Školjke

Školjke - OKEANOPEDIA - DOKTOR MORE - PharmOcean Lab

Mekušci

 

Školjke su prilično opsežna klasa mekušaca, koju karakteriše prisustvo zatvorene sferne ljuske. Stanište školjki je raznoliko koliko i broj njihovih vrsta. Stanište školjki mogu biti kako slatkovodne, tako i slane vode mora i okeana. Nalaze se na južnim i severnim geografskim širinama. Veličina ljuske školjki je takođe raznolika i varira od 0,5 do 100 cm, ali po pravilu je unutar 10 cm.

Školjke po pravilu vode sedentaran način života, pri dnu, mogu se prikačiti za dna brodova, za druge pokretne i nepokretne predmete. Nešto drugačiji su morski češljevi koji se mogu samostalno kretati na kratkim razdaljinama.

Ljuska školjke ima, po pravilu, simetričan oblik, ali ponekad se nađe i asimetrična struktura. Školjka se sastoji od nekoliko slojeva: unutrašnji (majka bisera), srednji (karbonatni) i spoljašnji (rožni). Ljuska ima zaštitnu funkciju i može se posmatrati kao spoljašnji kostur.

Uprkos širokoj raznovrsnosti školjki, sve imaju fundamentalno sličnu unutrašnju strukturu. Priroda ishrane i respiratornog sistema su takođe isti: sve imaju škrge, koje takođe vrše funkciju filtriranja, doprinoseći zadržavanju i daljnjem (preko posebnih cilija) slanjem hrane u usta. Ovakav način ishrane omogućava klasifikaciju svih školjki na takozvane filter hranilice. Školjke se reprodukuju na seksualni i aseksualni (hermafroditni) način.

Školjke imaju značajnu prirodnu ulogu: pošto su filtrati, učestvuju u prečišćavanju vodenih tela od različitih organskih sastojaka, osim toga, školjke su važna karika u lancu ishrane za mnoge ribe i brojne sisare. Jedu se brojne školjke (dagnje, ostrige i morski češljevi). Čovek je dugo cenio ukus i korisna svojstva gore navedenih mekušaca.

 

Školjke – vrednost

 

Međutim, vrednost školjki nije ograničena na njihov predivan ukus, školjke su nezamenljiv izvor mikro i makroelemenata, vitamina, polinezasićenih masnih kiselina i esencijalnih aminokiselina, odnosno svega što je neophodno za normalno funkcionisanje organizma, održavanje zdravlja i viskokih performansi.

Školjke možete jesti i sirove (ostrige) i od njih pripremati različita jela. Istovremeno, vrlo je važno da su školjke sveže, po mogućstvu ulovljene neposredno pre konzumacije. Nisu retki slučajevi kada se konzumiranje ostriga koje nisu sveže završilo teškim trovanjem hranom. Takođe je potrebno strogo dozirati njihovu upotrebu, jer uzimanje velike količine, čak i svežih mekušaca, može prouzrokovati intoksikaciju saksitoksinom, koji se akumulira kao rezultat filtriranja velike količine vode i apsorpcije mikroorganizama prisutnih u njoj.

Tako su sveže školjke prerogativ onih koji žive na obali mora ili imaju priliku da plaćaju ekspresnu dostavu. Za ostale – tu su sveže smrznute ili konzervirane školjke. Dobra alternativa za opskrbljivanje stanovništva korisnim komponentama sadržanim u školjkama su bioaktivni aditivi na njihovoj osnovi. Kada se pravilno pripreme, preparati zadržavaju sva korisna svojstva originalnog proizvoda, a lako ih je transportovati, skladištiti i dozirati.

U Rusiji, kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom bioaktivnih preparata zasnovanih na stanovnicima mora je PharmOcean Lab, koja proizvodi liniju proizvoda DOKTOR MORE.

Proizvodnja je locirana u regionu Dalekog Istoka, što omogućava dobijanje sirovina iz ekološki čistih regiona Ohotskog i Japanskog mora, a korišćenje najnovijih tehnologija pažljive obrade obezbeđuje inicijalno očuvanje najvrednijih komponenti.

Proizvodi kompanije dizajnirani su tako da značajno doprinose poboljšanju zdravlja.


Pročitali ste „Školjke“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako brzo izgubiti težinu?

i ne dobiti je ponovo?   PROGRAM MRŠAVLJENJA   Pitanje gubitka težine je relevantno za prilično veliki broj stanovništva Srbije,...

Morski češalj – školjka lepeza

Morski češalj - školjka lepeza Okeani su najveći izvor ne samo prehrambenih resursa, već i nezamenjivih komponenti koje mogu osigurati...

Rudarstvo u Tihom okeanu

i njegov uticaj na životnu sredinu   Rudarstvo u Tihom okeanu i njegov uticaj na životnu sredinu. Prema prognozama geologa,...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!