Kako povećati testosteron

i na šta utiče nivo testosterona kod muškaraca

 

Testosteron prvenstveno čini muškarca muškarcem, od njega zavisi većina najvažnijih muških znakova i procesa u muškom telu:

 • Razvoj muških genitalnih organa. U prelaznom dobu testosteron omogućava normalan razvoj testisa i prostate, kao i povećanje veličine penisa.
 • Dlaka na telu i licu, a kasnije i formiranje ćelave glave sa viškom testosterona.
 • Nizak ton glasa. Testosteron je odgovoran za zadebljanje glasnica, što čini muški glas nižim nego kod žena.
 • Razvijeni mišići. Testosteron promoviše sintezu proteina potrebnog za rast mišića.
 • Muška struktura figure: široka ramena i uski bokovi.
 • Memorija, brzina razmišljanja, pažnja, dobra orijentacija u prostoru.
 • Raspoloženje, nedostatak stresa i depresije. Testosteron inhibira proizvodnju hormona stresa-kortizola.
 • Nedostatak viška kilograma. Stopa metabolizma kod zdravih muškaraca je veća, što sprečava odlaganje viška masti, ali zahteva više hrane od ženskog tela.
 • Nizak nivo lošeg holesterola niske gustine i smanjen rizik od razvoja ateroskleroze.
 • Normalno mokrenje.
 • Libido (sexualni nagon)
 • Erektilna funkcija
 • Plodnost (sposobnost začeća), normalna proizvodnja kompletne sperme.

 

Testosteron: šta, gde, kada?

 

 • Testosteron je prvi hormon koji su naučnici otkrili. Otkrio ga je i dao ime Holanđanin Ernst Laker 1937. Paradoks je da testosteron zapravo nije hormon, već prohormon. To znači da se kasnije pretvara u hormon, u tkivima ili posebnim ćelijama tela. I ne samo to, testosteron ima nisku biološku aktivnost, a sve njegove najvažnije funkcije obavlja dihidrotestosteron, koji se formira od testosterona kroz složenu hemijsku reakciju.
 • Testosteron se uglavnom sintetiše u polnim žlezdama, a mali procenat u nadbubrežnim žlezdama. Upravljaju ovim procesom odeljenja mozga hipofiza i hipotalamus.
 • Testosteron počinje da se proizvodi u embrionu tokom trudnoće, dostiže vrhunac u adolescenciji od 15 do 18 godina, a zatim postepeno opada. Iznad svega, nivo testosterona je najveći rano ujutro, a zatim se glatko smanjuje.

Faktori koji doprinose porastu testosterona: fizička aktivnost, snažne pozitivne emocije, hrana koja ima puno korisnog holesterola niske gustine, druženje sa ženom koja uživa i, naravno, sex.

 

Zašto se testosteron smanjuje?

 

Nivo testosterona može se smanjiti iz različitih razloga: sa godinama, zbog hormonskih poremećaja, čestog stresa, loše ishrane, umora i nedostatka sna, uzimanja određenih lekova.

Sa nedostatkom testosterona u telu, seksualna želja se smanjuje, problemi sa erekcijom se javljaju, gojaznost tela se manifestuje ženskim tipom, povećavaju se grudne žlezde, povećava se razdražljivost, povećava se rizik od osteoporoze (krhkost kostiju).

Možete proceniti nivo testosterona čak i bez složenih testova, da biste to uradili, dovoljno je da izmerite obim struka. Smatra se da je kod struka manjeg od 94 cm nivo hormona visok ako je ovaj broj između 94 i 102 cm, testosteron je nešto manji, a struk veći od 102 cm ukazuje na nizak testosteron.

 

Kako povećati testosteron?

 

Da biste povećali nivo testosterona, morate jesti hranu sa visokim sadržajem proteina, održavati normalnu težinu, jer gojaznost smanjuje proizvodnju muških hormona i libida. Važna je stalna fizička aktivnost, ali umerena.

Da biste podigli nivo testosterona, možete koristiti prirodne zdravstvene komplekse koji nemaju neželjene efekte, na primer, TREPANG I KUKUMARIJA (Ekstra Snaga).

Klinička ispitivanja ovog kompleksa pokazala su da se nakon uzimanja, pored mnogih drugih pozitivnih efekata, povećava nivo „hormona kraljeva“ testosterona. Više o tome u članku „Kako poboljšati potenciju: klinička ispitivanja preparat Trepang i Kukumarija„.

TREPANG I KUKUMARIJA

Poboljšava potenciju, leči muški organizam. Čest i dug seks bez rizika za srce i novčanik.

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove? Ako vas ništa ne boli, to ne znači da ste zdravi. Ako vas zglobovi ne bole, ne...

Kako povećati testosteron

i na šta utiče nivo testosterona kod muškaraca   Testosteron prvenstveno čini muškarca muškarcem, od njega zavisi većina najvažnijih muških...

Kako očistiti organizam?

Brzo i lako?   Mnogi stručnjaci su sigurni da telu nije potrebno dodatno čišćenje, da sve to organizam radi sam....

Pozitivnost tela (Body Positive)

  Kako definisati granice razumnog?   Tolerancija je novi trend 21. veka. Svi težimo da budemo tolerantni, lojalni i politički...