Povećana kiselina u želudcu

POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU - DOKTOR MORE - PharmOcean doo

KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?

 

POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU – Jedna od najdragocenijih „telesnih tečnosti“ je želudačna kiselina. Upravo ona tečnost na koju se mnogi žale: muči me kiselina, peče me želudac posle jela, kiselina mi se popela u grlo…

 

Šta je želudačna kiselina?

 

To je probavna tečnost koja se formira u želucu, a sadrži hlorovodoničnu kiselinu (HCL) koja je važna za dobro zdravlje želuca, probavnog trakta i čitavog organizma i ima ključnu ulogu u varenju proteina. Želudac je jedini organ gde bi uvek trebala da bude jaka kisela sredina, ali tačno onoliko koliko treba. Poželjno je da kiselost bude između pH 2 i 3.

 

Šta je višak želudačne kiseline i kako nastaje?

 

Kada telo proizvodi više želudačne kiseline nego što je potrebno to može dovesti do blagih, ali i težih zdravstvenih problema. Postoji dosta faktora koji utiču na povećanje želudačne kiseline a najčešći su:

  • Izbor namirnica – ako u vašoj ishrani preovladava začinjena, ljuta i masna hrana, kao i hrana bogata vlaknima može doći do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline.
  • Neredovna ishrana i previše dug vremenski razmak između dva obroka, utiču na prekomernu proizvodnju želudačne kiseline.
  • Alkohol, mleko, pića sa kofeinom, cigarete – iritiraju i stimulišu želudac da proizvodi višak želudačne kiseline.
  • Bakterijske infekcije – često utiču na brzo i veliko povećanje proizvodnje želudačne kiseline. A najčešće bakterija Helikobakter pilori odgovorna za ovo.

 

Simptomi viška želudačne kiseline

 

POVEĆANA KISELINA U ŽELUCUUobičajeni simptomi viška želudačne kiseline su u većini slučajeva blagi, ali mogu biti izuzetno neprijatni. Nadimanje, nadutost, podrigivanje.

Gorušica i refluks (vraćanje) kiseline – gastrointestinalna refluksna bolest (GERB) – sadržaj želuca se vraća nazad u jednjak. Ovo može biti veoma neprijatno stanje praćeno bolovima u predelu grudi koji liče na srčane probleme.

Čirevi – otvorene rane na sluzokoži želuca (čir na želucu). Čir na želucu može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko dođe do krvarenja i perforacije.

 

 

Jedan od krivaca za stvaranje povećane kiseline u želucu je nedostatak mikroelementa MAGNEZIJUM.


Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Zašto nam treba kalcijum?

Zašto nam treba kalcijum? - Svi od detinjstva znaju da je kalcijum = jake kosti i zubi. To su nas...

Nove misterije okeana

Morska medicina II Deo   Nove misterije okeana. 1981. godine sprovedeno je istraživanje ajkule čekićare. Naučnici su otkrili da ova...

Pozitivnost tela (Body Positive)

Kako definisati granice razumnog?   Tolerancija je novi trend 21. veka. Svi težimo da budemo tolerantni, lojalni i politički korektni....

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!