Fukoidan – heroj u podizanju imuniteta
Fukoidan - heroj u podizanju imuniteta. Ponekad se osećamo kao da smo sami i nikome nismo potrebni. To je velika...
Masna riba je izvor zdravlja. Nisam neki ljubitelj ribe, ali sam svesna toga da su sastojci kojima ona raspolaže neophodni našem organizmu i trudim se da je bar jednom nedeljno uvrstim u jelovnik moje porodice. Uglavnom se odlučujem za morsku ribu, jer mi je, pre svega, jednostavnija za pripremu, a moji ukućani je više vole zbog lakšeg čišćenja od kostiju.
Od slatkovodne ribe malko zazirem. Brine me njena izloženost brojnim toksinima u našim, nažalost, zagađenim rekama, a ni voda u ribnjacima mi baš ne uliva poverenje. Masna riba, poput šarana, ne privlači me nešto svojim ukusom i samo je moja tetka umela da ga pripremi na način koji je meni bio prihvatljiv („pijani šaran“). Jedina slatkovodna riba koju pripremam je pastrmka poreklom sa Tare, u čiji sam se zdrav uzgoj lično uverila, ali problem sa njom je to što mi nije baš lako dostupna.
Da ironija bude veća, živim pored Dunava i neki od mojih najboljih prijatelja su ribolovci, koji bi me u top stavili zbog ovakvog stava. Moj divni drugar Saša bi mi svakako rekao: „A znači zato bežiš od moje riblje čorbe. Brinu te Tamiš i Dunav, a tunjevina puna žive ti je sasvim OK.“
Bila slatkovodna ili morska, riba je odličan izvor:
Prednosti slatkovodne ribe:
Prednosti morske ribe:
Od morske ribe na našim trpezama se najčešće mogu naći: oslić, skuša, brancin, orada, tuna, sardele i losos.
Plava riba ili, kako je još nazivaju, masna riba obuhvata vrste kod kojih je ulje (mast) deponovano u svim mekim tkivima i trbušnoj duplji oko creva. Njihovi fileti mogu sadržati i do 30% ulja.
Masna riba predstavlja bogat izvor vitamina rastvorljivih u mastima (A i D) i obiluje omega-3 masnim kiselinama, čiji su pozitivni efekti na organizam čoveka poznati i veoma značajni. Iz tog razloga je konzumiranje plave ribe od velike koristi za zdravlje ljudi.
Najpoznatiji predstavnici ove kategorije ribe su: sardele, haringe, inćuni, losos, tuna, sabljarka, skuša, šaran i pastrmka.
Za razliku od plave ribe, bela riba gotovo svu svoju mast deponuje u jetri i nešto manje u trbušnoj duplji. Ona u svom mesu ima nizak procenat masti, pa samim tim i manju količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina A i D, ali je lakše svarljiva i pogodna za korišćenje u dijetalnoj ishrani.
Predstavnici bele ribe koji su najviše zastupljeni u našoj ishrani su: oslić, orada, brancin i škarpina.
Iz svega napisanog možemo zaključiti da ove dve vrste ribe treba da budu podjednako zastupljene u našoj ishrani.
DOKTOR MORE ima rešenje i u ovim slučajevima. Naši preparati OMEGA-3 + AGE KOMPLEKS i KALCIJUM MAGNEZIJUM D3 su odlični izvori i nadoknađuju sve ono što nam nedostaje u ishrani lišenoj dovoljne količine masne ribe.
Fosfolipidni oblik. Iz jetre divljih lignji. Podrška i poboljšanje kardiovaskularnog, imunološkog i nervnog sistema.
Popunjavanje nedostatka kalcijuma
Pročitali ste članak:“Masna riba je izvor zdravlja“
Anđelka M. CW@BS, Doktor More
Sadržaje sa digitalne platforme doktormore.rs moguće je prenositi pod uslovom da se vidno i u adekvatnom obliku navede da je "informacija preuzeta sa sajta doktormore.rs" uz obavezu poštovanja Zakona o autorskom i srodnim pravima.
Fukoidan - heroj u podizanju imuniteta. Ponekad se osećamo kao da smo sami i nikome nismo potrebni. To je velika...
Čišćenje tela. Ako se osećate letargično i van stroja ili imate problema sa kilogramima koje želite da izgubite, razmislite o...
Raže su drevna grupa riba koja je uspela da opstane na evolucijskom stablu zbog svojih jedinstvenih bioloških karakteristika. Raže, poput...
Muškarci: kako brinu o svom zdravlju? Prema statistikama, muškarci umiru u proseku 5 godina ranije od žena. Doktori, biolozi, psiholozi...
Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: