RETKA STOLICA

KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?

 

RETKA STOLICA (DIJAREJA) – Proliv u stvari predstavlja neku vrstu odbrambene reakcije kojom organizam pokušava iz sebe da izbaci štetne materije. S tim što taj mehanizam nije savršen i treba mu naša pomoć da bi bio efikasan.

 

Šta izaziva proliv?

 

  1. Virusi (rota virus kod dece je jedan od najčešćih).
  2. Na drugom mestu su bakterije i paraziti koji se preko zagadjene hrane i vode mogu uneti u organizam. Najčešće bakterije koje uzrokuju proliv su Salmonella, Shigella, Campylobacter. Tu je naravno i Clostridium difficile, koja obično pravi problem nakon upotrebe antibiotika.
  3. Upotreba antibiotika takođe može da dovede do proliva jer se njihovom prekomernom upotrebom remeti normalna fiziološka flora creva, to jest remeti se balans izmedju dobrih bakterija koje nastanjuju creva, a to omogućava da se razmnože mikrooraganizmi zbog kojih se dobija dijareja.
  4. Od parazita treba pomenuti Giardia lamblia, Cryptosporodium i E. hystolitica.
  5. Intolerancija na laktozu, večtački zasladjivači takodje predstavljaju jedan od uzroka.
  6. Naravno tu su i ozbiljnija oboljenja digestivnog trakta kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest, celijakija, iritabilni kolon, takođe hirurške intervencije mogu biti razlog da se javi dijareja.

 

Najpotrebniji mikroelementi koji će potpomoći da ne dođe do dijareje su CINK i KALIJUM. Njihov deficit u organizmu dovodi do disbalansa u crevima i pojave retke stolice.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Jod protiv zračenja?

Kako zaštititi štitnu žlezdu od radioaktivnog zračenja?   Pretnja nuklearnom eksplozijom postojaće sve dok na Zemlji ne bude uništena poslednja...

Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove? Ako vas ništa ne boli, to ne znači da ste zdravi. Ako vas zglobovi ne bole, ne...

Kako zadržati mladost kože?

"Svetlo moje, ogledalo, reci mi" - ko od nas nije pažljivo zavirio u njegov odraz, sa užasom primetio prve bore...