POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU

KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?

 

POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU – Jedna od najdragocenijih „telesnih tečnosti“ je želudačna kiselina. Upravo ona tečnost na koju se mnogi žale: muči me kiselina, peče me želudac posle jela, kiselina mi se popela u grlo…

 

Šta je želudačna kiselina?

 

To je probavna tečnost koja se formira u želucu, a sadrži hlorovodoničnu kiselinu (HCL) koja je važna za dobro zdravlje želuca, probavnog trakta i čitavog organizma i ima ključnu ulogu u varenju proteina. Želudac je jedini organ gde bi uvek trebala da bude jaka kisela sredina, ali tačno onoliko koliko treba. Poželjno je da kiselost bude između pH 2 i 3.

 

Šta je višak želudačne kiseline i kako nastaje?

 

Kada telo proizvodi više želudačne kiseline nego što je potrebno to može dovesti do blagih, ali i težih zdravstvenih problema. Postoji dosta faktora koji utiču na povećanje želudačne kiseline a najčešći su:

  • Izbor namirnica – ako u vašoj ishrani preovladava začinjena, ljuta i masna hrana, kao i hrana bogata vlaknima može doći do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline.
  • Neredovna ishrana i previše dug vremenski razmak između dva obroka, utiču na prekomernu proizvodnju želudačne kiseline.
  • Alkohol, mleko, pića sa kofeinom, cigarete – iritiraju i stimulišu želudac da proizvodi višak želudačne kiseline.
  • Bakterijske infekcije – često utiču na brzo i veliko povećanje proizvodnje želudačne kiseline. A najčešće bakterija Helikobakter pilori odgovorna za ovo.

 

Simptomi viška želudačne kiseline

 

POVEĆANA KISELINA U ŽELUCUUobičajeni simptomi viška želudačne kiseline su u većini slučajeva blagi, ali mogu biti izuzetno neprijatni. Nadimanje, nadutost, podrigivanje.

Gorušica i refluks (vraćanje) kiseline – gastrointestinalna refluksna bolest (GERB) – sadržaj želuca se vraća nazad u jednjak. Ovo može biti veoma neprijatno stanje praćeno bolovima u predelu grudi koji liče na srčane probleme.

Čirevi – otvorene rane na sluzokoži želuca (čir na želucu). Čir na želucu može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko dođe do krvarenja i perforacije.

 

 

Jedan od krivaca za stvaranje povećane kiseline u želucu je nedostatak mikroelementa MAGNEZIJUM.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Pozitivnost tela (Body Positive)

  Kako definisati granice razumnog?   Tolerancija je novi trend 21. veka. Svi težimo da budemo tolerantni, lojalni i politički...

Početnici ovde ne pripadaju

U poslednje vreme, u novinarskim izdanjima često se pojavljuje teško izgovorena reč "inhibitor holinesteraze". Ako je verovati Google-u, u avgustu...

Zašto nam treba vitamin D

Vitamin D kraju 2022. godine, najverovatnije će moći da se kvalifikuje za nagradu "najbolja kupovina".   Pored svojih "klasičnih" svojstava...