Kako pravilno odabrati preparat sa kalcijumom?

ili

„Bez prijatelja sam malo, ali sa prijateljima – mnogo“

 

Verovatno znate da je Bog napravio čoveka od gline.

Sigurni smo da je on prvi napravio okvir, inače bi Adam ispao previše krhak – poput kolosa na glinenim nogama. I Bog je napravio okvir od kalcijuma. Na isti način, vajari stvaraju svoje kreacije od gipsa – prvo, čine osnovu buduće statue od žice ili metala. A bog je takođe sakupio preostale mrvice i od njih napravio zube – direktno stomatolog-ortoped!

Od tog vremena, bilo je da se 98% kalcijuma u ljudskom telu nalazi u kostima i zubima (zato su tako čvrsti i jaki), a ostalih 2% je rasejano u krvi i mekim tkivima. Uloga ovog minerala nije ograničena samo na formiranje skeleta, već ima i mnoge druge korisne funkcije:

  • reguliše nivo enzima i hormona koji učestvuju u svim vitalnim procesima organizma;
  • utiče na zgrušavanje krvi, normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola;
  • odgovoran za prenos nervnog impulsa u mišiće, uzrokujući njihovu kontrakciju. Ovo, inače, ne pripada samo bicepsima-tricepsima, već i miokardu – srčanom mišiću;
  • reguliše propusnost ćelijskih membrana tako da telo maksimalno apsorbuje sve korisne supstance;
  • učestvuje u prenosu nervnih impulsa u mozak, vraća ravnotežu između procesa uzbuđenja i inhibicije;
  • povećava efikasnost imunološkog sistema;
  • ima antiinflamatorno i antialergijsko dejstvo;
  • održava kiselinsko-baznu ravnotežu u organizmu.

 

Kalcijum

 

Telo odrasle osobe sadrži 1-1, 5 kg kalcijuma, ali se stalno troši na rešavanje važnih zadataka, tako da se rezerve moraju periodično dopunjavati. Sećate se kako su nas majke i bake tokom detinjstva častile mlekom, pavlakom i surutkom, obećavajući da ćemo odrasti jaki i zdravi? Zaista, u mlečnim proizvodima ima puno kalcijuma, ali malo je verovatno da ćemo ih moći konzumirati u dovoljnoj količini da bismo održali ravnotežu.

Dnevni unos kalcijuma je 1000 mg (trudnicama, dojiljama i damama u menopauzi potrebno je jedan i po puta više). Da biste ga dobili, morate svakodnevno jesti kilogram pavlake ili surutke! Naravno, možete „narendati“ 100 g pravog parmezana, ali gde ga možete pronaći – a sada ga ne možete ni priuštiti.

A mi ne želimo da se pretvorimo u opaka i uvek iritirana bića sa retkom kosom, sivom kožom, karijesom na zubima i drhtavim rukama i nogama, zar ne? Jedan od načina je uzimanje dodataka kalcijuma.

I ovde se postavlja pitanje: kako odabrati pravi preparat? U apoteci, od raznih imena, oblika i firmi, oči počinju da bole, a ponekad i glava – od cene. Ne brinite, mi ćemo vam pomoći da sve shvatite.

 

Koji oblik kalcijuma odabrati?

 

Obično je kalcijum u preparatima prisutan u obliku glukonata, karbonata, citrata, laktata, hidroksiapatita ili helatnih jedinjenja kalcijuma. Radi praktičnosti, navesćemo informacije o prednostima i nedostacima svakog od obrazaca.

Glukonat

Sadržaj Kalcijuma: 9 %
Prihvatanje organizma: 3 %
Plus: Dostupnost oblika ampule za hitno lečenje hipokalcemije. Najniža cena.
Minus: Velika lista kontraindikacija i neželjenih efekata (mučnina, konstipacija, dijareja, oštećenje sluzokože gastrointestinalnog trakta, kalcifikacija). Loše se apsorbuje.

Laktat

Sadržaj Kalcijuma: 13 %
Prihvatanje organizma: 16,7 %
Plus: Pogodno za bebe i decu. Malo neželjenih efekata.
Minus: Nije pogodan za intoleranciju na laktozu. Ne može u potpunosti da zadovolji potrebe organizma za kalcijumom.

Citrat

Sadržaj Kalcijuma: 21 %
Prihvatanje organizma: 50%
Plus: Pogodno za osobe sa niskom kiselinom u želucu, hroničnim gastritisom, inflamatornom bolešću creva ili celijakijom, starijim osobama i onima koji uzimaju antacide. Promoviše apsorpciju vitamina C i raznih minerala, sprečava nastanak kamena u bubregu i suzbija infekcije kod upale bešike. Dobro se apsorbuje.
Minus: Nizak sadržaj elementarnog Ca. Kada se uzima duže vreme, povećava kiselost želudačnog soka.

Karbonat

Sadržaj Kalcijuma: 40 %
Prihvatanje organizma: 20 %
Plus: Najjednostavniji i najpopularniji oblik. Niska cena.
Minus: Sa niskom kiselošću želuca, praktično se ne apsorbuje i povećava rizik od razvoja urolitijaze. Može izazvati zatvor i nadimanje. Može sadržati štetne nečistoće.

Hidroksi-apatit

Sadržaj Kalcijuma:  %
Prihvatanje organizma: 100 %
Plus: Ne formira kamenje, ne taloži se na zidovima krvnih sudova, nema neželjenih efekata. Sadrži fosfor. Poklapa se sa strukturom koštanog tkiva organizma i apsorbuje se skoro u potpunosti.
Minus: Visoka cena

Glicinat

Sadržaj Kalcijuma: %
Prihvatanje organizma: 97 %
Plus: Maksimalno apsorbuje organizam. Nema neželjenih efekata.
Minus: Najveći trošak, visoka cena

 

Zaključci su sledeći:

 

Ako je sa finansijama sve u redu, kelirani kalcijum ili hidroksiapatit je prioritet. Ali postalo je problematično pronaći ga. Za prosečnog građanina Republike Srbije, optimalni oblici su citratni i karbonatni. Hajde da pričamo o njima detaljnije.

 

Kalcijum karbonat

 

Kalcijum karbonat je nerastvorljiv u vodi. Kada se proguta, kalcijum se oslobađa kao rezultat interakcije sa hlorovodoničnom kiselinom. Zbog toga ljudi sa niskom kiselošću želudačnog soka ne bi trebalo da uzimaju kalcijum u ovom obliku – u najboljem slučaju, 2% minerala će se apsorbovati, a ostatak može biti deponovan u obliku kamena u bubregu. Pored toga, tokom hemijske reakcije oslobađa se ugljen-dioksid, a samim tim i nadimanje.

Kalcijum u ovom jedinjenju je prirodnog porekla – dobija se iz stena (krečnjak, dolomit) ili školjki ostriga i drugih morskih životinja. Ovo ima i prednostu i mana.

Plus (prednosti) – prirodni sastojci su uvek bolji od sintetičkih. Pored toga, tokom života mekušaca, u školjkama se talože i drugi korisni mikroelementi koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Minus – ako je sirovina dobijena iz sumnjivih izvora, može sadržati štetne nečistoće. Zato pažljivije pogledajte gde su ulovili školjke.

Generalno, ako je sve u redu sa stomakom, a proizvođač uliva poverenje, kalcijum karbonat ostriga je najbolji izbor u odnosu cene i kvaliteta. Nije ni čudo što 85% preparata koji se prodaju u apotekama sadrže kalcijum u ovom obliku.

 

Kalcijum citrat

 

Kalcijum citrat je rastvorljiv u vodi. Učešće hlorovodonične kiseline u ovom procesu nije potrebno, pa se takav kalcijum apsorbuje bez obzira na unos hrane i kiselost želudačnog soka i lako se apsorbuje kroz zidove gastrointestinalne sluzokože.

Hemija je uključena u proizvodnju ovog oblika: kalcijum citrat se dobija tokom reakcije kalcijum karbonata sa limunskom kiselinom. To je ono što rezultujuću supstancu čini apsolutno čistom i bezbednom. Citratni oblik doprinosi očuvanju minerala u organizmu. Štaviše, smanjuje nivo paratiroidnog hormona, zbog čega se kalcijum ispire iz kostiju.

Kalcijum citrat takođe alkalizuje urin, smanjuje količinu oksalata, sprečava nastanak kamena u bubregu i suzbija infekcije sa zapaljenjem urinarnog trakta. Ovaj oblik kalcijuma će koštati znatno više od karbonata, ali samo je pogodan za osobe sa niskom kiselošću – ali ostali potrošači imaju pravo da biraju između citrata i karbonata.

Doktor More brine o vašem zdravlju i ceni vaše vreme: D3 i magnezijum su najbolji prijatelji kalcijuma! Odabirom preparata sa kalcijumom želimo da eliminišemo nedostatak kalcijuma u ​​telu. Da biste to uradili, aktivni sastojci se moraju asimilovati što je više moguće – inače neće biti koristan dodatak, već samo hrana. Formula „pravog“ preparata je jednostavna: efikasan oblik kalcijuma + „grupa za podršku“.

 

Ko je uključen u to?

 

Najbolji prijatelji kalcijuma su vitamin D3 (holekalciferol) i magnezijum. Ove supstance međusobno pojačavaju dejstvo. Bez „vitamina sunca“, kalcijum se ne može u potpunosti apsorbovati u crevima. Upravo D3, kao glavni regulator metabolizma fosfor-kalcijuma, zadržava kalcijum u kostima.

Kalcijum gubi svoju životvornu snagu bez svog prijatelja magnezijuma. Ovi makronutrijenti su kao plus i minus kod baterija: ako kalcijum čini da se mišići stežu, onda im magnezijum pomaže da se opuste. Nije ni čudo što je jedan od simptoma nedostatka magnezijuma noćni grčevi mišića. A magnezijum je takođe „smirujući mineral“ – bez njega naš nervni sistem je kao bez ruku.

Magnezijum pomaže da se kalcijum efikasno apsorbuje, ali istovremeno sprečava moguće „predoziranje“ i sprečava stvaranje kamena u bubregu. Sve ove faktore uzeli su u obzir stručnjaci Doktor Mora kada su razvili formulaciju biološkog proizvoda kalcijuma, magnezijuma, D3. Aktivne komponente u kompleksu su u proporciji koja obezbeđuje maksimalnu apsorpciju kalcijuma od strane tela uz zadržavanje svih korisnih svojstava njegove „braće“.

Ovo je apsolutno prirodan proizvod: napravljen je od školjki ostriga, a njihov hemijski sastav, kao što znate, izbalansirala je sama priroda. Sigurnost je zagarantovana strogom kontrolom kvaliteta u svim fazama proizvodnje – od pecanja školjki do pakovanja – a takođe je potvrđena prisustvom državnog sertifikata.

Ups, zamalo da zaboravimo – cenu! Mislimo da nećete moći da pronađete analog za takav novac – gubljenje vremena.

 

Uverite se sami!

KALCIJUM MAGNEZIJUM D3

Popunjavanje nedostatka kalcijuma

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Kako očistiti organizam?

Brzo i lako?   Mnogi stručnjaci su sigurni da telu nije potrebno dodatno čišćenje, da sve to organizam radi sam....

Jod protiv zračenja?

Kako zaštititi štitnu žlezdu od radioaktivnog zračenja?   Pretnja nuklearnom eksplozijom postojaće sve dok na Zemlji ne bude uništena poslednja...

Kako povećati imunitet?

10 životnih trikova   U dvorištu je sredina zime, napolju je hladnoća i sneg, a u zatvorenom svi kijaju i...

Voće, težina i geometrija

Ishrana prema vrsti figure za smanjenje težine.   Svi smo jedinstveni i individualni. Zato se omražena mast u našem telu...