Zašto kalcijum nije dovoljan?

Zašto kalcijum nije dovoljan?

Zašto kalcijum nije dovoljan? – Nedostatak kalcijuma nastaje iz dva razloga – ili ga premalo dolazi iz hrane, ili telo ne može da ga apsorbuje u dovoljnim količinama. I, ako je sve jasno sa prvim razlogom – to su stroge dijete i gladovanje, onda o drugom treba detaljnije razgovarati.

 

Zašto kalcijum?

Nažalost, naše navike, posebno prehrambene navike, često deluju protiv kalcijuma:

  1. So: što je više slane hrane, to je veći gubitak kalcijuma. Svakih 2,5 grama soli koje bubrezi izlučuju „vuku“ za sobom 40 do 60 mg kalcijuma.
  2. Proteini: ljubitelji proteinskih šejkova moraju biti oprezniji. Povećanje unosa proteina podrazumeva pojačano izlučivanje kalcijuma urinom.
  3. Kafa: aromatično piće ne šteti telu, ali samo ako govorimo o 1-2 šolje dnevno. Prekoračenje ove doze dovodi do gubitka kalcijuma. Isti efekat izazivaju gazirana pića koja sadrže kofein.
  4. Pšenične mekinje, pa čak i mlečni proizvodi sa visokim sadržajem fosfora inhibiraju apsorpciju kalcijuma.
  5. Cilantro i kopar su riznica vitamina, s jedne strane korisni za naše telo, a s druge strane sprečavaju apsorpciju kalcijuma. Sve je u oksalnoj kiselini, koja je bogata aromatičnim zelenilom. Izlaz je – cilantro i kopar se sigurno mogu dodati u supe i čorbe, pri toplotnoj obradi efekat kiseline se neutrališe.

Pored toga, bolesti bubrega i štitne žlezde, disbakterioza i hormonske promene tokom menopauze pogoršavaju apsorpciju kalcijuma.

 

Vitamin D

 

Posebnu pažnju zaslužuje vitamin D, koji reguliše apsorpciju i izlučivanje kalcijuma. Nažalost, u našoj zemlji sve teže je ovaj vitamin dobiti prirodnim putem – hranom ili sunčevom svetlošću. Broj sunčanih dana u Srbiji iznosi ukupno oko 270 dana, ali istovremeno, naočare, oblaci, zagađenje vazduha, naša odeća, pa čak i kreme sa SPF-om, koče stvaranje vitamina D.

Uz hranu ne dobijamo više od 10% dnevne doze vitamina D. Na kraju krajeva, masna riba i jetra bakalara su kalorične, a popiti 4 litra mleka ili pojesti 9 jaja za doručak je nemoguće. Kao rezultat toga, više od 80% Srba ne dobija vitamin D u potrebnoj količini i pate od posledica njegovog nedostatka, uključujući probleme sa apsorpcijom kalcijuma.

 

Zašto kalcijum?

Šta raditi usred ove tužne statistike?

 

Probajte kompleksni preparat od Doktor MoreKalcijum, magnezijum, D3„. Apsolutno prirodan proizvod je napravljen od ljuske ostrige, za čiju snagu je priroda stvorila optimalan sastav – tačan odnos kalcijuma, magnezijuma i vitamina D – hranljivih materija koje dobro deluju samo u prisustvu jedni drugih! Zaista, koristeći suplemente koji sadrže samo kalcijum, neće biti moguće postići značajne rezultate.

 

Zašto kalcijum i magnezijum

 

Kalcijum i magnezijum su posebni makronutrijenti koji su „prepleteni” na ćelijskom nivou, kao što su jin i jang u istočnoj filozofiji. To jest, oni jednostavno ne mogu da žive jedno bez drugog! Sa nedostatkom magnezijuma, moguć je razvoj „sekundarne hipokalcemije“ ili nedostatka kalcijuma, zbog čega kosti pate, zubi se raspadaju, a kosa postaje lomljiva. A to se može desiti čak i na pozadini povećanog unosa kalcijuma!
Magnezijum takođe kontroliše „predoziranje“ kalcijuma, doprinoseći njegovom rastvaranju u suvišnim količinama (što zauzvrat sprečava stvaranje kamena u bubregu).

 

Zašto vitamin D & magnezijum

 

Stoga je važno da vitamin D i magnezijum budu prisutni u formuli kompleksa kalcijuma. Ovi hranljivi sastojci moraju biti u proizvodu u strogim proporcijama (što smo, naravno, uzeli u obzir i posmatrali) kako bismo stvorili neophodne uslove za potpunu apsorpciju kalcijuma od strane tela.
Višekomponentna formula „Kalcijum, magnezijum, D3“ pomaže u održavanju zdravlja mišićno-skeletnog sistema, funkcionisanju nervnog sistema i održivosti imunog sistema, a takođe pokreće proces obnove tkiva, proizvodnje energije i aktivacije metabolizma.

Kursnom primenom kompleksa poboljšava se stanje kostiju i zuba, ublažavaju grčevi i povećan tonus krvnih sudova, ima izražen antioksidativni efekat i stimuliše proizvodnju kolagena za aktivnu dugovečnost, mladost i lepotu.

Kalcijum, magnezijum, D3“ – vaše zdravlje, dolazi iz morskih dubina!

KALCIJUM MAGNEZIJUM D3

Popunjavanje nedostatka kalcijuma

 

Povezani tekstovi:

Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Šta je to dismenoreja?

Dismenoreja   šta je to, simptomi, lečenje Svaka devojčica sa uzbuđenjem očekuje dolazak menstruacije, jer to znači da će postati...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!