Ljuska ili oklop?

Ljuska ili oklop

Ljuska ili oklop, pitanje je sad. Proučavajući karakteristike hitozana, sastojka koji ulazi u sastav više preparata DOKTOR MORE, saznala sam da se on dobija delimičnom deacetilacijom hitina poreklom iz ljuske kraljevskog raka. Ljuska kraljevskog raka? Kako sada to kada svi znamo da rakovi imaju oklop?

Moja prirodna radoznalost me naterala da proučim karakteristike egzoskeleta rakova i rešim ovu nedoumicu.

 

Ljuska ili oklop

 

Egzoskelet

 

Egzoskelet je zapravo kontinuirani spoljašnji skelet koji pokriva, štiti i podržava telo životinja, gljiva i protista. Među životinje čiju celu površinu tela pokriva egzoskelet, spadaju i zglavkari, čiji su najprominentniji predstavnici rakovi.

Egzoskelet može biti sastavljen od različitih materijala:

  • kosti, hrskavice ili dentina kod riba i kornjača,
  • hitina, kod zglavkara i nekih gljiva i bakterija,
  • kalcijum-karbonata koji ulazi u sastav ljuski školjki i korala,
  • silicijumskih materijala, uključujući i pesak, koji grade egzoskelet diatomeja, radiolarija i foraminifera.

 

Ljuska ili oklop – egzoskelet rakova

 

Kod rakova egzoskelet predstavlja tvrda i otporna spoljašnja ljuska – kutikula, koja nastaje lučenjem ćelija epidermisa. Egzoskelet rakova se sastoji od polisaharida hitina, polimera sačinjenog od nerazgranatih lanaca N-acetilglukozamina, monosaharida koji u svom sastavu poseduje azot. Kutikula je građena od većeg broja ploča koje su međusobno pokretno spojene i omogućavaju pokretljivost ekstremiteta rakova.

Egzoskelet rakova je kontinuiran i prekriva čitavo njihovo telo, ali je njegov izgled strukturiran, čemu doprinosi različita debljina ljuske u pojedinim regionima. Kod više vrsta rakova i jastoga ljuska može biti kalcifikovana, odnosno pojačana ugradnjom kalcijum-karbonata i štiti ih od predatora, a njihove unutrašnje organe od povreda.

 

Ljuska ili oklop

 

Ljuska ili oklop

 

Presvlačenje rakova

 

Rast rakova zahteva da se periodično odvajaju od svog egzoskeleta i odbacuju ga. Ovaj fenomen naziva se presvlačenje ili ekdiza. Kada dođe vreme za presvlačenje, rakovi prelaze u stanje mirovanja. U ovoj fazi unutrašnji delovi ljuske gube konzistenciju, a epidermis koji se nalaze ispod, priprema se za sintezu i izlučivanje sastojaka nove kutikule. Povećanjem unutrašnjeg pritiska ili nekim drugim mehanizmima, odvaja se stara ljuska, rak se bori da je se oslobodi i odbaci je, a za to vreme se oko njegovog tela formira nova. Tek formirana ljuska je meke konzistencije i nalazi se u stanju slabosti, a nakon kraćeg vremeskog perioda ona očvrsne i pretvara se u svojevrsni oklop.

Odbačenu ljusku rakova nipošto ne treba smatrati otpadom. Ona je dragocen izvor hitina i hitozana koji imaju zapaženu primenu u farmaciji i medicini.

 

Zaključak

 

Posle svega ne znam koliko sam uspela da razjasnim ovu nedoumicu. Da li je kutikula rakova i jastoga ljuska ili oklop, zaključite sami…

 

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

HITOZAN 85%

Za čišćenje oraganizma od viška masti i holesterola Korekcija i gubitak težine, kontrola apetita


Pročitali ste članak:“Ljuska ili oklop?“
Anđelka M. CW@BS, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Seksualni poremećaji kod muškaraca

Seksualni poremećaji kod muškaraca. Za muškarca bilo kog uzrasta, fijasko u krevetu sa voljenom ženom je poput univerzalne katastrofe. Ali...

Kako brzo izgubiti težinu?

i ne dobiti je ponovo?   PROGRAM MRŠAVLJENJA   Pitanje gubitka težine je relevantno za prilično veliki broj stanovništva Srbije,...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!