Fukoidan je jedinstvena supstanca sa multilateralnom biološkom aktivnošću (sa višesmernim delovanjem), izolovana pre više od 100 godina iz ćelijskih zidova smeđih morskih algi.
Fukoidan ima jedinstvena svojstva: u mnogobrojnim ruskim, ali i evropskim i američkim studijama dokazano je antivirusno, antibakterijsko, imunomodulatorno i antiinflamatorno svojstvo. Takođe, fukoidan pokazuje antikoagulantnu („morski heparin)“ i antitumorsku aktivnost.*1, *2
PROTIVVIRUSNO DEJSTVO FUKOIDANA
Prirodni koncentrovani visoko prečišćeni Fukoidan iz japanske alge pomaže u zaštiti organizma od virusnih infekcija i povećanju sposobnosti prilagođavanja organizma.
Fukoidan je „budilnik“ za ćelijski i humoralni imunitet. Prepoznaje viruse i signalizira ćelijskom imunitetu da započne proces fagocitoze – apsorpcijom i varenjen stranih elemenata.
A takođe:
- sprečava ulazak bakterija i virusa u ćelije ljudskog tela *3
- sprečava infekciju i razvoj virusnih bolesti kao što su SARS, grip, herpes, citomegalovirus, koronavirus, itd. *3
- ubrzava oporavak i smanjuje rizik od komplikacija uzrokovanih virusnim oboljenjima
- pojačava funkcionalnu aktivnost leukocita, stimuliše fagocitozu i baktericidnu aktivnost, aktivira sistem komplementa (sistem komplementa je u stanju da uništiti nepravilno izgrađene ćelije tela)
Fukoidan igra važnu ulogu u terapiji post-kovid sindroma:
- poboljšava reološka svojstva krvi i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući antikoagulantnom efektu. *7
Studije koje dokazuju antivirusnu efikasnost fukoidana kada se uzima oralno:
- „Fukoidan inhibira infekciju blokiranjem ulaza receptora i ometanjem replikativnih procesa.“ *4
- „Uzimanje fukoidana oralno štiti od virusne infekcije.“ *4
- „Fukoidan obezbeđuje smanjenje virusnog opterećenja za 42%“ *5
- „Kod starijih osoba sa oslabljenim imunitetom (imunokompromitovane), uzimanje fukoidana povećava proizvodnju antitela nakon vakcinacije, verovatno sprečavajući učestalost gripa“ *6
Pored toga, aktivno se koriste i druga dokazana svojstva fukoidana:
- Ubrzava zarastanje tkiva i stimuliše regenerativne procese
- Podržava elastičnost kože i podstiče stvaranje novog kolagena
- Pomaže u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi
- Ima antitumorski efekat, kontroliše rast ćelija raka i blokirajući pojavu krvnih sudova koji snabdevaju tumor krvlju, uništavajući proces
- kolonizacije tumorskih ćelija (formiranje metastaza)
- Povećava otpornost organa za varenje na bakterijske i virusne infekcije, smanjujući manifestacije gastritisa uzrokovane bakterijom Helicobacter pilori, pospešuje zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- Utiče na metaboličku aktivnost u jetri, bubrezima, gastrointestinalnom traktu
ALGAVIR-FUKOIDAN jača imuni sistem organizma, povećava njegove prilagodljive sposobnosti.
*1. Fukoidan: struktura i bioaktivnost. U Li et al. Molecules 2008, 13, 1671-1695.
*2. Križanovski S.P., Zaporožec T.S., Besednova N.N. Biološka aktivnost sulfatiranih polisaharida iz morskih algi. Ateroskleroza. 2013 Naučno-praktični časopis Vol 9, broj 1
*3 *Sulfatni polisaharidi efikasno inhibiraju SARS-CoV-2 in vitro Paul S. Kvon1,2, Hanseul OH3, Seok-Joon Kvon1, Veihua Jin1,4, FK. von et al. Cell Discoveri (2020) 6:50
*4. Fitton JH. Terapije od fukoidana; multifunkcionalni morski polimeri. MarDrugs. 2011;9(10):1731-60.
*5. Araia N, Takahashi K, Sato T, Nakamura T, Sava C, Hasegava D, Ando H, Aratani S, Iagishita N, Fujii R, Oka H, Nishioka K, Nakajima T, Mori N, Iamano I. Fucoidan terapija se smanjuje provirusno opterećenje kod pacijenata sa neurološkom bolešću povezanom sa humanim T-limfotropnim virusom tipa 1. Antivir Ther. 2011;16(1):89-98.
*6. Negishi H, Mori M, Mori H, Iamori I. Dodatak starijim Japancima i Japancima fukoidanom iz morskih algi povećava imuni odgovor na vakcinaciju protiv sezonskog gripa. J Nutr. 2013 nov;143(11):1794-8.
*7. Ren R, Azuma I, Ojima T, Hashimoto T, Mizuno M, Nishitani I, Ioshida M, Azuma T, Kanazava K. Modulacija proizvodnje eikosanoida u vezi sa agregacijom trombocita putem dijetetskog F-fukoidana iz smeđe alge Laminaria japonica kod ljudi. Br J Nutr. 14. septembar 2013; 110(5):880-90
Šta su drugi rekli
Još uvek nema sadržaja