Voda ili bilo koje piće – nije isto!

Sedam stubova zdravlja

Piće?

Piće ili voda? Najveća i najopasnija zabluda je da piće koje konzumiramo uzimamo umesto vode i verujemo da je naše telo u potpunosti nadoknadilo potrebne zalihe. Telo, naravno, dobija potrebnu količinu vode iz povrća, voća i druge hrane, ali mora se uzeti u obzir i činjenica da pića koja sadrže šećer, kofein i so izazivaju reakciju.

Važno je zapamtiti da je kofein, glavna komponenta većine gaziranih pića, droga. Izaziva veliku zavisnost zbog svog direktnog uticaja na mozak. Takođe deluje na bubrege i izaziva povećanu proizvodnju urina. Kofein ima svojstva diuretika-fiziološki je dehidrirajuća supstanca. To je glavni razlog zašto osoba može piti ogromnu količinu pića i ne piti. Voda se jednostavno ne zadržava u telu.

 

Voda ili bilo koje piće – nije isto! - 7 stubova zdravlja

 

Piće – Dehidracija

 

Uz to, ljude zbunjuje osećaj žeđi sa glađu: verujući da su već popili dovoljno „vode“, prihvataju da jedu, i više nego što je telu potrebno. Dakle, dehidracija izazvana gaziranim pićima koja sadrže kofein uskoro će dovesti do debljanja od prejedanja. A sve zbog činjenice da zbunjujemo organizam, žeđ ili glad.

Šećer stimuliše odgovor, jer jetra reguliše šećer koji je ušao u telo. Međutim, ako slatki ukus nije praćen unosom hranljivih sastojaka, prirodna posledica je želja za jelom. Jetra je ta koja šalje signale i prijavljuje potrebu za jelom. Što su papile ukusa iritirane slatkim ukusom bez unosa kalorija, to je veća želja za jelom.

 

Piće – Sinteza proteina

 

Nedostatak potrošnje vode za piće inhibira sintezu proteina neophodnu za optimalno stvaranje i podršku novih tkiva. Ako se prirodne potrebe tela za vodom zadovolje tečnostima koje sadrže hemikalije i slatkim pićima, zdrav rast i razvoj – procesi čiji je pokretač čista voda – neće se odvijati dovoljno aktivno.

Vašem telu je potrebna voda za piće (zajedno sa supstancama koje sadrži) i ne pokušavajte da „lečite“ žeđ lekovima. I tako, tokom dana potrebno je konzumirati 2 do 3,5 litara čiste vode, što će vam pomoći da smršate, poboljšate zdravlje i dobrobit uopšte. Sada je u vreme upotrebe gadžeta dovoljno lako razviti režim i naviku pijenja vode.

Programeri ovog modernog doba pobrinuli su se za vas i mene kreiranjem zdravstvenih programa za kontrolu potrošnje vode kao što je Water Balance App. Dovoljno detalja o njima možete pročitati na Internetu.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Bioraspoloživost hidrobionata

Bioraspoloživost hidrobionata. U srcu naših kompleksa su stanovnici mora i okeana, koji su tokom duge evolucije i života u teškim...

Ajkule – Artrofiš

Kretanje brzinom ajkule   Ajkule ... Jedno od neprocenjivih otkrića ruskih naučnika bila su svojstva hrskavičnog tkiva ajkula i raža...