Morska trava – Laminarija
Morska trava - Laminarija. U Ohotskom moru, između istočne obale Kamčatke, ostrva Sahalin i ruskog primorja, laminarija, najveća braon alga...
Izbor vrste ishrane kod upala. Način ishrane značajno utiče na upalu i nivoe upale u organizmu. Postoji više vrsta ishrane koje treba slediti kako bi se smanjili ili održali niži nivoi upale.
Zasnovana je na tradicionalnoj kuhinji zemalja koje se graniče sa Sredozemnim morem, odlikuje se upotrebom:
Ishrana takođe uključuje umeren do visok unos ribe (sa visokim sadržajem antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina), umerenu konzumaciju živinskog mesa, jaja, sira i jogurta i nisku potrošnju crvenog mesa i slatkiša.
Maslinovo ulje, glavna komponenta mediteranske ishrane, bogata je mononezasićenim mastima i polifenolima, koji imaju antiinflamatorna svojstva. Voće i povrće, osnovna namirnica u ishrani, bogata je antioksidansima, koji pomažu u smanjenju upale.
Nekoliko studija je pokazalo da mediteranska ishrana može smanjiti markere upale kao što su C-reaktivni protein (CRP), interleukin-6 (IL-6) i TNF-alfa. Ova ishrana je takođe povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i drugih bolesti povezanih sa hroničnom upalom.
Kao odličan izbor vrste ishrane u zaustavljanju hipertenzije pokazala se DASH dijeta. Iako je prvobitno razvijena za snižavanje krvnog pritiska, utvrđeno je da je efikasna i u smanjenju upale.
DASH dijeta favorizuje unos:
dok ograničava unos hrane sa visokim sadržajem zasićenih masti, trans-masti i natrijuma.
Kao i mediteranska ishrana, DASH dijeta je bogata antioksidansima i vlaknima, koja pomažu u smanjenju upalnih procesa. Podstiče konzumaciju orašastih plodova, semena, mahunarki i ribe, od kojih su svi bogati antiinflamatornim omega-3 masnim kiselinama.
Antiinflamatorna dijeta kao izbor vrste ishrane kod upala, koju je predložio dr Andrew Weil, zapravo nije dijeta u tradicionalnom smislu. Umesto toga, to je način ishrane pogodan za smanjenje ili sprečavanje upale i poboljšanje opšteg zdravlja. Pozajmljuje elemente i iz mediteranske i iz DASH dijete, ali stavlja veći naglasak na specifičnu hranu poznatu po svojim antiinflamatornim svojstvima.
Ova metoda podstiče konzumaciju:
Takođe preporučuje izbegavanje prerađene hrane, rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti, što sve može povećati upalu.
Ova dijeta, takođe naglašava važnost raznovrsnosti i ravnoteže u izboru hrane i preporučuje jedenje širokog spektra namirnica, kako bi se osigurao unos raznih hranljivih materija i antioksidansa. Takođe podstiče balansiranje kalorija za održavanje normalne telesne težine, jer je gojaznost značajan faktor rizika za nastanak upale.
Histamin je biološki aktivna supstanca koja je uključena u različite funkcije u telu, kao što su regulacija lučenja želudačne kiseline, komunikacija u mozgu i izazivanje inflamatornog odgovora na potencijalne pretnje poput alergena.
U normalnim okolnostima, telo održava ravnotežu histamina koristeći odgovarajuće enzime da ga razgradi. Međutim, pojedine osobe mogu imati smanjenu sposobnost razgradnje histamina zbog genetskih faktora, zdravlja creva ili upotrebe određenih lekova, što dovodi do stanja poznatog kao netolerancija na histamin.
Kada nivoi histamina postanu previsoki, to može izazvati inflamatorni odgovor, oponašajući alergijsku reakciju. Simptomi mogu uključivati:
Ako osoba sa intolerancijom na histamin konzumira ove namirnice, može doživeti inflamatorni odgovor. U ovom slučaju, dijeta sa niskim sadržajem histamina može pomoći u upravljanju simptomima, što uključuje izbegavanje hrane sa visokim sadržajem histamina i uključivanje sveže hrane sa niskim sadržajem histamina, poput:
Važno je napomenuti da metode kuvanja takođe mogu uticati na nivoe histamina, jer sadržaj histamina u hrani može da se poveća sa sazrevanjem ili produženim vremenom kuvanja. Stoga su poželjnije sveže namirnice i metode brzog kuvanja.
Oni vam mogu pomoći da se krećete kroz promene u ishrani i osiguraju da ispunjavate svoje potrebe u ishrani. Takođe je važno zapamtiti da su svi jedinstveni i da neće svi reagovati na hranu na isti način.
Ovo je mesto gde pažljivo jedenje i vođenje dnevnika ishrane, uz rad sa profesionalcem, mogu biti korisni alati u identifikaciji pojedinačnih pokretača. Naravno i mi smo tu za vas. DOKTOR MORE preparati vam olakšavaju život i vode računa o vašem zdravlju na potpuno prirodan način.
"More leči sve bolesti", udahnuti morski vazduh, otići na vode – u svim vremenima more je bilo čvrsto povezano sa zdravljem i dugovečnošću. Pre mnogo miliona godina život je nastao upravo u moru, pa se može reći da je svako od nas deo ogromnog Svetskog okeana, a sve morsko je naše srodno i rodno...
OpširnijePročitali ste članak:“Izbor vrste ishrane kod upala“
Mirijam Soldatović-Buneta, Doktor More
Sadržaje sa digitalne platforme doktormore.rs moguće je prenositi pod uslovom da se vidno i u adekvatnom obliku navede da je "informacija preuzeta sa sajta doktormore.rs" uz obavezu poštovanja Zakona o autorskom i srodnim pravima.
Morska trava - Laminarija. U Ohotskom moru, između istočne obale Kamčatke, ostrva Sahalin i ruskog primorja, laminarija, najveća braon alga...
Japansko more je najtoplije od dalekoistočnih mora Rusije. Njegova površina je 980 000 km2. Rusiji pripada 3000 km obale od...
Šta nam to krade zdravlje i dugovečnost? Ima toga još što nepovoljno utiče na naše zdravlje, izaziva njegove poremećaje i...
Morski stanovnici Ohotskog mora. Ohotsko more ima bogatu floru i faunu. Flora je bogata algama, uključujući fukus i alge. U...
Ako ste sebi postavili pitanje zašto baš ovi preparati u moru suplementacije koja se nalazi na tržištu: