ZASTOJ ŽUČI

KOJI SU TO GLAVNI SIMPTOMI I STANJA LJUDSKOG TELA, KOJI MOGU BITI DIREKTNO POVEZANI SA NEDOSTATKOM MIKRONUTRIJENATA tj. MIKROELEMENATA?

 

ZASTOJ ŽUČI – Žučna kesa (lat.: vesica fellea, vesica billiaris) je neka vrsta „skladišta“ za žuč – zelenkastu tečnost koju jetra neprestano luči. Sam organ je kruškastog oblika, veličine oko 10 cm i smešten je na desnoj strani tela, ispod jetre. Nakon obroka iz žučne kese se šalje žuč posebnim kanalima u tanko crevo, gde pomaže tokom procesa razgradnje masti iz hrane. To omogućava vitaminima i hranljivim sastojcima rastvorljivim u mastima da lakše dospeju u krvotok.

 

Problemi sa žučnom kesom…

 

Кada nastanu problemi sa žučnom kesom ili žučnim kanalima, može vas boleti gornja desna strana stomaka. Takođe, možete osetiti i sledeće simptome: bol u leđima ili grudima, posebno kada duboko udahnete, nagon za povraćanjem, nadutost, svrab i umor.

Ostali uobičajeni simptomi jesu žuta koža i žute oči (stanje poznato kao žutica), gubitak težine i promena boje mokraće ili stolice.
Oboljenja žučne kese su česta i donose velike neprijatnosti koje Vam mogu značajno narušiti kvalitet života.

 

Glavni uzroci problema sa žučnom kesom i zastoja žuči su:

 

Kamen (kamenje) u žučnoj kesi

 

Nastaje kada se žučna tečnost stvrdne. Kamenje može biti sitno ili veličine loptice za ping-pong. Ako to kamenje postane dovoljno veliko, ono će sprečiti protok žuči u tanko crevo, što može izazvati iznenadan bol u gornjem desnom delu stomaka. Činjenica je da većina ljudi ima kamenje u žuči, ali to ne zna. Ovi „neosetni” kamenčići u većini slučajeva ne stvaraju probleme. Obično se otkriju na redovnom pregledu abdomena ultrazvukom. Lekar vam može preporučiti lekove ili operaciju (hirurgija), zavisno od vrste problema.

 

Kamenje u žučnim kanalima

 

To je sitno kamenje koje je nastalo u žučnoj kesi, ali se zaglavilo u žučnim kanalima. Ukoliko je protok žuči blokiran, osoba može da oseti ozbiljne bolove u stomaku koji traju satima. Koža i oči mogu dobiti žutu boju, a može se javiti i nagon za povraćanjem.

 

Rupe na žučnoj kesi

 

Nastaje kada kamenje u žuči s vremenom napravi rupe na zidovima organa. Ovo stanje je retko, ali može biti veoma opasno. U takvoj situaciji mogu se javiti sledeći simptomi: bol u gornjem delu stomaka, visoka temperatura, mučnina i nagon za povraćanjem. Oboleloj osobi je odmah potreban medicinski tretman ili operacija.

 

Jedan od razloga zastoja žuči je deficit mikroelementa MAGNEZIJUM u organizmu.

AKCIJA

ARTRO

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA