Vegetacija i životinjski svet Japanskog mora
Vegetacija i životinjski svet. Najnaseljenije mesto je zaliv Petra Velikog zbog jedinstvenih prirodnih uslova, u zalivu se nalaze tople i...
Jelovnik japanskih stogodišnjaka. Gledajući postavljen sto, možete tačno odrediti koje je doba godine u Japanu. U Japanu je uobičajeno živeti u skladu sa prirodom. Koriste se samo plodovi koji se smatraju najsočnijim i najsvežijim za to doba godine. U kasno proleće su posebno dobri mladi zeleni čaj, mladi, nežni izdanci bambusa i sveže ulovljeni losos. Na jesen se na stolu mogu videti jela od skuše i pečurke macutake.
Savremena medicina potvrđuje da je povrće koje se koristi sezonski zdravije. Veoma je važno odabrati sezonske proizvode, ono što je zrelo na terenu, a ne u stakleniku. Nije uzalud u Japanu uobičajeno jesti svežu ribu, tek ulovljenu, koja nije bila duboko zamrznuta i konzervirana.
Japan je pomorska država. Mora i okeani hrane stanovnike ove zemlje algama, ribom i raznim morskim životinjama. U japanskim kuvarima možete pronaći nekoliko hiljada recepata za jela od morskih plodova.
Najpoznatije riblje jelo u Japanu je tempura. Za ovo jelo, komadići ribe se umoče u testo i bacaju u kipuće ulje.
U Japanu se priprema gotovo isključivo morska riba. Slatkovodna riba se lovi, ali u vrlo malim količinama.
Riba u Japanu se kuva na različite načine:
U Japanu postoji mnogo jela od ribljeg kavijara. Kavijar od lososa – „suzuko“ – koristi se kao užina, a riblji kavijar „tai“ ide u kuvana jela: lagano se kuva u daši čorbi zajedno sa povrćem – graškom u mahunama ili karfiolom.
Japanci u ishrani od davnina koriste širok spektar morskih životinja. Postoje jela od školjki, trepanga, lignji, hobotnica, škampa, rakova, jastoga i drugih morskih delikatesa. Školjke se jedu sirove i kuvane. Glavonošci – lignje i hobotnice završavaju na stolu u sirovom, kuvanom i prženom obliku.
Delikates je mlada hobotnica, kuvana u sosu i premazana senfom. Lignje se režu na kriške ili prže cele, ali sa poprečnim rezovima tako da se lako mogu jesti tradicionalnim štapićima. Popularna su jela od trepanga i ikra morskog ježa.
Različite vrste rakova, škampa i jastoga jedu se kuvane. Na ostrvu Hokaido, male rakove, veličine oko 10-15 centimetara, kuvaju cele i vezuju za poklopac kompleta za hranu, Bento. Meso velikih rakova je kuvano, isečeno na male komade, pomešano sa figurno isečenim povrćem i preliveno sosom od sirćeta i soje.
Za pripremu sasimija koristi se sirovo meso jastoga. Meso jastoga je vrlo nežno, pa se ne seče nožem, već se rukama cepa na sitne komade, a zatim ispira ledenom vodom da bi postalo čvršće. Ovo jelo se služi na ljusci jastoga.
Koliko god stanovnici širom sveta želeli da poštuju jelovnik japanskih stogodišnjaka i jedu najzdravije sveže ulovljene morske plodove, nemaju mogućnost za to, jer su riba i morske životinje kvarljiva hrana. Nemoguće ih je doneti do stola sveže ako je more udaljeno od vas stotinama i hiljadama kilometara. Srećom, savremena nauka nam omogućava da iz ribljih proizvoda izvučemo najkorisnije supstance koje pomažu u obnavljanju i očuvanju zdravlja.
Kompleksne tehnologije fermentacije i hidrolize omogućile su naučnicima iz dalekoistočnih istraživačkih centara Rusije, da razviju komplekse na bazi sveže ulovljenih morskih hidrobionata koji povećavaju imunitet i sprečavaju prerano starenje organizma, kao što su FUKOIDAN JOD ili IKRA MORSKOG JEŽA.
Preparati iz asortimana proizvoda DOKTOR MORE raspolažu istim korisnim bioaktivnim sastojcima, kojima obiluje i jelovnik japanskih stogodišnjaka!
Za zaštitu organizma od virusa, SARS-a i gripa
Omega-3, fosfolipidi, 17 aminokiselina, 13 vitamina, 36 elemenata u tragovima u efektivnim razmerama, odabrani za vas od same prirode.
Pročitali ste članak:“Jelovnik japanskih stogodišnjaka“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More
Sadržaje sa digitalne platforme doktormore.rs moguće je prenositi pod uslovom da se vidno i u adekvatnom obliku navede da je "informacija preuzeta sa sajta doktormore.rs" uz obavezu poštovanja Zakona o autorskom i srodnim pravima.
Vegetacija i životinjski svet. Najnaseljenije mesto je zaliv Petra Velikog zbog jedinstvenih prirodnih uslova, u zalivu se nalaze tople i...
Sedam stubova zdravlja Kako izbeći stres? - II deo 1. Da bismo se nosili sa stresom, neophodno je promeniti...
Sigurno ste čuli kada kažu „živi kao parazit“, na račun drugog. Šta su paraziti i kako ih se osloboditi?...
Kako da poboljšate svoje mentalno zdravlje detoksikacijom uma u današnjem hiperpovezanom društvu u kojem smo permanentno bombardovani mnošvom informacija? Dobar...
Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: