Šta je to dismenoreja?

Dismenoreja - šta je to, simptomi, lečenje

Dismenoreja

 

šta je to, simptomi, lečenje

 

Svaka devojčica sa uzbuđenjem očekuje dolazak menstruacije, jer to znači da će postati devojka! Nažalost, zajedno sa „ovim danima“ dolaze i najneprijatniji saputnici: vrtoglavica, slabost, mučnina, promene raspoloženja, oštar bol u donjem stomaku. Menstruacija se s razlogom naziva „kritičnim danima“.

Sve su to simptomi dismenorejemenstrualni poremećaji, sa kojima se na neki način suočava više od polovine lepšeg pola.

 

Zašto se to događa?

 

Priroda je pripremila ženu za najvažniju ulogu-biti majka. Svakog meseca jaje sazreva u ženskom telu i materica počinje da priprema „krevet“ za nerođeno dete: endometrijum (unutrašnje tkivo materice) raste i dobija mnogo krvnih sudova. Ako se oplodnja nije dogodila i pripreme su bile uzaludne, „krevet“ se mora „rastaviti“: Višak tkiva endometrijuma umire i odbacuje se, materica se skuplja i izbacuje iz sebe.

 

Prostalglandin – šta je to?

 

Prostaglandin je odgovoran za kontrakciju zidova materice. Ako ga endometrijum proizvodi u većim količinama nego što je potrebno, učestalost i intenzitet kontrakcija zidova materice se povećavaju. Ovi grčevi su praćeni jakim bolovima u donjem delu stomaka koji zrače u donji deo leđa, prepone i područje anusa.

I višak prostaglandina izaziva glavobolju, mučninu, dijareju — uopšte, potpuno „izbija iz sedla“. Hormoni vazopresin, bradikinin i oksitocin doprinose tome: oni takođe stimulišu proizvodnju prostaglandina, a vazopresin takođe povećava kontraktilnu aktivnost materice.

 

Primarna dismenoreja

 

Poremećaj menstrualnog ciklusa najčešće je uzrokovan neuspehom u lancu „hipotalamushipofizajajnici„, što dovodi do neravnoteže ženskih polnih hormona – estrogena i progesterona — a sa njim i do povećane sinteze prostaglandina.

Inače, psihološki faktor je takođe važan. Poznato je da je očekivanje bola gore od samog bola, a često strah i postaje provokator bola. U ovom slučaju, reproduktivni sistem za preglede je normalan, nema patologija.

Hormonska „ljuljaška“ je okidač primarne (funkcionalne) dismenoreje. Javlja se kod tinejdžerki i mladih žena koje nisu rađale. Bolni periodi su na vrhu liste razloga za odsustvo mlade dame na školskim časovima.

Sekrecija prostaglandina se povećava nekoliko dana pre početka menstruacije, tako da se bolni simptomi osećaju, po pravilu, 1-3 dana pre menstruacije i nestaju sa njenim početkom. PMS (predmenstrualni sindrom) — ova tri slova postala su „strašilo“ za većinu muškaraca, jer se njihove obično nežne i drage devojke na nekoliko dana mogu pretvoriti u vatrene i zlobne megere.

Postoji dobra vest – sa početkom redovnog seksualnog života i nakon rođenja prvog deteta, primarna dismenoreja se povlači.

 

Sekundarna dismenoreja

 

Endometrioza, fibroidi, ciste jajnika, adhezije, inflamatorni procesi i drugi ginekološki poremećaji uzrokuju sekundarnu (organsku) dismenoreju. Najčešće pogađa žene nakon 30-35 godina.

Primećeno je da se dismenoreja, mastopatija i fibroidi materice češće dijagnostikuju kod pacijenata sa nedostatkom joda u telu. SZO s razlogom pripisuje poremećaje povezane sa nedostatkom joda najčešćim bolestima nezarazne prirode.

Intrauterini uređaj takođe može izazvati sekundarnu dismenoreju, a za žene starije od 40 godina, metabolički poremećaji i poremećaji kardiovaskularnog sistema često postaju okidač.

U ovom slučaju, bol traje i posle početka menstruacije, samo se pogoršava i nastavlja čak i nakon završetka menstruacije. Život postaje toliko neprijatan da u najoštrijoj fazi morate uzeti bolovanje.

 

NSAID

 

Za ublažavanje bolova najčešće se koriste NSAID (ibuprofen, nimesulid, ketanov), ali samo slogan „Ne podnosite bol!“ ovde nije dovoljan. Bol će nestati, a problemi će ostati.

Ako primetite gore navedene simptome, a još gore krvarenje između menstruacije, pravac ginekologu! Odugovlačenje može dovesti do komplikacija — do neplodnosti i razvoja onkologije.

Ženski reproduktivni sistem je vrlo delikatan i osetljiv mehanizam, sličan Stradivarijevoj violini. Od napetosti jedne žice zavisi zvuk celog instrumenta. Najbolji prirodni“ prilagođavač “ je japanska laminarija. Ova smeđa morska alga pravi je sanduk vitamina A, grupe B, C, D, RR, gotovo čitavog periodnog sistema, polisaharida, hlorofila i mase drugih korisnih supstanci.

A sadržaj joda kao iz morskih algi u prirodi ne postoji! Štaviše, jod se ovde nalazi u organskom bioraspoloživom obliku i telo ga u potpunosti apsorbuje. Zašto je to tako važno?

Jod je glavni element u tragovima za štitnu žlezdu, „general“ metaboličkih procesa, stanje endokrinog i reproduktivnog sistema zavisi od njegovog nesmetanog rada.

 

hormonska neravnoteža

 

Nedostatak joda = hormonska neravnoteža. A ovo je opipljiv udarac osetljivom ženskom telu, posebno u mladosti, kada devojka tek treba da postane majka, a u „srebrnom“ – početak menopauze je još uvek test! Organski jod iz algi je u stanju da dovede hormone u mir i harmoniju.

Inače, jod je takođe odgovoran za ravnotežu nervnog sistema i psiho-emocionalno stanje: oslobađa se nepotrebnih iskustava i strepnji pre menstruacije.

A u algama postoje aminokiseline-građevinski materijal za sve ćelije i tkiva. Hormoni se, inače, takođe sastoje od njih, pa ako želite da živite sa njima u miru i harmoniji, uzmite morski kupus u saveznike.

Salate od ovog „povrća“ sada se mogu naći u gotovo svakom supermarketu, ali neće svima biti po ukusu, a alge su tamo termički obrađene, što znači da su lišene više korisnih svojstava.

 

Doktor More

 

je posvećen nežnijem polu. Pobrinuli smo se za vaše zdravlje – prirodni kompleksi sa ekstraktom alge Laminaria su vam dovoljni da štitna žlezda bude puna i zadovoljna, a hormoni mirni i prijateljski. Kontraindikacije-minimum, koristi- pun vagon!

Ova morska alga će biti dobra prijateljica za devojčice u pubertetu i devojke koje su zabrinute zbog bolnih menstruacija ili neredovnih menstrualnih ciklusa, za mlade žene koje se pripremaju da postanu mame ili su nedavno rodile, za aktivne poslovne žene sa užurbanim životnim ritmom i za dame balzakovskog doba. Sve u svemu, za svakoga ko ponosno nosi ime žena.

A bonusom za zdravo fizičko i emocionalno stanje dobićete negovan izgled: sjajnu kosu bez podeljenih vrhova, jake nokte, blistavu kožu bez osipa ili sitnih bora. Laminaria, inače, eliminisaće toksine iz tela, a creva će se očistiti — u tu svrhu ima posebne komponente: alginate i vlakna.

Sve ove benefite možete naći u preparatima IKRA MORSKOG JEŽA i ALGINAT HITOZAN JOD. Jedan od najboljih izvora organskog joda za podršku endokrinom, reproduktivnom i nervnom sistemu.

Biti žena znači biti lepa, zdrava i srećna!

IKRA MORSKOG JEŽA

Omega-3, fosfolipidi, 17 aminokiselina, 13 vitamina, 36 elemenata u tragovima u efektivnim razmerama, odabrani za vas od same prirode.


ALGINAT HITOZAN JOD

Zdravo čišćenje organizma, lečenje creva i obnavljanje sopstvene mikroflore


Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Morski specijaliteti francuske kuhinje

Morski specijaliteti francuske kuhinje. Francuska se nalazi među prvih deset zemalja sa najdužim životnim vekom. Njena kuhinja je sjajan predstavnik...

Hondroprotektori

Hondroprotektori. Ljudi koji imaju problema sa zglobovima dobro su upoznati sa supstancama kao što su glukozamin i hondroitin. I to...

Kuhinja skandinavskih zemalja

Kuhinja skandinavskih zemalja: Švedske, Danske, Finske, Norveške, Islanda, poznata je mnogo manje od japanske ili francuske. Međutim, nije ništa manje...