Psihološki efekat u mršavljenju „Šta dođavola“

Stajala sam u jednoj noći usred potpuno mračne kuhinje bosa na hladnim pločicama, napolju je pljuštala kiša, a jak vetar koji je duvao kroz prozor mi je naježio leđa. Ali sve ovo nisam ni primetila dok nisam završila svoje treće parče torte pravo iz frižidera… Ovako je izgledao još jedan moj dijetetski slom, koji me je ponovo odveo nekoliko koraka unazad na lestvici „vitkosti i gubitka težine„.

Prvi korak koji devojka preduzima kada krene na put ka postizanju savršene figure je čvrsto ograničavanje sebe u svemu što može dodati kilograme, a obično je to slatko. Nakon što sam se stavila na najstrožu dijetu, potpuno sam slatko uklonila iz života i čekala dragocenu cifru na vagi, ali nje nije bilo! Osećala sam se kao da mi nedostaje snage volje, neprestano sam se rušila i ponovo otkrivala noću u kuhinji pored frižidera. Kakvo je bilo moje iznenađenje kada sam saznala da u pitanjima mršavljenja snaga volje nije sve!!

Najveća greška u strategiji svih ljudi koji gube na težini, oni sebe drže u zaostatku i ne mogu to da podnesu. Psiholozi ovaj fenomen nazivaju „Šta dođavola!“. Njegova suština je da prvo osoba postavi veoma čvrst sistem pravila – „Nikada više neću jesti slatkiše„, zatim ga prati neko vreme, a onda dolazi do malog sloma izazvanog previše strogim ograničenjima. Čak i malo kršenje ovog sistema podrazumeva osećaj krivice – „Kako sam mogla ponovo da ne izdržim?“ i već je krivica pokrenula ceo lanac popuštanja -„Danas sam pojela par slatkiša, pa šta dođavola, SAD da pratim figuru, daj mi još par kolača!“.

Psiholozi, Claire Adams sa Državnog univerziteta Louisiana i Mark Leari sa Univerziteta Duke, sproveli su eksperiment u kojem su namerno izazvali efekat „Šta dođavola“. Plan eksperimenta je bio sledeći: devojke koje su izgubile težinu ili bile na dijeti, bile su podeljene u dve grupe i ponudili su im slatkiše. Prvoj grupi učesnika je ponuđeno da jedu krofne i piju gazirani sok. Ali ranije su im rekli da ne treba kriviti sebe za konzumiranje slatkog, jer se ponekad vredi zadovoljiti, a ne držati sebe u zaostatku.

Drugoj grupi učesnika nije rečeno ništa slično, već su jednostavno hranjeni slatkišima. Ali najzanimljivije se dogodilo u drugoj fazi eksperimenta, a to je bila „neka vrsta“ degustacije slatkiša, gde je testiran sam efekat „Šta dođavola“. Devojkama su donete velike činije sa slatkišima i ponuđene su da ih probaju bez ograničenja u broju. Kakvo je bilo iznenađenje organizatora kada se ispostavilo da su žene koje su mirnog srca sebi dozvolile slatkiše u prvoj fazi, na kraju pojele po najviše 28g slatkiša. Dok su dame, koje su slatkiše mentalno upisivale u listu neprijatelja, pojele tri puta više slatkiša (oko 70 g svakoj devojci).

Zdravo, zar se ne nalaziš u ovom ekperimentu?

Shvatila sam da stroge restrikcije i dijete loše utiču na moje psihičko stanje, a takođe onemogućavaju postizanje rezultata zbog sitnih usputnih slomova. Shodno tome, došla sam do zaključka da mi dijeta, kao način gubitka kilograma, nikako ne odgovara i počela sam da tražim alternative. Tako sam otkrila detoks programe koji čiste telo od toksina koji sprečavaju njegov normalan rad i na kraju se odlažu u onim „dodatnim“ kilogramima kojih sam želela da se oslobodim. Čišćenje tela kao da ponovo pokreće sve prirodne procese u telu, ne samo da počinje da radi ispravno, već samostalno reguliše ravnotežu potrošenih i „prerađenih“ kalorija.

Jedan od takvih detoks programa je kompleks prirodnih enterosorbenta „ALGINAT HITOZAN JOD„, koji uključuje samo prirodne komponente uzete iz morskih dubina, to jest ekstrakti morskih “gadova”. Za mene je najvažnija stvar bila da se tokom prijema kursa nisam ograničila, a nakon dve nedelje osetila sam primetnu lakoću u telu, a na kraju kursa bila sam zadovoljan brojem na vagi (minus 4 kg). Ali najbolji deo me je čekao posle: nisam se vratila na staro, više se nisam bacala na slatko, jednostavno nisam imala potrebu da ga jedem u količinama kao što je to bilo ranije, nisam se iscrpljivala u teretani i živela sam pun i najvažnije ukusan život. Ovo je pravi poklon za ljude koji žele da „gube kilograme“, ali da usput ne izgube sebe.

Što se tiče mršavljenja, svako za sebe odlučuje koji će sistem izabrati, ali ako želite da izbegnete stres, nelagodnost ili neprijatnosti, onda je program detoksikacije čišćenja organizma – ALGINAT HITOZAN JOD – definitivno vaša opcija. Pogodan je, lak i udoban, i bez stresa i psihološki i fizički.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako ojačati imunitet?

  Kako ojačati imuni sistem i brzo se otarasiti simptoma prehlade?   Fukoidan jod naučni proboj u borbi protiv virusa...

Kako očistiti organizam?

Brzo i lako?   Mnogi stručnjaci su sigurni da telu nije potrebno dodatno čišćenje, da sve to organizam radi sam....