Pozitivnost tela (Body Positive)
Kako definisati granice razumnog? Tolerancija je novi trend 21. veka. Svi težimo da budemo tolerantni, lojalni i politički...
POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU – Jedna od najdragocenijih „telesnih tečnosti“ je želudačna kiselina. Upravo ona tečnost na koju se mnogi žale: muči me kiselina, peče me želudac posle jela, kiselina mi se popela u grlo…
To je probavna tečnost koja se formira u želucu, a sadrži hlorovodoničnu kiselinu (HCL) koja je važna za dobro zdravlje želuca, probavnog trakta i čitavog organizma i ima ključnu ulogu u varenju proteina. Želudac je jedini organ gde bi uvek trebala da bude jaka kisela sredina, ali tačno onoliko koliko treba. Poželjno je da kiselost bude između pH 2 i 3.
Kada telo proizvodi više želudačne kiseline nego što je potrebno to može dovesti do blagih, ali i težih zdravstvenih problema. Postoji dosta faktora koji utiču na povećanje želudačne kiseline a najčešći su:
Uobičajeni simptomi viška želudačne kiseline su u većini slučajeva blagi, ali mogu biti izuzetno neprijatni. Nadimanje, nadutost, podrigivanje.
Gorušica i refluks (vraćanje) kiseline – gastrointestinalna refluksna bolest (GERB) – sadržaj želuca se vraća nazad u jednjak. Ovo može biti veoma neprijatno stanje praćeno bolovima u predelu grudi koji liče na srčane probleme.
Čirevi – otvorene rane na sluzokoži želuca (čir na želucu). Čir na želucu može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko dođe do krvarenja i perforacije.
Jedan od krivaca za stvaranje povećane kiseline u želucu je nedostatak mikroelementa MAGNEZIJUM.
Kako definisati granice razumnog? Tolerancija je novi trend 21. veka. Svi težimo da budemo tolerantni, lojalni i politički...
Svetska zdravstvena organizacija navodi da je, prema nedavnim studijama, otprilike svaki deseti muškarac stariji od 21 godine imao problema sa...
U poslednje vreme, u novinarskim izdanjima često se pojavljuje teško izgovorena reč "inhibitor holinesteraze". Ako je verovati Google-u, u avgustu...
Vitamin D kraju 2022. godine, najverovatnije će moći da se kvalifikuje za nagradu "najbolja kupovina". Pored svojih "klasičnih" svojstava...