Nove misterije okeana

Nove misterije okeana - Morska medicina II Deo

Morska medicina II Deo

 

Nove misterije okeana. 1981. godine sprovedeno je istraživanje ajkule čekićare. Naučnici su otkrili da ova ajkula ne razvija rak. Hemičari su pokušali da izoluju supstance iz tkiva ajkule koje inhibiraju razvoj malignih neoplazmi. Pronađene supstance su nazvane sfirnostatin 1 i sfirnostatin 2. Ove supstance se sastoje od velikog broja aminokiselinskih ostataka (274 i 380).

Studije su uspele da izračunaju minimalnu dozu takve supstance, koja je neophodna za zaustavljanje rasta tumora, 13 mg/kg. Zatim su sfirnostatini pronađeni u određenim tkivima ajkula drugih vrsta.

 

Nove misterije okeana – Guanin

 

Pedesetih godina prošlog veka sovjetski naučnici istraživali su guanin, supstancu dobijenu iz riblje ljuske. Guanin je sastavni deo nukleinskih kiselina. Istraživanjima guanina zanimao se poznati sovjetski farmakolog profesor N.V.Lazarev. Proučavao je mogućnost upotrebe guanina u lečenju poremećaja krvi. Nažalost, ispostavilo se da guanin ima veliki broj neželjenih nuspojava.

Tada je profesor Lazarev počeo da proučava i druge proizvode raspada nukleinskih kiselina, i stvorio lek pentoksil, efikasan lek za lečenje bolesti krvi i za hemoterapiju malignih tumora.

Iz ribe pelamida je izdvojena supstanca 6-hidroxipurin-5-mononukleotid, koja pojačava ukus. Iz mleča jesetre farmakolozi su naučili da dobiju antibiotik ekmolin, koji produžava dejstvo drugih antibiotika.

 

Nove misterije okeana – Riptisin

 

Istraživači sa Univerziteta u Portoriku uspeli su da izoluju iz otrovnih sekreta sapunice kojima plaši neprijatelje, riptisin. Ispostavilo se da se riptisin može koristiti kao lek za snižavanje krvnog pritiska.

Tokom poslednjih 70 godina proučavanja morskog života, lekovite supstance su dobijene i od mnogih drugih morskih životinja. U Rusiji se istraživanja sprovode u mnogim naučnim centrima, uglavnom na Dalekom Istoku.

Jedan od najvažnijih pravaca rada naučnih instituta je razvoj novih tehnologija prerade morske sirovine i stvaranje prirodnih „morskih“ mono – i polikomponentnih proizvoda koji pomažu u lečenju najtežih bolesti i povećavaju kvalitet života.

 

  • Morska medicina I Deo
  • Nove misterije okeana – Morska medicina II Deo

Mirijam Soldatović-Buneta Doktor More

 

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako ojačati imunitet?

  Kako ojačati imuni sistem i brzo se otarasiti simptoma prehlade?   Fukoidan jod naučni proboj u borbi protiv virusa...

Morska medicina

Morska medicina. Upotreba lekova dobijenih iz životinjskih tkiva pre pola veka pripisivana je atributima nadrilekarstva. Ipak, tokom proteklih nekoliko vekova,...

ALD – Alkoholna bolest jetre

ALD. Prenosimo vam u potpunosti ispovest bivše medicinske sestre, koja je postala pisac i poznata blogerka koja piše o zdravlju,...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!