerno se hvata i izbacuje na kopno nakon oluje. Naraste u dužini od 2 do 6 metara, a ponekad dostigne i 12. Vrlo je važno da se alge suše na isključivo prirodan način na svežem vazduhu, jedino tako zadržavaju sve potrebne hranljive materije.

Pre svega, morske alge se smatraju dragocenim izvorom joda. Stanovnicima megapolisa koji žive daleko od mora, uglavnom, hronično nedostaje potrebna količina joda, što može dovesti do razvoja različitih bolesti. Ženama je potreban jod za održavanje funkcije štitne žlezde. Ispravno funkcionisanje štitne žlezde održava nivo ženskih hormona u normalnim uslovima, čuva reproduktivnu funkciju i ublažava neprijatne manifestacije PMS-a. Za devojčice, počev od trenutka uspostavljanja menstrualnog ciklusa, izuzetno je važno redovno koristiti jod kako bi se izbegli dalji problemi sa zdravljem žena. Nedostatak joda kod trudnice može dovesti do abnormalnog formiranja mozga kod deteta, naknadnih problema sa učenjem i razvoja hipotiroidizma – inhibicije glavnih telesnih funkcija. Hipotiroidizam je prilično česta bolest koja ne utiče na izgled najbolje. Po pravilu dovodi do viška neželjenih kilograma, kojih se jednostavno ne možete osloboditi.

 

Ove morske alge osim joda poseduju i druge vrednosne supstance:

 

  • Alginati, dijetalna vlakna, uklanjaju toksine i alergene iz tela, kao i soli teških metala i radionuklide. Alginati takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Za ljude koji žele da smršaju vlakna su veoma dragocena dijetalna komponenta. Vlakna u stomaku nabubre i dugo daju osećaj sitosti. Važan kvalitet je njihova sposobnost da stimulišu creva, normalizujući peristaltiku i održavajući tačan sastav mikroflore.
  • Polinezasićene masne kiseline. Pozitivno utiču na rad srca i mozga, sprečavajući razvoj ateroskleroze.
  • Poli- i oligosaharidi. Zbog velike količine ovih supstanci, alge imaju antiinflamatorna, antitumorska i imunomodulatorna svojstva. Takođe normalizuju metabolizam, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i regulišu ravnotežu vode i soli
  • Polisaharid fukoidan ima izuzetno dragocenu sposobnost da obnovi apoptozu ćelija. Sposobnost programiranog samouništenja zaraženih ćelija, izgubljenog kod čoveka kao rezultat mutacije ćelija, razlog je nekontrolisanog umnožavanja tumorskih ćelija. Fukoidan ima tu sposobnost, kao i sposobnost da obnovi i zaštiti ćeliju, što omogućava smanjenje rizika od onkoloških patologija. Još jedan jedinstveni kvalitet fukoidana je taj što je prirodni antivirusni agens. Njegovo delovanje leži u činjenici da sprečava prodor virusa u ljudsku ćeliju, blokirajući receptore koj se nalaze na njoj, kroz koje virus ulazi u organizam. Virus može da živi i razmnožava se samo u ljudskom telu. Shodno tome, bez prodiranja u njega ne može naneti štetu čoveku.

 

Morske alge

 

morske alge sadrže vitamine B, naročito folnu i pantotensku kiselinu, koje igraju važnu ulogu u stvaranju antitela, učestvuju u metabolizmu lipida, jačaju zidove krvnih sudova i smanjuju rizik od srčanog udara.

Vitamini A, C, E, PP, fosfor, gvožđe, natrijum, mangan, kalijum, sadržani u morskim algama, pružaju telu neophodni kompleks dobro apsorbovanih supstanci.

 

Blagodeti morskih algi

 

Blagodeti morskih algi su očigledne i nesporne, ali da li ste znali da ih morate jesti samo sveže ili suve? Ono što se može naći na našem tržištu su kisele morske alge, koje nažalost nemaju tu korist, a mogu čak biti i štetne ako se dugo čuvaju u plastičnoj ambalaži. Takođe, vredi zapamtiti da široko reklamirane alge iz Japana više nisu toliko bezbedne, jer posledice katastrofe u Fukušimi još uvek nisu u potpunosti procenjene i zato je važno obratiti pažnju na izvor porekla proizvoda.

S obzirom da japanska alga raste u ogromnim količinama na dalekim istočnim morima, naši dragi prijatelji iz kompanije PharmOcean Lab je aktivno vade i prerađuju. Zahvaljujući njihovom patentiranom postupku obrade, enzimatska hidroliza, uspeli su da je osuše i kapsuliraju.

Ima sjajnih vesti za one kojima se ukus zaista ne sviđa, ali i za sve druge u našoj zemlji koji ne mogu ni stići do morskih algi, a žele da podrže svoje telo svim blagotvornim svojstvima. Japanska alga može se kupiti u lako svarljivom obliku u kapsulama, gde su sačuvane sve biološke aktivnosti i blagodati proizvoda. Sada možete dobiti dragocena svojstva algi lako i u pristupačnom obliku, kao da živite pored mora!

 

Alga Laminarija

 

Laminarija je uključena u sastav dijetetskog suplementa IKRA MORSKOG JEŽA, koja štiti organizam od štetnih uticaja okoline i pomaže ženama da održavaju svežinu, atraktivnost i blagostanje bez obzira na njihove godine, kao i u sastav preparata ALGINAT HITOZAN JOD. Njen poseban i čuven sastojak fukoidan nalazi se u jedinstvenom preparatu ALGAVIR-FUKOIDAN, kao i preparatu FUKOIDAN JOD

IKRA MORSKOG JEŽA

Omega-3, fosfolipidi, 17 aminokiselina, 13 vitamina, 36 elemenata u tragovima u efektivnim razmerama, odabrani za vas od same prirode.


ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore


ALGAVIR FUKOIDAN

Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa


FUKOIDAN JOD

Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa


Pročitali ste članak: „Laminarija – nova super svojstva“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Jod protiv zračenja?

Kako zaštititi štitnu žlezdu od radioaktivnog zračenja?   Pretnja nuklearnom eksplozijom postojaće sve dok na Zemlji ne bude uništena poslednja...

Nove misterije okeana

Morska medicina II Deo   Nove misterije okeana. 1981. godine sprovedeno je istraživanje ajkule čekićare. Naučnici su otkrili da ova...

Ajkule – Artrofiš

Kretanje brzinom ajkule   Ajkule ... Jedno od neprocenjivih otkrića ruskih naučnika bila su svojstva hrskavičnog tkiva ajkula i raža...