Triterpenski glikozidi

Triterpenski glikozidi - TG (saponini) - Doktor More

Triterpenski glikozidi ili saponini?

 

Triterpenski glikozidi. Ko je od Vas čuo za izraz triterpenski saponini ili glikozidi? Sa sigurnošću možemo reći samo pojedinci, dok još manji broj može da objasni značenje ovog termina.

Triterpenski saponini su prilično rasprostranjeni u biljnom svetu. Oni imaju važnu ulogu u regulaciji života biljaka tako što stimulišu rast i povećavaju otpornost biljaka na nepovoljne uslove.

 

Triterpenski glikozidi

 

Utvrđeno je, takođe, i fungicidno dejstvo triterpenskih glikozida (TG) na čitav niz patogenih gljivica, što daje nadu za dobijanje efikasnih i bezbednih preparata na njihovoj osnovi. Postoje i ohrabrujući podaci o hipolipidemičkoj (snižavanje holesterola) aktivnosti TG-a, kao i o mogućnosti njihove primene u kozmetologiji i za lečenje niza kožnih oboljenja. Značajan ograničavajući faktor u primeni TG-a predstavlja poteškoća njihovog izolovanja iz biljaka.

Proizvodnja TG-a se ne zasniva samo na njihovoj ekstrakciji iz biljaka.Razvijene su i aktivno se koriste  metode izolovanja TG-a iz morskih organizama. Istovremeno, najperspektivniji izvor za njihovo dobijanje su holoturije: trepang i kukumarija. Izrazita karakteristika holoturija je upravo prisustvo biološki aktivnih materija u njima – triterpenskih glikozida, koji su uglavnom karakteristični za biljke. Glikozidi holoturija imaju karakteristična hemijska svojstva koja ih razlikuju od svih poznatih biljnih jedinjenja ove klase.

 

Triterpenski glikozidi

Ćelijski metaboliti

 

Usled adaptibilnosti na različite faktore životne sredine, brojne morske životinje razvile su sposobnost proizvodnje jedinstvenih ćelijskih metabolita sa izrazito visokom biološkom aktivnošću. Ovo se, na mnogo načina, odnosi i na holoturije.

Holoturije su neverovatne životinje koje vizuelno podsećaju na biljke. Ove životinje spadaju u klasu beskičmenjaka, tip ehinodermata. Ovi stanovnici mora imaju mnoga imena – morski krastavac, trepang, morski žen-šen.

 

Triterpenski glikozidi

Rastprostranjenost holoturija

 

Područje rastprostranjenosti holoturija je veoma široko i uključuje gotovo sva mora, sa izuzetkom Kaspijskog jezera i Baltičkog mora. Najrasprostranjeniji su na Pacifiku, naročito u Ohotskom i Japanskom moru. Holoturije se mogu nastanjivati i u plitkoj vodi i u brazdama u dubini mora. Njihovo glavno utočište su koralni grebeni i kamenita podloga obrasla vegetacijom. Veličina holoturija varira : mogu se naći jedinke dužine od 0,5 cm do nekoliko metara. Boja holoturija zavisi od njihovog staništa.

 

Triterpenski glikozidi

Holoturije

 

Holoturije su životinje morskog dna i dobro se osećaju čak i na veoma velikim dubinama. Karakteristična osobina holoturija je visok stepen regenerativnih sposobnosti. Dakle, iz jednog organizma presečenog na pola mogu se dobiti dva odvojena organizma. Prosečan životni vek holoturija iznosi 5-10 godina.

Najveći izvor TG-a predstavljaju delekoistočni trepang i japanska kukumarija (cucumaria).

 

Triterpenski glikozidi

TG

 

Razlikujemo nekoliko tipova TG-a poreklom iz holoturija, a to su: kukumariozid, kukumariozid A2-2, frondoza A i holotoksin A1. Mnoge studije su pokazale izražen imunomodulatorni efekat ovih supstanci na organizam sisara.

Sproveden je niz studija koje dokazuju važnost TG-a za ljudski organizam usled njihovih: fungicidnog i antimikrobnog dejstva, sposobnosti da snižavaju krvni pritisak, imunomodulatorske i radioprotektivne aktivnosti (Savvateeva, 1984; Savvateeva, 1987; Kalinin et al., 1994; Lebskaya et al 1998a; Lebskaya et al., 1998b; Lebskaya et al., 2000b).

 

Triterpenski glikozidi

Antioksidativna aktivnost TG-a

 

Ništa manje bitna karakteristika TG-a je njihova visoka antioksidativna aktivnost. Trenutno se oksidativni stres, iliti stvaranje slobodnih radikala u organizmu, smatra jednim od vodećih faktora u razvoju patoloških procesa i starenja te su samim ti antioksidansi jako bitna sredstva u prevenciji ovih pojava.
Takav predstavnik holoturija je kukumarija, bogat izvor karotenoida sa izraženim antioksidativnim karakteristikama. Po svojoj strukturi, karotenoidi spadaju u TG.

Trenutno su TG holoturija predmet aktivnog ispitivanja od strane naučne zajednice. Interesovanje za ova jedinjenja izazvano je raznolikom biološkom aktivnošću glikozida holoturija. Za njih su dokazani hemolitički, ihtiotoksični, antifungalni i antitumorski efekti, a poslednjih godina otkrivena su i njihova imunostimulirajuća i adjuvantna svojstva.

Kao imunomodulatori, TG iz kukumarija imaju delotvoran uticaj na formiranje humoralnog i ćelijskog imuniteta, odnosno, efikasni su u borbi protiv kako virusnih tako i bakterijskih i gljivičnih infekcija. Postoje dokazi da TG mogu da imaju antitumorski efekat koji se ogleda u inhibiciji rasta tumora.

 

Triterpenski glikozidi

Normalizujući efekat TG-a

 

Primetan je normalizujući efekat TG-a na endokrinološki i kardiovaskularni sistem, što je posebno važno u uslovima stalnog porasta kardiovaskularne patologije i dijabetesa tipa 2, koji su sada poprimili karakter pandemije.

Naravno, nemoguće je ne spomenuti izrazit efekat TG-a na adaptogene i reproduktivne sposobnosti ljudskog organizma. U ovom slučaju, stimulativni efekat TG-a ne dovodi do iscrpljivanja bioloških rezervi organizma, već, naprotiv, predstavlja izvor njihove nadoknade.

Kada govorimo o normalizujućem uticaju TG-a na pokazatelje muškog zdravlja, on je direktno povezan sa normalizacijom metaboličkih procesa, poboljšanjem stanja krvnih sudova i antistresnim efektima, koji zajedno omogućavaju fiziološki oporavak bez izazivanja opasnih vaskularnih reakcija svojstvenih većini lekova.

 

Triterpenski glikozidi

Korisni efekti TG-a na ljudski organizam

 

Imajući u vidu gore navedene korisne efekte TG-a na ljudski organizam, važno je detaljnije se posvetiti izvorima njihovog dobijanja. Nije tajna da su sveži trepang i kukumarija praktično nedostupni stanovnicima umerenog pojasa i svima onima koji ne žive na obali, tako da su za njih opcija bioaktivnih suplemenata stvorenih na bazi trepanga i kukumarija koji čuvaju njihova prirodna svojstva jedina opcija.

Trenutno, u Rusiji, proizvode na bazi morskih organizama predstavlja kompanija PharmOcean Lab. smeštena u gradu Partizansk, Primorski Kraj, koristeći sirovine dobijene iz ekološki čistih regiona Ohotskog i Japanskog mora, a mi smo PharmOcean d.o.o. i tu smo da vam približimo njihove preparate.

Triterpenski glikozidi su sastavni deo kompleksa TREPANG I KUKUMARIJA za povećanje potencije, porast imuniteta i jačanje organizma.

TREPANG I KUKUMARIJA

Poboljšava potenciju, leči muški organizam. Čest i dug seks bez rizika za srce i novčanik.


Pročitali ste: „Triterpenski glikozidi“ – Okeanopedia
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Loše emocije stvaraju bolest

Loše emocije. Nedavno sam pročitala ovaj tekst i odlučila sam da ga podelim sa vama. Uvek me je mučilo pitanje...

Lečenje erektilne disfunkcije

I na kraju, tema ovog mog članka biće lečenje erektilne disfunkcije, odnosno problema sa potencijom iliti impotencije. Kako su uzroci...

Ohotsko more

Ohotsko more. Kamčatka je jedno od najvećih i najdubljih mora na Zemlji. Njegova površina je oko 1603 hiljade km2. Srednja...

Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove? Ako vas ništa ne boli, to ne znači da ste zdravi. Ako vas zglobovi ne bole, ne...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!