Ekstrakt školjki
Ekstrakt školjki je kompleks slobodnih aminokiselina, proteina male molekulske težine i peptida koji su od vitalnog značaja za održavanje i obnavljanje nervne aktivnosti tela. Preovlađujuće aminokiseline su taurin, glicin, alanin, serin, arginin, glutamin i asparagin. Delovanje i efikasnost ekstrakata iz školjkaša određuju svojstva biološki aktivnih supstanci koje čine sastav.
Čoveku je potrebno 20 aminokiselina. Telo može nezavisno da sintetiše 12 aminokiselina, a ostalih 8 aminokiselina se ne sintetiše u ljudskom organizmu i one se iz tog razloga zovu esencijalne.
Sastav sledećih aminokiselina: taurin (3,93%) asparaginska kiselina (3,01%) treonin (3,23%), glutaminska kiselina (4,26%), glicin (15,17%), alanin (3,17%), valin (2,54%), metionin (2,09%), izoleucin (2,41%), leucin (4,41%), tirozin (1,29%), fenilalanin (3,24%), histidin (0,88%), lizin (4,94%), arginin (4,86%), triptofan 4,5%)
Aminokiseline:
- imaju antiosidativna svojstva
- poboljšavaju fotosenzibilnost mrežnjače, poboljšavajući tako vid u uslovima slabog osvetljenja
- smanjuju bol i svrab očiju
- smanjuju spazam akomodacije (grčenje očnih mišića), smanjuju intraokularni pritisak i naprezanje očiju
- stimulišu procese samoizlečenja ćelija u distrofičnim poremećajima mrežnjače oka, sa traumatskim lezijama očnih tkiva
- štite sočiva i mrežnjaču (nedostatak taurina u sočivima i rožnjači dovodi do katarakte)
- ublažavaju konvulzivni sindrom, hipervigilanciju (stanje povećane budnosti)
- regulišu srčani ritam (imaju antiaritmički efekat), snižavaju krvni pritisak, smanjuju učestalost napada angine pektoris
- normalizuju nivo glukoze u krvi
Šta su drugi rekli
Još uvek nema sadržaja