POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU
KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?
POVEĆANA KISELINA U ŽELUCU – Jedna od najdragocenijih „telesnih tečnosti“ je želudačna kiselina. Upravo ona tečnost na koju se mnogi žale: muči me kiselina, peče me želudac posle jela, kiselina mi se popela u grlo…
Šta je želudačna kiselina?
To je probavna tečnost koja se formira u želucu, a sadrži hlorovodoničnu kiselinu (HCL) koja je važna za dobro zdravlje želuca, probavnog trakta i čitavog organizma i ima ključnu ulogu u varenju proteina. Želudac je jedini organ gde bi uvek trebala da bude jaka kisela sredina, ali tačno onoliko koliko treba. Poželjno je da kiselost bude između pH 2 i 3.
Šta je višak želudačne kiseline i kako nastaje?
Kada telo proizvodi više želudačne kiseline nego što je potrebno to može dovesti do blagih, ali i težih zdravstvenih problema. Postoji dosta faktora koji utiču na povećanje želudačne kiseline a najčešći su:
- Izbor namirnica – ako u vašoj ishrani preovladava začinjena, ljuta i masna hrana, kao i hrana bogata vlaknima može doći do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline.
- Neredovna ishrana i previše dug vremenski razmak između dva obroka, utiču na prekomernu proizvodnju želudačne kiseline.
- Alkohol, mleko, pića sa kofeinom, cigarete – iritiraju i stimulišu želudac da proizvodi višak želudačne kiseline.
- Bakterijske infekcije – često utiču na brzo i veliko povećanje proizvodnje želudačne kiseline. A najčešće bakterija Helikobakter pilori odgovorna za ovo.
Simptomi viška želudačne kiseline
Uobičajeni simptomi viška želudačne kiseline su u većini slučajeva blagi, ali mogu biti izuzetno neprijatni. Nadimanje, nadutost, podrigivanje.
Gorušica i refluks (vraćanje) kiseline – gastrointestinalna refluksna bolest (GERB) – sadržaj želuca se vraća nazad u jednjak. Ovo može biti veoma neprijatno stanje praćeno bolovima u predelu grudi koji liče na srčane probleme.
Čirevi – otvorene rane na sluzokoži želuca (čir na želucu). Čir na želucu može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko dođe do krvarenja i perforacije.
Jedan od krivaca za stvaranje povećane kiseline u želucu je nedostatak mikroelementa MAGNEZIJUM.