Raže

RAŽE - DOKTOR MORE - PHARMOCEAN LAB

Raže su drevna grupa riba koja je uspela da opstane na evolucijskom stablu zbog svojih jedinstvenih bioloških karakteristika. Raže, poput ajkula, pripadaju klasi hrskavičavih riba. Čitav njihov kostur je izgrađen od hrskavičavog tkiva. Većina ribe iz petnaest porodica raže živi u slanoj morskoj vodi, ali postoji i nekoliko slatkovodnih vrsta. Raže se mogu naći u svim morima i okeanima, od ledenih voda Arktika do toplih tropskih mora.

Mogu se naći na bilo kojoj dubini – od plitke vode do 3 kilometra. Raže se hrane mekušcima, bodljokošcima, ribama, planktonima. Kulinarska jela od raže prisutna su u kuhinjama mnogih primorskih naroda, od Portugala do Koreje.

 

Raže u kulturi i kuvanju

 

Prvo pominjanje raže u materijalnoj kulturi pronađeno je u Egiptu. Na muralu hrama, naslikanom pre 3.500 godina, prikazane su razne morske ribe, među kojima se lako može uočiti i raža. Raže se spominju u kuvarima Antičke Grčke i Rima. Slike raže nalaze se na drevnim crtežima koji pokrivaju verske posude i građevine širom sveta, od Evrope i Severne Afrike do Meksika i Tasmanije.

Raže imaju ukusno meso, u mnogim zemljama se smatraju delikatesom. Jedu se duž cele atlantske obale Sjedinjenih Država. Evropska raža je jedna od važnih stavki na evropskom tržištu ribe. U Americi, na obali Pacifika, jedu kalifornijsku ražu. Francuska kulinarska enciklopedija „Larousse Gastronomique“ pominje aspik od raže, ragu od raže i jetru raže.

 

Raže dalekoistočnih mora

 

Prvi opis dalekoistočne raže u literaturi napravljen je 1814. godine. 1888. godine, tokom ekspedicije na Albatrosu, biolozi su opisali nekoliko novih vrsta raža. Ipak, sve do kraja 20. veka, ova drevna vrsta bila je veoma malo proučavana. Raže su skupljane u vrlo malim količinama. Nije bilo podataka o broju raža u regionu Dalekog Istoka. Istovremeno su u celom svetu, naročito u azijskim zemljama, raže skupljane u velikim količinama za konzumaciju kao delikates. U Japanu se jetra raže koristi i za proizvodnju antikancerogenog preparata, skvalena.

 

Upotreba raže u medicini

 

U 21. veku, naučnici su skrenuli pažnju na narodne recepte orijentalne medicine, u kojima se spominje hrskavica raže. Pokazalo se da je hrskavica raže, koja se smatrala otpadom nakon prerade raže u hranu, dragocena sirovina koja sadrži čisto, nemineralizovano hrskavičavo tkivo. Studije su pokazale da ekstrakt hrskavice raže smanjuje stepen raspada kolagena i takođe ima antiinflamatorno delovanje.

Hidrolizati hrskavičavog tkiva raže mogu da spreče bolesti zglobova ili da značajno uspore dalji razvoj već postojećeg patološkog procesa.

Hidrolizat je posebno prerađena komponenta koja pretvara organizmu potrebne supstance u lako probavljiv (svarljiv) oblik.
Hidrolizati hrskavice raže su supstrati za formiranje zdravog matriksa ekstracelularne hrskavice, koji čini osnovu vezivnog tkiva. Hidrolizati održavaju normalan sastav i viskozitet sinovijalne tečnosti zgloba, sadrže vitalne makronutrijente i elemente u tragu.

Takođe, hidrolizat tkiva hrskavice raže ima visoku antiproteaznu aktivnost, odnosno antiinflamatorni efekat, koji se povećava mnogo puta nakon enzimske hidrolize. Konvencionalni kulinarski proizvodi od raže nisu dovoljno efikasni da spreče propadanje tkiva hrskavice.
Hrskavičavo tkivo raže se sastoji od glukozamina, hondroitin sulfata, rastvorljivog kolagena, heksozamina, nekolagenih proteina.

Hidrolizati hrskavice raže su takođe sadržani u kompleksu ARTROFIŠ koji su razvili naučnici sa Dalekog Istoka. Kompleks sadrži inhibitore metaloproteinaza male molekularne mase, slobodne disaharide i elemente u tragu, slobodne aminokiseline – supstance koje neguju tkivo hrskavice i podstiču njegovu regeneraciju.

Prirodni hondroitin sulfat i glukozamin, sadržani u kompleksu ARTROFIŠ, imaju viskok stepen svarljivosti, imaju širok spektar terapijskih efekata i visok indeks bezbednosti.

 

Prednosti prirodnog hondroitina i glukozamina

 

Na ruskom tržištu postoji mnogo preparata koji sadrže sintetički hondroitin i glukozamin, kao i na našem. Takvi sintetički proizvodi su jeftiniji za proizvodnju od prirodnih proizvoda, ali ih ljudsko telo znatno lošije apsorbuje i mogu izazvati alergijske reakcije.

Tehnologije izdvajanja prirodnih aktivnih supstanci iz hrskavičavog tkiva raže i drugih vodenih organizama mnogo su složenije i skuplje, ali upotreba intenzivnih naučnih procesa opravdana je mnogo većom efikasnošću. Takođe, prirodni sastojci se u organizmu dobro podnose i bolje apsorbuju.

Aktivne komponente dobijene iz hrskavičavog tkiva raže smanjuju bol i oticanje na zahvaćenom zglobu i poboljšavaju njegovu pokretljivost, smanjuju dozu analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), usporavaju napredovanje degenerativnih procesa u zglobovima, kičmi i paravertebralnim mekim tkivima i imaju pozitivan uticaj na metabolizam tkiva hrskavice, stimulišu sposobnost regeneracije i reparacije hondrocita, štite zdrave zglobove od razvoja bolesti, ne izazivaju neželjene efekte, sprečavaju degenerativne promene povezane sa starenjem i pomažu sportistima kao opšte sredstvo za jačanje tonusa kod povećanog stresa.

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Početnici ovde ne pripadaju

U poslednje vreme, u novinarskim izdanjima često se pojavljuje teško izgovorena reč "inhibitor holinesteraze". Ako je verovati Google-u, u avgustu...

Jod protiv zračenja?

Kako zaštititi štitnu žlezdu od radioaktivnog zračenja?   Pretnja nuklearnom eksplozijom postojaće sve dok na Zemlji ne bude uništena poslednja...

Potencijal morskih krastavaca

Efikasnost preparata Doktor More   Potencijal morskih krastavaca... Zanimljiva svojstva pronađena su u porodici holoturium – kukumaria i trepanga, koje...

Beringovo more

Beringovo more se nalazi u severnom delu Tihog okeana. U različitim vremenima, more je nosilo imena Anadir, Kamčatka, Aleutian, Aljaska,...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!