Morska medicina

Morska medicina - Doktor More

Morska medicina. Upotreba lekova dobijenih iz životinjskih tkiva pre pola veka pripisivana je atributima nadrilekarstva. Ipak, tokom proteklih nekoliko vekova, kada su dostignuća hemičara i farmakologa počela da pomažu lekarima u razvoju lekova, mnogi lekovi životinjskog porekla su rehabilitovani i čvrsto uspostavljeni u medicinskoj praksi.

 

Suplementi

 

Drevni naizgled mistični recepti dobili su naučnu potvrdu. U apotekama su počeli da se prodaju suplementi dobijeni iz otrova pčela i zmija. Nažalost, uprkos činjenici da je hemijska struktura mnogih biološki aktivnih supstanci dobro proučena, ove supstance se retko koriste u farmakologiji. Biće potrebne decenije da se sprovede dovoljno farmakoloških istraživanja za stvaranje novih lekova.

Takvo zaostajanje u proučavanju lekova iz životinjskog carstva u poređenju sa lekovima dobijenim iz biljnih supstanci je zato što dobijanje lekovitih sirovina životinjskog porekla nije uvek lako. Ponekad je hemičarima potrebno nekoliko tona životinjskih sirovina da izoluju nekoliko miligrama proučavane supstance.

 

Morska medicina

Da li verujete narodnim receptima?

 

Da bi se primenili drevni recepti utvrđeni u narodnoj tradiciji, potrebno je sprovesti pažljivu, dugotrajnu i skupu analizu hemikalija i biološki aktivnih faktora dobijenih iz morskih skladišta. Bez takvih studija, primena mnogih narodnih recepata ponekad je beskorisna, a ponekad i nezdrava. U narodnoj medicinskoj tradiciji akumulirano je mnogo recepata za sve vrste napitaka, preliva, masti i tinktura.

Još u Drevnoj Grčkoj, lekari su savetovali da se pepeo dobijen spaljivanjem morskih konjića koristi za lečenje ćelavosti. Pepeo od morskih rakova lečio je ljude koje je ugrizao besni pas.

Dešifrovan je egipatski papirus sastavljen pre 3.500 godina, u kojem se može naći nekoliko stotina recepata za različite bolesti. Među različitim lekovima se spominju i lekovi od morskih životinja.

 

Morska medicina – Drevni zoolozi

 

Aristotel je u svojim radovima opisao otrovne skorpenske ribe. Grk Dioskorid je sakupio veliku kolekciju otrovnih morskih životinja. Plinije Stariji je u poznatom radu „Prirodna istorija“ opisao neverovatna sredstva. On je predložio lečenje glavobolje lekovima dobijenim iz pepela repa morske mačke infuzirane na ocetu.

Trudnicama je Plinije savetovao da na stomak prikače amulet od trnja morske mačke kako bi porođaj bio lak. Glavni uslov za lečenje takvih trnja je da ih treba odseći od žive morske mačke, koja se zatim pušta u more.

Avicenna je u „kanonu medicinske nauke“ napisao da se seksualni osećaj može povećati lekovima iz morane, ugre, ajkule i ikre morskih riba.
Ruska narodna medicina je takođe koristila mnoštvo sredstava dobijenih od riba. Prah koštica od riblje glave korišćen je kao diuretik i lek za urolitijazu.

Čovek je vekovima tražio lekove u ribama, algama i morskim životinjama, ali svi ovi recepti nisu imali naučnu osnovu. I tek krajem 19.veka naučnici su počeli da dobijaju naučno dokazane potvrde nekih drevnih recepata.

Sada biološki aktivne supstance proučavaju biohemičari i farmakolozi. Jedinstvene komponente koje su naučnici otkrili već se koriste u farmaceutskim proizvodima i dijetetskim suplementima. Ali ipak, stanovnici vodenih sredina su tako malo istraženi da čak i osnovna svojstva biotoksina morskih riba, algi i životinja još nisu opisana.

Nastavak: Nove misterije okeana – Morska medicina II Deo

Doktor More

 

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Beringovo more

Beringovo more se nalazi u severnom delu Tihog okeana. U različitim vremenima, more je nosilo imena Anadir, Kamčatka, Aleutian, Aljaska,...

Kako poboljšati potenciju?

klinička ispitivanja proizvoda Trepang i Kukumarija (Snaga muškarca)   Kako poboljšati potenciju? Prema postojećim pravilima, klinička istraživanja dijetetskih suplemenata nisu...

Kako pobediti starenje?

Kako poboljšati kvalitet života i osigurati da naša biološka starost bude manja od stvarne?   Kako pobediti starenje? Tokom života...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!