Ohotsko more

Ohotsko more - Doktor More Srbija

Ohotsko more je jedno od najvećih i najdubljih mora na Zemlji. Njegova površina je oko 1603 hiljade km2. Srednja dubina je 821 m, maksimalna dubina je 3916 m.

U vodama Ohotskog mora među malim ostrvima Kurilskih greda nalazi se veliko ostrvo Sahalin. Na ostrvima i pod vodom nalazi se preko 30 aktivnih vulkana i 70 ugašenih. Podvodni zemljotresi izazivaju ogromne talase cunamija koji nanose ogromnu štetu.

 

Ivan Moskvitin

 

Prvo rusko naselje na obali mora osnovao je sredinom 17.veka Ivan Moskvitin. Luka Ohotsk je služila kao baza za poznate ruske mornare: Beringa, Rjazanova, Šelihova. Sa Ohotskom flotilijom počela je tihookeanska flota Rusije.

Sudbina Vasilija Mihajloviča Golovnina, izuzetnog ruskog moreplovca, povezana je sa Ohotskim morem. Na brodu „Diana” 1807. godine počeo je da plovi od Kronštata do Tihog okeana. Svrha putovanja bila je geografsko istraživanje i dostava robe u Ohotsk i Petropavlovsk. U Južnoj Africi, brod je proveo više od godinu dana u engleskom zarobljeništvu, a kasnije je Golovnin morao biti u japanskom zarobljeništvu. Golovnin je oplovio svet, nadgledao izgradnju više od 200 ratnih brodova, prvi put proučavao južni deo Kurilskih ostrva, po njemu su nazvani zalivi, planine, moreuzi.

 

Golovnin

 

Golovnin je ostavio brojne eseje o svom neobično bogatom životu, koje je danas zanimljivo čitati. Nisu samo ruski istraživači ostavili svoja imena na mapi Dalekog istoka. Nekada je postojala popularna pesma Jana Frenkela

„Pa, šta da kažem o Sahalinu?
Na ostrvu je normalno vreme.
Surf mi je zasolio prsluk
I živim na samom izlasku sunca.

A pošta sa transferima leti sa kopna
Do najudaljenije luke Unije,
Gde da bacam kamenčiće sa strme obale
Daleki moreuz La Perouse.

Jean-Francois de Galo La Perouse je bio francuski moreplovac. Godine 1785. predvodio je ekspediciju oko sveta, tokom koje je prikupljen obiman naučni materijal, uključujući i otkriće moreuza između ostrva Sahalin i Hokaido, a nazvan je moreuz La Perouse.

 

Ohotsko more – Kamčatka

 

Lanac imena koje je more nosilo u različitim vremenima odražava istoriju njegovog razvoja i život ljudi pored njega. Otkrivač Ivan Moskvitin ga je nazvao Lamski (od Evenki reči „Lam“ – more). More je nosilo nazive Tiho, Kamčatka. Sadašnje ime more je dobilo po imenu reke Ohota, bilo je to sredinom 18. veka, pa otuda i naziv grada Ohotska. U 17-18 veku meštani su ga zvali Tungusko more.

Oko Ohotskog mora na mapi možete pronaći lirska imena, na primer, Zaliv sreće, poluostrvo i zaliv strpljenja, ime je dao 1643. godine holandski moreplovac de Vries, kada je morao da čeka dugo zbog guste magle.

 

TINRO

 

Na dnu Ohotskog mora postoji i depresija TINRO, nazvana je po istraživačima iz Pacifičkog istraživačkog instituta za ribarstvo (TINRO), koji su učinili mnogo na proučavanju prirodnih resursa regiona i dobili mnoge korisne supstance od morskih hidrobionta. Zbog ovog Pacifičkog instituta za ribarstvo (TINRO) je I nastala kompanija PharmOcean Lab., da bi stanovništvu pružila mogućnost da iskoristi morske supstance koje imaju neverovatne sposobnosti da očuvaju zdravlje ljudi.

A vulkan sa varljivo ljubaznim imenom Tjatija karakteriše činjenica da je njegova erupcija početak aktivnosti čitavog vulkanskog lanca.


Serijal članaka Doktor More „Po morima, po talasima“ V deo

 • Japansko more
  • Memorijalna geografija Japanskog mora
  • Vegetacija i životinjski svet Japanskog mora
 • Beringovo more
  • Pioniri Beringovog mora
  • Živi svet Beringovog mora
 • Ohotsko more
  • Kurili – Ohotsko more
  • Morski stanovnici Ohotskog mora

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Nove misterije okeana

Morska medicina II Deo   Nove misterije okeana. 1981. godine sprovedeno je istraživanje ajkule čekićare. Naučnici su otkrili da ova...

Voda: kakve koristi ima?

Sedam stubova zdravlja Prvi stub zdravlja je VODA   Voda je najvažniji hranljivi sastojak koji je potreban ljudskom telu, jer...

Oznaka proizvoda

šta se krije iza nje i na šta treba obratiti pažnju   Stručnjaci koji govore u popularnim programima za potrošača...

Keto dijeta – zašto funkcioniše?

Keto ishrana aktivno korača širom planete, privlačeći ljude širom sveta u svoje redove. Obožavaoci dijete sa prevlašću masti su obični...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

 • zato što nismo kao drugi, 
 • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
 • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
 • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
 • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!