Koje su prednosti fukoidana tokom sezone gripa i prehlade?
Fukoidan jod - naučni proboj u borbi protiv virusa I zašto uopšte počinjemo da se aktivno razboljevamo sa...
Pored svojih „klasičnih“ svojstava u prevenciji rahitisa, najavljena je i njegova gotovo dominantna uloga u borbi protiv „znate-već-koga“.
A sve zato što je većina ljudi koji su imali kovid imala nedostatak vitamina D. Posmatranje je pošteno, ali otprilike isto kao i „svi ljudi koji su jednom u životu jeli banane su umrli“. Ali nećemo poreći njegovu korist. Njegova imunomodulatorna aktivnost sastoji se u stimulaciji fagocitne aktivnosti, koja ima za cilj borbu protiv bakterijskih, ali ne i zaraznih bolesti, u koji spada ozloglašeni kovid.
Da, većina nas ima nedostatak vitamina D. I, da, njegov nedostatak se mora nadoknaditi poznavanjem mere. Zato što je vitamin D – toksičan, a njegova prekomerna količina može učiniti mnogo više štete nego koristi. Glavna i najosnovnija funkcija vitamina D – doprinosi apsorpciji kalcijuma i fosfora u tankom crevu. Inače, nazvati ga „vitaminom“ zapravo je pogrešno, jer je u osnovi steroidni hormon.
U stvari, postoji više oblika vitamina D. Oni se razlikuju po molekularnoj strukturi, ali obavljaju iste funkcije i u osnovi imaju isti molekul – kalcitriol. Najpoznatiji i najvredniji oblici za naš organizam su D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol). Međutim, postoje i druge „crtice“.
Naziv | Hemijski naziv ili sastav | Prirodno okruženje |
---|---|---|
Vitamin D1 | kombinacija ergokalciferola sa lumisterolom, 1:1 | Ne pojavljuje se odvojeno |
Vitamin D2 | Ergokalciferol (derivat ergosterola) | Pečurke, kvasac |
Vitamin D3 | holekalciferol(formira se od 7-dehidroholesterol u koži) | Jetra masne ribe, mlečni proizvodi |
Vitamin D4 | 22-dihidroergokalciferol | Proizvod metabolizma aktivnih oblika vitamina D |
Vitamin D5 | sitokalciferol (derivat & 7-dihidrositosterol) | Pšenično ulje |
Vitamin D6 | stigmakalciferol | Sintetizovano iz biljaka i u fazi proučavanja |
je timski igrač koji se manifestuje samo u kombinaciji sa drugim saradnicima grupe D. Njegovo dejstvo na organizam je prilično teško proceniti posebno, zbog njegove nestabilnosti. To je kombinacija ergokalciferola (vitamin D2) i lumisterola. Ovaj drugi je enzim koji „pomaže“ D1 da pređe u hormonsku fazu.
ili ergokalciferol. To je derivat ergosterola. Proizvodnja dijetetskog vitamina D iz gljiva uključuje hranjenje krava koje proizvode mleko UV zračenim kvascem (koji sadrži D2 iz ergosterola u kvascu). Ovaj oblik vitamina se na kraju izlučuje iz kravljeg mleka kao D2.
ili vitamin sunca. Prirodno se sintetiše u koži pod uticajem ultraljubičastog zračenja. Akumulira se u ćelijama jetre i organizam ga postepeno troši tokom odsustva aktivnog sunca.
Nemoguće je dobiti potrebnu dozu vitamina D samo iz hrane. D3 se u koži sintetiše samo pod uticajem sunčeve svetlosti, a kod njih u većini naših krajeva situacija nije sunčana kako bismo želeli.
Nedostatak D3 možete nadoknaditi uz pomoć određenih proizvoda, čiji je rekord po sadržaju jetra bakalara. Ali nemojte žuriti da pometete tegle sa konzerviranom hranom sa polica – najveća koncentracija se nalazi samo u sveže ulovljenoj ribi, a ne u termički obrađenoj ili zamrznutoj ribi. Pored toga, ulje jetre bakalara je masni proizvod i može izazvati određeno „nezadovoljstvo“ pankreasa.
Da biste dobili potrebnu dozu vitamina, potrebno je svakodnevno jesti 150 grama lososa ili 850 grama bakalara. Slažem se, zadatak nije dostupan svima.
Dakle, sada pitanje sa zvezdicom – da li ste ikada videli morski vitamin D u prodaji? Kladimo se ne. A sve zato što ga je izuzetno teško „izolovati“ od morskog života, proces je izuzetno složen. Međutim, mnogi Omega-3 vitamini sadrže vitamin D u svom sastavu i u stanju su da nadoknade njegov nedostatak u organizmu.
U industrijskim razmerama, vitamin D se ne proizvodi na najprirodniji način. Njegov glavni izvor je lanolin, dobijen iz vune ovaca. Lanolin je mešavina ovčijeg sebuma (kožnog sala) i njihovog znoja. Dobijena supstanca prolazi kroz niz hemijskih procesa, prolazeći kroz fazu D4, odnosno 7-dehidroholesterola, da bi tako postala neophodan vitamin D3. Od vune jedne ovce može se dobiti milion 25 mikrograma vitamina D3. Ovaj proces delimično imitira prirodni proces stvaranja vitamina D3 u našoj koži pod uticajem sunčevih zraka, ali se zasniva na katalizaciji određenih hemijskih reakcija.
ili dihidrotahisterol, 22-dihidroergokalciferol. Ima funkcionalnost sličnu D3, dok ima svoju funkciju – utiče na sintezu paratiroidnih hormona, koji su odgovorni za održavanje nivoa kalcijuma u telu. D4 je, u suštini, metabolit vitamina D2 i nastaje pod uticajem određenih enzima, ima manju stabilnost i antirahitičnu aktivnost u odnosu na druge vitamine D.
dehidrotahisterol ili sitokalciferol, je sintetički analog D3, ali ima manju toksičnost zbog izmenjene molekularne strukture. Studije vitamina D5 su pokazale da dodavanje atoma halogena određenom hemijskom lancu daje vitaminu D5 sposobnost da uđe u jedinjenja sa abnormalno rastućim ćelijama i blokira njihovu dalju reprodukciju. Dakle, D5 pokazuje dobar terapeutski efekat u kompleksnoj terapiji raka.
Ne tako davno, naučnici su sintetizovali još jednog predstavnika grupe D, stigmakalciferol, iz biljaka, ali se njegova svojstva još uvek proučavaju.
Popunjavanje nedostatka kalcijuma
Fukoidan jod - naučni proboj u borbi protiv virusa I zašto uopšte počinjemo da se aktivno razboljevamo sa...
Vitamin D kraju 2022. godine, najverovatnije će moći da se kvalifikuje za nagradu "najbolja kupovina". Pored svojih "klasičnih" svojstava...
Stajala sam u jednoj noći usred potpuno mračne kuhinje bosa na hladnim pločicama, napolju je pljuštala kiša, a jak vetar...
Pre nego što vam ponudimo test za određivanje nivoa imuniteta, hajde da se ukratko podsetimo šta je to. Imunitet je...