Osteoartritis – kako zaštititi zglobove?

Osteoartritis - kako zaštititi zglobove i lako proći kroz život

Osteoartritis – Ako vas ništa ne boli – to ne znači da ste zdravi tj. da je sve u redu. Čest slučaj je da kad krene da boli već je kasno. Ako vas zglobovi ne bole, to ne znači da nisu ugroženi ili da je proces propadanja već počeo. U zglobu nema nervnih završetaka, pa iz tog razloga kad stignemo u fazu da zglobovi bole već smo debelo zaribali.

 

Da li znate?

 

da uništavanje hrskavičnog tkiva zglobova počinje već sa 25 godina? Reumatolozi osteoartritis nazivaju epidemijom ranog 21.veka. Statistički gledano, nalazi se na drugom mestu po učestalosti invaliditeta nakon kardiovaskularnih bolesti. Svaka peta osoba na svetu pati od bolesti zglobova.

 

Odakle dolazi osteoartritis?

 

Glavni uzroci osteoartritisa su:

  • starosne promene. Ranije je životni vek bio mnogo manji i ljudi jednostavno nisu doživljavali pojavu osteoartritisa. Tokom godina, hrskavično tkivo se proizvodi sve manje i zglob ga nepovratno gubi.
  • neaktivan način života i prekomerna težina. Ako se osoba malo kreće, snabdevanje krvlju je poremećeno i ćelije hrskavičnog tkiva ne dobijaju dovoljno hrane, zbog čega se njihova proizvodnja usporava.
  • povrede i profesionalne aktivnosti. Osteoartritis je uobičajena bolest kod bivših sportista. Prekomerna opterećenja i povrede proređuju hrskavično tkivo zgloba i ono se obnavlja u potrebnoj zapremini.

 

Osteoartritis

 

je bolest zglobova uzrokovana oštećenjem hrskavičnog tkiva. Kao i svako tkivo, hrskavica se sastoji od ćelija (hondrocita) i međućelijske supstance (matriksa). Matriks sadrži puno vode koja obezbeđuje visoku elastičnost hrskavičnog tkiva raspoređujući opterećenja na zglobu i amortizujući ga. U matriksu su takođe prisutni glikozaminoglikani, proteoglikani i hijaluronska kiselina, koji zadržavaju vodu i učestvuju u metaboličkim procesima. Sve ove supstance sintetišu ćelije hrskavice – hondrociti. Ima ih vrlo malo (1-5%), ali igraju važnu ulogu u obnavljanju hrskavičnog tkiva.

Za njegovo očuvanje neophodna je sinteza glikozaminoglikana, proteoglikana i kolagena u istoj količini u kojoj se konzumiraju. Međutim, kod osteoartritisa ova sinteza je poremećena, a koncentracija ovih supstanci se smanjuje. Kao rezultat, matrica prestaje da štiti od fizičkog udara, a površina hrskavice postaje podložna oštećenju.

Odvojeno treba reći o zapaljenskom procesu koji se javlja u tkivu hrskavice i pojačava njegovo uništenje. U matriksu hrskavice se stalno sintetišu različiti enzimi. Glavne su matrične proteinaze zavisne od metala (MMP) i tkivni inhibitori metaloproteinaza (TIMP). Ako su matriksne metaloproteinaze (MMP) direktno uključene u uništavanje hrskavice, onda tkivni inhibitori metaloproteinaza (TIMP), naprotiv, sprečavaju ovaj proces. Glavni uzrok osteoartritisa je upravo kršenje ove ravnoteže. TIMP proizvode naši hondrociti, a kada ih ima manje, ova delikatna ravnoteža se narušava, što dovodi do povećanja destruktivnih procesa.

 

lečenje osteoartritisa

 

Podmuklost ove bolesti je i u tome što u zglobu nema nervnih završetaka, a bol se javlja već kada je hrskavično tkivo značajno uništeno, a zglobna (sinovijalna) tečnost je u nedostatku (mnogo je manja od potrebne). Što se pre otkrije ova bolest, lakše i brže je moguće sprečiti dalje uništavanje hrskavice. Prvi znaci osteoartritisa uključuju škripanje i škljocanje u zglobovima tokom kretanja.

Glavni cilj u lečenju osteoartritisa je sprečavanje daljeg uništavanja tkiva hrskavice, smanjenje upale i vraćanje potrebne zapremine sinovijalne tečnosti za poboljšanje funkcionisanja zgloba.

 

ARTROFIŠ – JEDINSTVENI PREPARAT RUSKIH NAUČNIKA ZA ZDRAVLJE ZGLOBOVA
100% prirodni preparat zasnovan na fermentaciji hrskavičnog tkiva morskih organizama (ajkule, raže, lignje, lososa), čija je antiinflamatorna aktivnost 50-100 puta veća od sličnih supstanci goveđeg porekla ili veštački sintetisanih.

ARTROFIŠ GEL je jedinstveni proizvod koji su razvili naučnici sa Dalekoistočnog Univerzitata.
Prvi i jedini potpuno prirodni proizvod zasnovan na ekstraktu ajkule i raže, sa dodatkom aromatičnog bilja: mentola i mente, kao i ulja jojobe, bršljena, iglica i eukaliptusa.

Povezani tekstovi:

Počnite na vreme da vodite računa o sebi!

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.

Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Osteohondroza – Šta je to?

Osteohondroza je jedna od pet najčešćih bolesti u svetu, a 85 odsto svetske populacije pati od bolesti kičme. Ako se...

Ohotsko more

Ohotsko more je jedno od najvećih i najdubljih mora na Zemlji. Njegova površina je oko 1603 hiljade km2. Srednja dubina...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!