Morski stanovnici Ohotskog mora

Morski stanovnici Ohotskog mora

Morski stanovnici. Ohotsko more ima bogatu floru i faunu. Flora je bogata algama, uključujući fukus i alge. U moru se nalaze dagnje, rakovi, morski ježevi, hobotnice. U Ohotskom moru živi oko 300 vrsta riba: jegulja, haringa, bakalar, navaga, iverak, brancin, pacifički losos. U moru ima mnogo morskih sisara: kitovi, kitovi spermatozoidi (kašalot), morski lavovi, foke, krznene foke.

Hajde da pričamo o nekim morskim stanovnicima…

 

Morski stanovnici

Beluga kit

 

Veliki sisar (njegova težina je jedna i po tona, dužina do 6 metara), pripada porodici delfina. Njeno telo je savršeno prilagođeno životu u teškim uslovima, beluge čak igraju ulogu ledolomca: na njenoj glavi je debeo „jastuk“ od masti, kojim razbija tanak led. Zbog hrane (ona jede ribu), beluga kit se uzdiže duž reka Ob, Lena, Amur na hiljadu kilometara. Beluga kitovi se okupljaju u ogromna stada do 1000 jedinki.

 

Morska vidra (kamčatski dabar)

 

Veliki sisar, dužina tela dostiže jedan i po metar, težina – 40 kg. Skoro je bio istrebljen u 19. veku zbog svog dragocenog krzna, ali sada se njegov broj oporavlja zahvaljujući merama očuvanja. Morske vidre provode dosta vremena u vodi, pa su im se prednje šape pretvorile u peraje, pod vodom može da provede i do 45 minuta. Morska vidra se hrani mekušcima, morskim ježevima i ribom. On je neka vrsta „urednika“ priobalnih voda, pomaže u održavanju ravnoteže u prirodi, sprečavajući da se beskičmenjaci prekomerno razmnožavaju.

 

Grimpe dubokomorska hobotnica

 

Ovaj glavonožac je prvi put otkriven u Beringovom moru 1906. godine i više liči na meduzu nego na svoje priobalne rođake. Biologija ovog malog predatora (njegova dužina nije veća od 30 cm) je slabo shvaćena, pa je sasvim moguće očekivati u budućnosti otkriće njegovih korisnih svojstava za ljude. Mladunci hobotnice, potpuno spremni za samostalan život i slični roditeljima, izlaze iz kožastih jaja koja ženke polažu na dno. Hobotnice imaju različite boje: ljubičastu, purpurnu, braon i čokoladnu.

 

Pink losos

 

Najbrojniji član porodice pacifičkih lososa. Maksimalna dužina je oko 80 cm, težina do 6 kg. To je vredna komercijalna riba. Crveni kavijar se proizvodi od svežih jajnika ružičastog lososa i drugih lososa. Jastik je tanak, ali jak film koji formira vreću-ljusku, u kojoj se nalazi kavijar lososa i jesetra. U Ohotskom moru ima mnogo komercijalnih vrsta ribe.


Serijal članaka Doktor More „Po morima, po talasima“ VI deo

 • Japansko more
  • Memorijalna geografija Japanskog mora
  • Vegetacija i životinjski svet Japanskog mora
 • Beringovo more
  • Pioniri Beringovog mora
  • Živi svet Beringovog mora
 • Ohotsko more
  • Kurili – Ohotsko more
  • Morski stanovnici Ohotskog mora

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Šta je to dismenoreja?

Dismenoreja   šta je to, simptomi, lečenje Svaka devojčica sa uzbuđenjem očekuje dolazak menstruacije, jer to znači da će postati...

Kako testirati svoj imunitet?

Pre nego što vam ponudimo test za određivanje nivoa imuniteta, hajde da se ukratko podsetimo šta je to. Imunitet je...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

 • zato što nismo kao drugi, 
 • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
 • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
 • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
 • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!