Osećaj gladi – kako se pravilno ne prejedati

Osećaj gladi - kako se pravilno ne prejedati

Čini se, šta je tako teško?

 

Osećaj gladi… Ako želite da jedete, onda ste gladni. Ali u stvarnosti, sve je mnogo komplikovanije. Američki psiholog DŽ. Bejs razvio je strategiju svesne ishrane u kojoj istražuje najčešće potrebe i navike u ishrani. On smatra svesnu ishranu takvom ishranom u kojoj osoba sluša signale svog tela i jede u skladu sa njima. Ali telesne signale, poput saobraćajnih znakova, treba dobro proučiti i savladati u praksi.

Da li ste osetili slabost, malu vrtoglavicu ili čak glavobolju, postali razdražljivi? Da li su to signali „prave“ fiziološke gladi? Verovatno da. Ali pre nego što požurite do frižidera, prvo popijte malo vode. Postoji šansa da ste samo žedni i pomešali ste glad i žeđ.

Centri koji kontrolišu oba osećaja nalaze se u susednom mozgu, a sa godinama centar žeđi postaje manje osetljiv i ne oseća se uvek. Tada prestajemo da razumemo šta tačno želimo: da jedemo ili pijemo. Ako čak ni nakon ispijanja tečnosti osećaj gladi ne nestane, onda je istina, vreme je da se nešto pojede. Takođe je važno poštovati redovnost u hrani, preporučljivo je jesti 4 ili 5 puta dnevno. Nakon duge pauze između obroka, nećete imati dovoljno volje i pažnje da analizirate svoja osećanja, a da nenasrnete na hranu.

Postoji još jedna vrsta gladi, „ćelijska“, koja se takođe ne može ostaviti nezadovoljena. To je, po pravilu, signal tela o nedostatku neke supstance u njemu. Stalno želite čokoladu – postoji mogućnost nedostatka magnezijuma u telu. Želim slatko i masno – nedostatak kalcijuma. U ovom slučaju treba proveriti osnovne pokazatelje vašeg zdravlja i razumeti šta tačno nedostaje.

 

Uopšte niste gladni?

 

Druga situacija:

uopšte niste gladni, ali vreme je loše, a raspoloženje vam nije dobro. A onda vam upada u oči fotografija prošlogodišnjeg odmora, gde vi i vaši prijatelji jedete roštilj, a svi su veseli i živahni. Ili ste ujutru uspeli da se posvađate sa voljenom osobom, a u pamćenju vam iskoči divno vreme provedeno sa njim jednom uz kafu i kolače. Da biste pobegli od tužne sadašnjosti, hitno organizujete za sebe kafu sa slatkišima i raspoloženje se odmah podiže. Zaustaviti! Ugasili ste svoju emocionalnu glad i napunili svoje telo kalorijama koje mu trenutno nisu potrebne.

Osećaj gladi mogu izazvati naša čula:

vid i miris. Ovde je reklama u punom zamahu: vidite prelepu fotografiju ukusne hrane ili „nanjušite“ miris dimljene kobasice (veštački dobijene u prodavnici), i gotovi ste… Stanite pre nego što naručite ili kupite nešto primamljivo, i razmislite o tome da li ste zaista gladni ili samo želite da se oraspoložite?

Da li ste strastveni u radu, dopisivanju sa prijateljima na društvenim mrežama ili zanimljivom programu na TV-u?

Čekaju vas dve krajnosti:

bez razmišljanja, „na automatu“, jedete mnogo više nego što je potrebno da utolite gladi, ili ne obraćajte pažnju na glad nekoliko sati, a zatim se bacite na hranu, i tako se prežderete.

 

Rešenje:

 

pokušajte da izdvojite određeno vreme za hranu bez stranih iritacija.

Prepoznavanje prave gladi nije tako lako u našoj gužvi tj. našem užurbanom načinu života. Dok ne naučite da analizirate sve signale tela i još uvek preopterećujete stomak dodatnom hranom, koristite posebna sredstva za održavanje gastrointestinalnog trakta u redu, na primer, prirodni kompleks ALGINAT HITOZAN JOD.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Šta je hidrolizat?

Hidrolizat je proizvod koji se dobija procesom hidrolize. "Hidroliza" u doslovnom prevodu sa starogrčkog je proces drobljenja neke supstance pomoću...

Voda: kakve koristi ima?

Sedam stubova zdravlja Prvi stub zdravlja je VODA   Voda je najvažniji hranljivi sastojak koji je potreban ljudskom telu, jer...

Peptidi jednostavnim jezikom

Za zdravlje i šire. Arhitekte ljudskog tela   Ceo život je peptid. peptida i DNK. Pa evo nas – nikada...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!