Voće, težina i geometrija
Ishrana prema vrsti figure za smanjenje težine. Svi smo jedinstveni i individualni. Zato se omražena mast u našem telu...
Pravilna ishrana – zašto nije dovoljna? 1. razlog je siromaštvo tla iz kojeg raste voće i povrće koje se jede. Ako tlo sadrži malu količinu hranljivih sastojaka, tada će i plodovi dobiti supstance, koje su nama potrebne, u nedovoljnoj meri. Da bi zemljište popunilo zalihe potrebnih elemenata, mora se odmarati svake treće godine. Ali fokus agrobiznisa na profit doveo je do sadnje i berbe povrća i voća nekoliko puta godišnje, plus korišćenje raznoraznih hemikalija, vodeći računa samo da izgledaju što privlačnije i da mogu duže da leže na policama u prodavnicama.
Doduše savremeni farmeri oplođuju tlo vrlo ograničenom količinom hranljivih sastojaka – pretežno azotom, fosforom i kalijumom. Ova tri elementa, kao što je primećeno, doprinose rastu velikih i lepih plodova, međutim, postoje desetine drugih važnih supstanci bez kojih ljudski organizam ne može biti potpuno zdrav. Takođe, još jedan faktor u iscrpljivanju tla su kisele kiše i zagađenje (čak i relativno male količine kiselih padavina dovode do toga da tlo gubi hranljive materije koe sadrži).
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? 2. razlog je skladištenje I obrada hrane pre konzumiranja. Prerađena hrana je uglavnom lišena većine hranljivih sastojaka prisutnih u njima. Naučnici su sproveli eksperiment, izmerili su količinu flavonoida (antioksidansa) koja je ostala u brokoliju nakon kuvanja na 4 najpopularnija načina. Kuvanje je dovelo do gubitka od 66% prvobitno dostupnih hranljivih sastojaka, kuvanje u ekspres loncu – 47%, nisu izgubljeni samo flavonoidi, već saponini i askorbigen – glavni antioksidansi protiv raka. Međutim, povrće kuvano na pari izgubilo je samo 11% gore navedenih antioksidanata.
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? 3. razlog su teškoće sa varenjem. Čak i ako moderna osoba redovno jede zdravu i korisnu hranu, njeno telo i dalje ne može da je apsorbuje u potpunosti. Jedan od uzroka poremećenog varenja je nedostatak dovoljno enzima u ishrani. To je zbog činjenice da se konzumira visoko prerađena hrana u kojoj nema više enzima. Hrana se takođe loše žvaće, što otežava rad digestivnim enzimima. Ili peru hranu sa previše tečnosti, što ispira enzime.
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? 4. razlog su povrede. Fizičko oštećenje kože i kostiju povećava potrebu za cinkom, kalcijumom, vitaminom E, vitaminima A, B i drugim hranljivim materijama uključenim u mehanizam popravke ćelija.
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? 5. razlog je stres. Hemijski, fizički ili emocionalni stres povećavaju potrebu organizma za vitaminima grupe B i C. Zagađenje vazduha povećava potrebu za vitaminom E.
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? 6. razlog – poremećaj metabolizma vode i soli nastaje usled prekomerne konzumacije kafe, čaja, začina (so, sirće, začini), što dovodi do pogoršanja apsorpcije vitamina i minerala iz hrane. Što dalje utiče na vaše – kosti, ligamenti, hrskavice, zglobove, mišiće, nervni sistem, bubrege, endokrini sistem, genitourinarni sistem…
Zašto pravilna ishrana nije dovoljna? Ekonomski razlog da se jede u potpunosti zdravo je “preskup” za mnoge ljude. Bitan je i ekonomski aspekt potrošnje dijetetskih suplemenata. Naravno, kvalitetan proizvod, potpomognut naučnim dostignućima, napravljen od sertifikovanih sirovina, ne može koštati manje od određene sume. Ipak, upotreba dijetetskih suplemenata ima ekonomskog smisla.
Na kraju krajeva, da biste uz hranu dobili potrebnu količinu elemenata u tragovima i vitamina, moraćete da jedete skup proizvoda koji će koštati mnogo više. Na primer, dnevna norma vitamina C u 2 kg jabuka, vitamina A – u 1,5 kg šargarepe, kalijuma i magnezijuma – u 2 kg banana. A poenta nije čak ni cena proizvoda, već činjenica da je na ovaj način nemoguće zadovoljiti dnevnu potrebu za biološki aktivnim supstancama. Čak i najispravnija normalna kalorična dijeta ima manjak od najmanje 20-30% većine vitamina, minerala, flavonoida itd.
Takođe, razlozi potrebe za upotrebom dijetetskih suplemenata uključuju loše navike (alkohol, pušenje, jedenje brze hrane). Svi ovi faktori negativno utiču na dostupnost i apsorpciju većine hranljivih materija. Dodaci ishrani će pomoći u otklanjanju ove pristrasnosti. Ali ne treba zaboraviti na potrebu da se uzdržimo od zlostavljanja organizma.
Poenta svega navedenog je da čovek, ako zaista želi da bude zdrav, treba veoma ozbiljno da razmisli o uzimanju neophodnih dodataka ishrani.
Razmotramo osnove zdravog načina života koje su identifikovali savremeni naučnici i lekari širom sveta. Opisaćemo stav mnogih poznatih praktičara i lekara modernog doba, kao što su Dr Don Colbert, dr Fereidon Batmanghelidge, dr Robert Fletcher i drugi. Ovaj članak je napisan na osnovu naučnih radova „Sedam stubova zdravlja“ dr D. Kolberta, „Voda za zdravlje“ F. Batmangeliđa, „Vitamini za prevenciju hroničnih bolesti kod odraslih“ dr R. Fletcher, „Environmental Medicine“ Valtera Krinniona i drugih.
Dr Don Colbert već dve decenije lično prima pacijente i bavi se njihovim lečenjem, saveti i trikovi koje daje u svom naučnom radu nisu sa interneta, već su više puta potvrđeni medicinskim istraživanjima i ličnim lekarskim iskustvom dr Colberta. Dr Don Colbert u svom radu ističe i detaljno opisuje sedam osnova zdravlja: voda, spavanje, živa hrana, fizičke vežbe, detoksikacija/čišćenje, dodaci ishrani, otpornost na stres. Oni su, naravno, poznati svima, ali u ovom i u narednim člancima identifikovaćemo određeni sistem i detaljno proučiti naučno svaki od stubova.
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More
Serija članaka Sedam stubova zdravlja:
Ishrana prema vrsti figure za smanjenje težine. Svi smo jedinstveni i individualni. Zato se omražena mast u našem telu...
Sedam stubova zdravlja Prelazeći na treći stub zdravlja, živu hranu, neophodno je shvatiti činjenicu da bilo koji proizvod koji...
Vitamin D kraju 2022. godine, najverovatnije će moći da se kvalifikuje za nagradu "najbolja kupovina". Pored svojih "klasičnih" svojstava...
Fukoidan jod - naučni proboj u borbi protiv virusa I zašto uopšte počinjemo da se aktivno razboljevamo sa...