Osteohondroza – Šta je to?

Šta je osteohondroza? - Doktor More Srbija

Osteohondroza je jedna od pet najčešćih bolesti u svetu, a 85 odsto svetske populacije pati od bolesti kičme. Ako se u ne tako dalekoj prošlosti osteohondroza smatrala “ privilegijom „ljudi starijih od 40 godina, sada je jako“ podmlađena“, znaci bolesti se sve više otkrivaju čak i kod dece od 12 do 15 godina. Ova bolest ima mnoga imena: prostrel, radikulitis, reumatizam, taloženje soli, akutna hondroza. Ali u stvari, to je jedna bolest – osteohondroza.

Klasična istočna medicina oduvek je smatrala da je ljudska kičma mesto vitalnih energija. Postoji čak i izreka:

 

„čovek je mlad koliko mu je kičma mlada i zdrava.“

 

Kičma se sastoji od 33 pršljena i „jastučića“ – hrskavičnih diskova koji se nalaze između njih. Disk preuzima i distribuira pritisak između pršljenova, obavljajući funkcije amortizera, što nam omogućava da se lako krećemo i naginjemo u različitim pravcima.

Kod osteohondroze, ovaj savršeni mehanizam je poremećen: intervertebralni disk postaje tanji, manje elastičan i gibak, rastojanje između pršljenova se smanjuje, njihove koštane površine počinju da se dodiruju, što dovodi do njihove povrede, upale, smanjuje pokretljivost kičmenog stuba. Nervni koreni koji se protežu od kičmene moždine se stežu – pojavljuje se bol, u području kompresije neurovaskularnog snopa dolazi do otoka, što dovodi do još većeg štipanja i povećanog bola. Ako ne preduzmete nikakve mere, vremenom će ivice zbijenog intervertebralnog diska početi da štrče izvan kičmenog stuba u obliku intervertebralne kile – najteže komplikacije osteohondroze.

Šta je osteohondroza? - Doktor More Srbija

U ovom slučaju, mišići, ligamenti, sudovi, nervi koji se nalaze oko diska biće trajno povređeni. Velika hernija diska može stisnuti kičmenu moždinu, što dovodi do oštećenja motoričkih funkcija i osetljivosti. Podmuklost osteohondroze je u tome što može biti asimptomatska dugi niz godina. Mogu proći godine pre nego što kičma počne da signalizira nevolje.

 

Osteohondroza – Simptomi

 

u velikoj meri zavise od toga koji deo kičme je pogođen: razlikuju se osteohondroza cervikalne, torakalne i lumbosakralne kičme. Simptomi cervikalne osteohondroze: česte glavobolje, vrtoglavica, bol koji može zračiti u ruke. Ponekad postoji utrnulost i hladnoća prstiju, bol može biti između lopatica, ponekad se javljaju neprijatne senzacije u predelu srca. Ponekad cervikalna osteohondroza toliko ograničava pokretljivost vratnih pršljenova da se osoba plaši da okrene ili nagne glavu.

Osteohondroza torakalne kičme je opasna i zbog činjenice da su njegovi simptomi slični drugim bolestima: angina pektoris, infarkt miokarda ili plućne bolesti. Trebali biste biti upozoreni ako vam je teško disati, posebno kada naginjete telo.

 

Osteohondroza lumbosakralnog odeljenja

 

Sa takvom lokalizacijom bolesti, moguć je raznovrsan intenzitet bola: od hroničnih bolnih do akutnih, iznenadnih „prostrela“, koji se prenose i u lumbalni deo i donje ekstremitete. Moguće je i smanjenje potencije kod muškaraca.

Pacijenti sa osteohondrozom obično se žale na:

  • brzi umor,
  • razdražljivost,
  • loš san,
  • meteo osetljivost,
  • osećaj ukočenosti mišića.

Primenom kompleksa Artrofiš ceo koštano-sglobni sistem ćete nahraniti, rešićete se bola i produžiti kvalitetan život.

ARTROFIŠ

Prirodni morski hondroprotektor za zdravlje zglobova.

 

Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA

Morske kresnice – Lignje

Morske kresnice - Lignje ... Mnoge dalekoistočne lignje sijaju. Jedna od najupečatljivijih je mala lignja kresnica Vatasenia scintillans. Ime je...

Kako zaštititi zglobove?

Kako zaštititi zglobove? Ako vas ništa ne boli, to ne znači da ste zdravi. Ako vas zglobovi ne bole, ne...

Početnici ovde ne pripadaju

U poslednje vreme, u novinarskim izdanjima često se pojavljuje teško izgovorena reč "inhibitor holinesteraze". Ako je verovati Google-u, u avgustu...

Zašto baš mi?

Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: 

  • zato što nismo kao drugi, 
  • zato što nam je zdravlje i edukacija ispred profita, 
  • zato što volimo da imamo uz sebe kvalitetne i zdrave ljude, 
  • zato što nam je misija da pomognemo ljudima da shvate šta znači kvalitet i nauka
  • zato je kod nas SNAGA MORA U SVAKOJ KAPSULI!