Šta je alergija i kako se nositi sa njom?

Najalergičniji period još nije stigao, ali „ko je upozoren, naoružan je” i ugroženi treba unapred da se pripreme za sezonu cvetanja. Osim toga, alergije se mogu dobiti u bilo koje doba godine od hrane, od kućne prašine ili uzimanjem lekova.

Najopštije rečeno, alergijska reakcija se može predstaviti na sledeći način: kada supstanca ili grupa supstanci, alergen, uđe u telo, proizvodnja biološki aktivnih supstanci počinje da se bori sa ovom stranom supstancom. Simptomi alergije su rezultat ove borbe: curenje iz nosa, kašalj, konjuktivitis, osip na koži i drugi neprijatni zdravstveni problemi. Najaktivnija supstanca koja izaziva alergijsku reakciju je histamin, pa se lekovi za ublažavanje ove reakcije nazivaju antihistaminici.

 

Histamin

 

Kao i velika većina drugih supstanci u telu, histamin može biti i koristan i štetan, sve zavisi od njegove količine. Posebno, histamin reguliše krvni pritisak i neophodan je za rad srca. U gastrointestinalnom traktu reguliše lučenje želudačnog soka. Njegova uloga u radu mozga i centralnog nervnog sistema je velika, međutim, uz višak histamina, razvijaju se alergijske reakcije.

 

Antihistaminici

 

Antihistaminici pomažu u smanjenju količine histamina na normalu. Nažalost, svi ovi lekovi imaju mnogo neželjenih efekata, i to prilično ozbiljnih. Osim toga, oni, u najboljem slučaju, eliminišu neke od simptoma alergije, a ne tretiraju je u punom smislu te reči. Uz produženu upotrebu jednog leka, razvija se zavisnost od njega i potrebno je odabrati novi lek, I tako se ulazi u začarani krug.

Međutim, postoje supstance koje mogu ukloniti histamin i druge neželjene supstance iz tela, mogu se koristiti ne samo od samog početka razvoja alergija, već i za njegovu prevenciju.

Sorbenti

Istorija upotrebe sorbenata počinje u drevnim vremenima. Zatim su za čišćenje tela korišćeni ugalj, glina i drugi prirodni materijali.
Sorbenti aktivno vezuju alergene i druge strane supstance u gastrointestinalnom traktu, a zatim ih uklanjaju iz tela. Preporučuje se da se koriste u akutnoj fazi alergije u kombinaciji sa antihistaminicima, kada se ne mogu izostaviti. Upotreba sorbenata vam omogućava da smanjite dozu lekova.
Sorbenti se uzimaju za alergije na prašinu, polen, hranu, lekove, atopijski dermatitis, urtikariju, bronhijalnu astmu.

Visoko efikasan enterosorbent ALGINAT HITOZAN JOD razvijen je u naučnim centrima Dalekog istoka. Sadrži hitozan, prirodni polisaharid iz ljuske kraljevskog raka, koji ima jedinstvena sorpciona svojstva. Svaki njegov molekul je u stanju da veže i ukloni 10-12 molekula štetnih materija iz tela.

Kalcijum alginat, uključen u ALGINAT HITOZAN JOD, takođe vezuje i uklanja iz gastrointestinalnog trakta ne samo alergene, već i soli teških metala i radionuklide.

ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Keto dijeta – zašto funkcioniše?

Keto ishrana aktivno korača širom planete, privlačeći ljude širom sveta u svoje redove. Obožavaoci dijete sa prevlašću masti su obični...

Kako povećati imunitet?

10 životnih trikova   U dvorištu je sredina zime, napolju je hladnoća i sneg, a u zatvorenom svi kijaju i...

Kako testirati svoj imunitet?

Pre nego što vam ponudimo test za određivanje nivoa imuniteta, hajde da se ukratko podsetimo šta je to. Imunitet je...