Morski krastavac Trepang

Morski krastavac Trepang - korisna svojstva - Doktor More

Korisna svojstva

Morski hidrobionit, beskičmenjak trepang ili “morski žen-šen” odavno je u jugoistočnoj Aziji poznat kao delikates i lek sa opštim svojstvima jačanja.
Bogate rezerve trepanga nalaze se u Ruskom Primorju. Zaliv Zlatni Rog su, zbog obilja ovih životinja u njemu, starosedeoci nazivali „zaliv u kom živi trepang“.

 

Trepang živi na kamenju, stenama i u žbunovima algi.

Polako krećući se po dnu uz pomoć malih nožica, svojim pipcima hvata čestice tla zajedno sa mikroorganizmima i vari ih. Trepang se lovi ribolovačkim čamcima opremljenim ronilačkom opremom. Ronioci se u lakim ronilačkim odelima spuštaju do dna. Oni se kreću po dnu skupljajući trepang u korpe dok su za čamce vezani čvrstim kanapom. Kada je sakupljanje trepanga u jednom delu dana završeno, ronioci se penju na čamac, čamac se pomera i ronioci se ponovo spuštaju kako bi sakupili novu turu trepanga.

Medicina u Kini, Maleziji i drugim azijskim zemljama koristi trepang protiv hipertenzije, astme, reumatizma i za povećanje potencije.
Brojne biološki aktivne supstance (BAS), sa karakteristikama veoma važnim za zdravlje, izolovane su iz morskog žen-šena, trepanga.

 

Biološki aktivne supstance trepanga

Trepang sadrži originalnu kombinaciju dragocenih aminokiselina: glicin (do 12.5% ​​mokre težine), glutaminsku kiselinu (do 7.3%), asparaginsku kiselinu (do 5.1%), alanin (do 5.8%), arginin ( do 4.95%), triterpenske glikozide, lipide, heksozamine, metionin, prostaglandine, organski vezan jod, različite elemente u tragu, vitamine C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, A, K, i druge.

 

Glicin

Promoviše dobar san, redukuje negativne efekte alkohola i nuspojave lekova, poboljšava raspoloženje, smanjuje rizik od poremećaja autonomnog vaskularnog sistema.

Glutaminska kiselina

Učestvuje u prenošenju nervnih impulsa, važan je učesnik metabolizma, služi kao izvor energije za ćelije mozga.

Aspartanska kiselina

To je neurotransmiter, poboljšava vid i povećava količinu testosterona u muškom telu.

Alanin

Učestvuje u produkciji antitela, uspešno se bori protiv svih vrsta virusa, uključujući i herpes virus, koristi se za lečenje različitih imunoloških oboljenja i poremećaja, smanjuje anksioznost i razdražljivost. Uzimanje alanina u obliku lekova i dijetetskih suplemenata smanjuje glavobolju.

Arginin

Pozitivno utiče na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, usled sposobnosti da održava normalan nivo holesterola u krvi, što dovodi do vazodilatacije koja sprečava formiranje i rast aterosklerotskih plakova.

Učestvuje u proizvodnji insulina, pospešuje stvaranje hormona rasta, što redukuje telesnu masnoću i povećava mišićnu masu. Blagotvorno deluje na funkciju prostate, dovodeći do povećanja broja spermatozoida, poboljšava cirkulaciju krvi u genitalijama i stvara preduslove za stabilnu i produženu erekciju. Naučnici koji su otkrili arginin su za to otkriće dobili Nobelovu nagradu.

Triterpenski glikozidi

Triterpenski glikozidi trepanga imaju snažno antigljivično dejstvo. Aktivni su protiv veoma širokog spektra gljivica, virusa i bakterija.

Metionin

Učestvuje u obnavljanju tkiva jetre i bubrega i doprinosi uklanjanju toksina iz organizma, stimuliše povećanje nivoa antioksidanasa i učestvuje u metabolizmu masti, snižavajući holesterol.

Prostaglandini

Deluju na tonus mišića različitih organa, smanjuju lučenje želudačne kiseline i smanjuju njenu kiselost, redukuju inflamaciju i alergijske reakcije, pozitivno utiču na aktivnost reproduktivnog sistema, od velikog su značaja za regulaciju aktivnosti bubrega i pozitivno utiču na različite endoktine žlezde.

Za šta je trepang koristan?

Antiangiogeni efekat

U zdravom telu, aktivni procesi angiogeneze (formiranje novih krvnih sudova) odigravaju se samo tokom intrauterinog razvoja embriona, dok je kod odraslih potreba organizma da stvori nove krvne sudove prisutna samo u trudnoći i prilikom zarastanja rana. Pojava i rast malignog tumora radikalno menja situaciju. U trenutku pojave tumora, on je okružen samo postojećim krvnim sudovima koji ishranjuju samo normalna tkiva. Razvijaju se novi krvni sudovi koji ishranjuju tumor i stimulišu njegov rast i suprimiraju efekat antiangiogenih supstanci.

Citotoksičan efekat

Trepang sadrži hemikalije koje mogu dovesti do patoloških promena u ćelijama tumora i izazvati njihovu smrt.

Antikoagulantni efekat

Stimuliše sporiju koagulaciju krvi i sprečava formiranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog udara, infarkta, smrtonosne embolije pluća ili vensku trombozu nogu.

Antihipertenzivni efekat

Snižava visok krvni pritisak.

Hipoholesterolemijski efekat

Snižava nivo holesterola, poboljšava se stanje krvnih sudova i povećava se njihova elastičnost.

Antiinflamatorna, antimikrobna, antiparazitska (antifungalna) aktivnost biološki aktivnih supstanci trepanga veoma su važne.

 

Kako bi se aktivne supstance pretvorile u rastvorljiv, lako svarljiv oblik, koristi se metoda enzimske hidrolize.

U eksperimentima na životinjama, dokazano je da biološki aktivne supstance trepanga ubrzavaju i normalizuju produkciju sperme . Ekstrakti dalekoistočnog trepanga doprinose čišćenju svih krvnih sudova, uključujući i one koji snabdevaju genitalije krvlju za potpunu erekciju.

Trepang je deo kompleksa TREPANG I KUKUMARIJA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.

TREPANG I KUKUMARIJA

Poboljšava potenciju, leči muški organizam. Čest i dug seks bez rizika za srce i novčanik.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!