Stres – kako utiče na zdravlje? I deo

Sedam stubova zdravlja

Stres

 

Stres može biti uzrokovan, kako kreativnim, tako i destruktivnim emocijama, iskustvima. Događaji koji izazivaju zdrav, kreativan stres uključuju venčanje, promociju i druga slična iskustva. Pored toga, stres je prirodni odgovor tela na stvarnu ili zamišljenu pretnju. To dovodi do naglog oslobađanja adrenalina i drugih hormona u krvi zbog kojih krvni pritisak naglo raste, srce ubrzano kuca, a pluća se pune sa puno vazduha.

Ovi hormoni stresa pružaju dodatnu fizičku snagu na nekoliko trenutaka i čine um mnogo oštrijim od uobičajenog, omogućavajući vam da se lako borite ili pobegnete. Ovaj proces se dešava i sa pozitivnim i negativnim uzrocima stresa. Ipak, ako telo mora predugo da reaguje na destruktivni stres, hormoni koji su prvobitno dizajnirani da spasu život počinju da nanose vrlo stvarnu štetu.

 

Stres u krvi

 

Zbog dugotrajnog stresa u krvi, povećava se koncentracija kortizola, koji može uticati na povišen krvni pritisak, izazvati obilno oslobađanje masti i šećera u krvi, kao i dovesti do pojave prekomerne težine, povećanja triglicerida, holesterola i šećera u krvi. Kortizol će vam nesumnjivo pomoći da održite svoj život ako se iznenada nađete među ratnim zarobljenicima ili gladujete, jer ovaj hormon usporava metabolizam i pomaže u očuvanju zaliha masti. Međutim, većina nas nikako ne gladuje, pa visoka koncentracija kortizola obično dovodi do povećanja zaliha masti, a sa njom i težine.

 

Stres - kako utiče na zdravlje? I deo

 

Kortizol

 

Povećani nivo kortizola dovodi do pada nivoa DHEA i testosterona, što na kraju može dovesti do značajnog smanjenja seksualne želje i oslabljene erekcije kod muškaraca. Kod žena, povećani nivo kortizola dovodi do smanjenja nivoa progesterona i testosterona. Ako je stres dugotrajan, hroničan, ovaj proces zauzvrat može izazvati menstrualne probleme i PMS, kao i primetne klimakterične simptome.

 

Stres – Hormoni

 

I tako hormoni stresa mogu izazvati depresiju ili iritaciju, negativno uticati na seksualnu privlačnost i učiniti vas sklonijim gojaznosti, dijabetesu drugog tipa, akumulaciji štetnog holesterola, hipertenziji i mnogim drugim bolestima. Dakle, hormoni koji su sposobni da spasu život u drugoj situaciji počinju bukvalno da uništavaju zdravlje.

 

Postoje dve kategorije uzroka stresa:

  1. Faktori koje možemo i treba da kontrolišemo.
  2. Faktori koje ne možemo kontrolisati.

Svako od nas se povremeno mora suočiti sa neželjenim, nekontrolisanim stresnim situacijama – prirodnim katastrofama, neočekivanim gubitkom posla, smrću voljene osobe, saobraćajnom nesrećom, bolešću.

 

AKCIJA

ANTIPARAZIT PROGRAM

AKCIJA

LEPOTA & ZDRAVLJE

AKCIJA

SNAGA MUŠKARCA